XxMichałxX Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Zrobiłby mi ktoś pętle która wszystkie ip po kolei sprawdza? Czyli że: for(...) { currentip=? <a tutaj ja sobie cos robie co mi potrzebne z currentip> ;p } bo konkretnie potrzebuje tego do skanowania wszystkich ip i dodawania do listy te na ktorych stoi serwer.. chyba ze w 39dll jest taka funkcja, albo macie jakis inny pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 A zastanów się ile może być numerów IP. Przecież to jak wygranie 666 razy z rzędu w Lotto :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Czy ja dobrze rozumiem? Chcesz sprawdzić wszystkie istniejące adresy ip? Czy może masz gdzieś już zapisaną jakąś pulę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Ty serio jesteś idiotą... :| Wszystkich ip masz 256^4 czyli ponad 4 miliardy. Do tego większość ip jest nie przypisana, komputer jest wyłączony, albo firewall blokuje. Enjoy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 GML pula=4294967296; x1=0; x2=0; x3=0; x4=0; ip_string = "0.0.0.0"; for(i=1; i<pula; i+=1) { x1 +=1 if (x1>=255) { x1=0; x2+=1 } if (x2>=255) { x2=0; x3+=1 } if (x3>=255) { x3=0; x4+=1 } ip_string = string(x1) + "." + string(x2) + "." + string(x3)+ "." + string(x4); show_message(ip_string); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 ano. tak ajk spojrzalem to wydawalo mi sie mniej xD. haha a ja jeszcze chciałem pod kazdym portem sprawdzać xDD nie no to jak to zrobic? edit: @up: ale to by zajęło z pare lat :D załóżmy że jedno sie wykonuje w ciagu 10 s etnych sekundy to wtedy: 4294967296/10=429496729,6 sekund 429496729,6/3600=119304,66 119304,66/7=17043,52 17043,52/30=568.12 568.12/12=47.34 Czyli by to zajęło ponad 47 lat ^^ No chyba ze szybciej sie wykonuje, ale mysle ze nawet jeszcze wolniej bo bym sprawdzal tcpconnect(ip,port,1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Powiedz dokładnie, co chcesz zrobić. Nie wiem jak inni, ale ja jasnowidzem nie jestem, sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Przecież Boro Casso ci napisał dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Domyślam się, ze chodzi o napisanie serwera lobby? Wystarczy, żeby każdy założony serwer gry wysyłał na jeden adres informacje o sobie, które zostaną zapisane do pliku. Potem aplikacja kliencka musi tylko odczytać ten plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Tylko w tym rozwiązaniu jest ten jeden haczyk, że trza mieć postawiony jeden, czynny 24 godziny na dobę serwer, przechowujący listę serwerów. Lepiej to oprzeć o php - nie dość, że możemy mieć dzięki temu ładną listę serwerów bez włączania gry, to na dodatek nie potrzebujemy sami stawiać serwa... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Do testów powinien wystarczyć nawet darmowy hosting. A oto prosty schemat przedstawiający działanie lobby: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 nawet darmowy hosting to jest taki? (chodzi o to, że można wgrać swoją aplikację i ją uruchomić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Dark Maximal-owi chodziło pewnie o .php a nie o .exe Bo nie wydaje mi się aby takowa możliwość istniała (niestety) :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Byłoby super, ale pewnie nawet jakby istniał taki hosting, to na pewno na linuxie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pental Stary Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Crack, wykazałeś się po raz kolejny swoją inteligencją ;) . Serwer po utworzeniu wysyła na stronę dane o serwerze, a ona zapisuje owy serwer do listy. Serwer się wyłącza - usuwamy go z listy. Klient natomiast pobiera ze strony listę serwerów i wyświetla... ot, cała filozofia. Chyba, że to ja nie zrozumiałem, ale sam zawsze chciałem tak robić :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Crack, wykazałeś się po raz kolejny swoją inteligencją ;) . Serwer po utworzeniu wysyła na stronę dane o serwerze, a ona zapisuje owy serwer do listy. Serwer się wyłącza - usuwamy go z listy. Klient natomiast pobiera ze strony listę serwerów i wyświetla... ot, cała filozofia. Chyba, że to ja nie zrozumiałem, ale sam zawsze chciałem tak robić :P . Lol. ŻAL LOLOL! czytać umiesz? pytałem się, czy istnieje darmowy HOSTING co nie znaczy od razu, że to musi być WWW! żal! MySQL. 997 Post! lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Dokładnie, po co do tego aplikacja, skoro to ma być tylko skrypt zarządzający listą adresów ip...? Na PHP szybciej, wygodniej, bezpieczniej. Serwer się wyłącza - usuwamy go z listy.Dodam od siebie, że lepiej zrobić, że skrypt wywala serwer z listy po powiedzmy minucie nieaktywności - bo gdyby np. nie zabrakło prądu na serwie, albo system się zawiesił - gra nie zdążyła by wysłać informacji o wyłączeniu serwera :P MySQL.Weź to rozwiń. Chcesz zapisywać listę ip serwerów w bazie MySQL O.o ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Eh, racja, nie rozwinąłem tego. Tworzysz w bazie nowy rekord, i zapisujesz tam ip. Szybciej niż na plikach ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Lol. My tu mówimy ogólnie o zastosowaniu php, a Ty wyskakujesz, że lepiej MySQL użyć... ;f Zresztą, to nie zmienia faktu, że głupi pomysł. Nie dość, że wolniej, to jeszcze "niebezpieczniej" - wiążemy działanie listy serwerów nie tylko z jednym serwem, ale na dodatek jeszcze z bazą danych. A, co najgorsze - nie widzę tu żadnych zalet... ;x MySQL w podstawowych operacjach jest wolniejszy od plików. A na pewno do takich prostych celów, jak zapisanie.odczytanie listy adresów... :| Ed: Fajny avek. ... wie, co to jest, ale fajne :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 baza danych przydatna jest wtedy, gdy potrzeba zapisac więcej danych i jakoś nimi zarządzać, a nie gdy zapisujemy 2 czy 3 adresy IP (które na siłę da się zapisać jako ciąg 4 bajtowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Symulujemy metodę GET do skryptu php na hostingu i jest. Tylko nie wiem czy jak użyję do tego execute_shell to czy mi przeglądarki nie otworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Skoro masz 39dll, to przecież możesz wykonać zapytanie HTML w tle. GML newLine = chr(13) + chr(10); clearbuffer(); writechars("GET /myfile.php?msg=HELLO HTTP/1.0" + newLine); writechars("Host: www.adres.pl" + newLine); sendmessage(sockId); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 W MBO tak jest i działa zacnie :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 a do czego jest to drugie writechars? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Chyba strona hosta, no bo skoro www.adres.pl ? Więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 ale po co strona hosta w przesyłaniu danych o serwerze? to wystarczy tylko ip i port wyslac.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Poczytaj jak działa protokół http ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 nie potrzeba wam nawet shella ;] takie rzeczy można zrobić właśnie zapytaniami http z php i bazą danych mysql. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi