Ignatus Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Wielkie dzięki Vader.Dzięki Twojemu przykładowi zrobiłem dogłębne śledztwo i znalazłem błąd.Parent ustawiał hp i dany obiekt też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Moja odwieczna zagwozdka. Jak zrobić taki przycisk ON/OFF Nie wiem jak to wytłumaczyć. Pewnie kod powie więcej niż Ja GML var on = false; if(keyboard_check_pressed(vk_f2)) { if(on==false) { on=true; } else on=false; } Myślałem, że if (ten drugi) wykona się raz i weźmie pod uwagę albo pierwszy warunek albo elsa. Mogłem nie unikać lekcji informatyki (technikum) Nevermind, ogarnąłem. Wystarczyło nie robić zmienną tymczasową, bo zawsze ustalała zmienną na false :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykPlayingPOLSKA Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Hey,mam mały problem z tą funkcją,mianowicie okienko gry powinno zmienić kolor na czerwony przeźroczysty,jednak tak się nie dzieje gdyż okno przybiera kolor czerwony ale alpha na 1 (całkowita czerwień).Nwm o co z tym chodzi. Aha i dodam że nigdzie indziej nie używałem tej funkcji. GML draw_clear_alpha(c_red,0.5) Pozdrawiam ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Moja odwieczna zagwozdka. Jak zrobić taki przycisk ON/OFF Nie wiem jak to wytłumaczyć. Pewnie kod powie więcej niż Ja GML var on = false; if(keyboard_check_pressed(vk_f2)) { if(on==false) { on=true; } else on=false; } Myślałem, że if (ten drugi) wykona się raz i weźmie pod uwagę albo pierwszy warunek albo elsa. Mogłem nie unikać lekcji informatyki (technikum) Nevermind, ogarnąłem. Wystarczyło nie robić zmienną tymczasową, bo zawsze ustalała zmienną na false :| GML przycisk = false; // poczatkowy stan if ( keyboard_check_pressed(vk_f2) ) przycisk = !przycisk; // przelaczenie stanu</span> @patryk, ta funkcja rysuje po prostu rectangle rozciągnięty na cały view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Patryk, nie możesz narysować przezroczystości na niczym więc pewnie pod spodem masz background_color. Dodatkowo ta funkcja jest uzywana głównie do zapełniania surface. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Jest w GM:S metoda kubełkowa na wypełnianie tilesów? (nie wiem, jaki jest polski odpowiednik). Namaziałem bloki 32x32, zaimportowałem jako background i zrobiłem z nich tiles'y. Mam dość sporą przestrzeń do wypełnienia, a wypełnianie kratka po kratce trochę trwa. Jest jakaś metoda na auto uzupełnienie przestrzeni? tak jak np. w Paint kubełkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Nie ma i nie wolno tak robić. To bardzo spowalnia grę. Im więcej obiektów tym gorzej. Możesz za to kliknąć na taki obiekt w room i przeciągnąć jego krawędź aby zajmował więcej miejsca. Tylko że będziesz mieć później problem z rysowaniem tego a z tym też musisz kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 hmm z obiektami wiem, że nie wolno tak robić ale co to tiles'ów właśnie nie byłem pewien. Szukałem też kombinacji klawiszy, które by pozwalałyby mi wyświetlić te rogi dzięki którym mógłbym skalować ich wielkość aczkolwiek nie znalazłem ich. Jedyne okienko z taką możliwością wyświetla mi się gdy kliknę PPM na bloczek, a później wybiorę z listy "Tile Properties". Są tam opcje skalowania ale nie ma podglądu na żywo, co trochę utrudnia sytuacje. Czy namalowanie całego roomu w gimpie, a później wklejanie go jako background do GM:S jest rozsądną opcją? Czy lepiej zrobić bloki np. 128x128 i nimi wypełniać room. Zmniejszy to ich ilość w stosunku do rozmiaru 32x32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Nie doczytałem że chodzi o tile. Ale problem jest podobny. Mniej odczuwalny niż przy obiektach ale jest. Zrobienie Klocków 128x128 było najoptymalniejszym rozwiązaniem jakie testowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Przeskalowałem wszystkie bloki do rozmiarów 192px, 64px, 32px i wybieram pomiędzy nimi, zależy jak bardzo szczegółowo chcę oddać kształt mapy. Dzięki za radę, jest mi teraz o wiele łatwiej ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykPlayingPOLSKA Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Pytanie bardzo drobnostkowe,odpowiedź pewnie jest banalna. Chciałbym zrobić randomowe przywitania NPC,używając tego kodu : GMLdraw_text(x,y,choose("Witaj!","Dzień dobry","Ahoj!")); Jednak ten kod robi że teksty się zmieniają,co zrobić by pokazał się jeden tekst bez zbędnych zmian? przypisz to do zmiennej w create i nie zapomnij dać gdzieś randomize() Nie zrozumiałem tego wtedy,postanowiłem spróbować jeszcze raz. :) Nie rozumiem konkrenie "przypisz to do zmiennej w create" w jakim sensie mam to zrobić. GML //create text1="witaj" text2="siema" text3="elo" text4="dzien dobry" GML //draw randomize(); if if (distance_to_object(obj_gracz) < 10) { draw_text(x,y,choose(text1,text2,text3,text4) } Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Nie zrozumiałem tego wtedy,postanowiłem spróbować jeszcze raz. smile.gif Nie rozumiem konkrenie "przypisz to do zmiennej w create" w jakim sensie mam to zrobić. Jednak ten kod robi że teksty się zmieniają,co zrobić by pokazał się jeden tekst bez zbędnych zmian?] Twoje teksty zmieniają się ponieważ, Twój if ciągle spełnia warunek. Musiałbyś zrobić tak, żeby text był wybierany tylko raz, dlatego pomocny jest tutaj kod w create. Nie potrafię tłumaczyć :mellow: Przeanalizuj mój kod - kod powinien działać ale najlepiej jakby bardziej ogarnięci ludzie poprawili mnie w stosunku co do optymalizacji. CREATE: GML randomize(); //ustaw losowy seed - dla losowosci text = noone; // ustaw zmienna text i przypisz pusta wartosc DRAW: GML if(distance_to_object(obj_gracz) < 11) //Odleglosc od gracza { if(text == noone) then text = choose("Witaj","siemanko","elo", "czesc"); //jesli text jest pusty, to przypisz jakies przywitanie draw_text(x,y,text); //rysuj text } else text = noone; //wyzeruj text jesli bohater jest za zasiegiem (potrzebne do losowosci) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykPlayingPOLSKA Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Dziękuję pięknie,działa :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 randomize() używa się w create, ta funkcja mówi GMowi tylko to że generator liczb losowych ma losować nowy "seed" w trybie testowania gry i w debuggerze. Nie rozumiem konkrenie "przypisz to do zmiennej w create" w jakim sensie mam to zrobić. GML // Create randomize(); losowyText = choose("Witaj","siemanko","elo", "czesc") GML // Draw if(distance_to_object(obj_gracz) < 11) //Odleglosc od gracza { draw_text(x,y,losowyText ); } Oto mi chodziło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Jak sobie radzicie z kolizjami z myszką? Chodzi mi o coś typu place_meeting(x,y,mouse) albo collision_rectangle(x,y,x+32,y+32,mouse,false,true). Zwykle robię pusty obiekt, nazywając go "oMouse" i daje do niego w stepie x = mouse_x; y = mouse_y; Jest jakaś szybsza/wydajniejsza metoda? bez zbędnego tworzenia obiektu dla myszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ja sobie najpierw piszę skrypt o nazwie mouse_enter GML /// mouse_enter(x, y, x2, y2) var vMx = window_mouse_get_x(); var vMy = window_mouse_get_y(); return vMx > argument0 && vMx < argument2 && vMy > argument1 && vMy < argument3; Ten skrypt zwraca True jeżeli myszka znalazła się prostokątnym obszarze o rozmiarze x1,y1 do x2,y2 względem okna. bo głównie potrzebuję tego do GUI. Jak chcesz sprawdzać pozycję myszki względem pozycji w room no to podmień na mouse_x i mouse_y; I teraz z użyciem tej funkcji, tworzenie przycisków jest bardzo proste: GML if ( mouse_check_button_pressed(mb_left) && mouse_enter(0, 0, 128, 128) ) { // myszka nacisnęła na lewy górny róg okna gry } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ooo świetne, dzięki mistrzu :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 GML /// mouse_enter(x, y, x2, y2) var vMx = window_mouse_get_x(); var vMy = window_mouse_get_y(); return vMx > argument0 && vMx < argument2 && vMy > argument1 && vMy < argument3; Ciekawi mnie czy jest przy tym brany pod uwagę short circuit evaluation. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 No tak, dodali to już dawno nawet w GMS1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Ale właśnie czy przy return działa. Bo wiem że przy if'ach jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Trochę śmieszy ta nieufność do yoyogames czy o czymś nie zapomnieli no ale sami sobie taką opinię wypracowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jest jakis sposób zeby ulatwic sobie prace z tilesami?W okienku wyboru nie mozna zrobic zoom ani swobodnie przesuwac,w uzyciu przy wiekszych obiektach jest to tak upierdliwe ze wrecz traci sens...Ma ktoś jakies sztuczki na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Czerwca 2017 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Ale o którym GM mowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 1.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 9 Czerwca 2017 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 no hejka. Jak podliczyć ilość instancji w jakiejś ustalonej odległości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 GML var ile=0; with(obiekt) { if(point_distance(x,y,other.x,other.y)<100) { ile++ } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Nie ogarniam jak się zabrać za tileset do gry top down.Jakie powinny być elementy niezbędne do tworzenia przede wszystkim podłoża,ziemi (mam na myśli coś jak ziemia,kamienie,trawa,krzaczki itp).Zna ktoś moze jakiś dobry tutorial albo przykład na którym można by się jakoś wzorować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Czerwca 2017 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 jakto jak sie zabrać? narysować i ustawiac, GM 1.4 nie ma automatycznego łączenia ścian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Nie to mam na myśli.Raczej to CO mam narysować.Póki co mam trop że najlepiej rysować na 9 polach w tym środkowe możliwe do łączenia z samym sobą.Ma ktoś przykład takiego wzorcowego tileseta,dobrze poskładanego? Póki co metodą prób i błędów wszystko mi wychodzi wybitnie niespójne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 W połowie artykułu masz wszystkie możliwości narysowane https://gamedevelopment.tutsplus.com/tutori...outs--cms-25673 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi