Rafep Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Cześć! Ostatnio użyłem w mojej grze funkcji: irandom_range(0, 15); Tylko, że wynik zawsze jest równy 0. Próbowałem też użyć na początku kodu funkcji: randomize(); ale też nie działa... Wie ktoś jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Jaką wersję GameMakera używasz? Bodajże wersja 1.4 miała jakieś problemy z losowaniem liczb. Może ktoś bardziej obeznany wie coś więcej na ten temat. PS. Funkcję randomize(); musisz wywołać tylko raz, może w create jakiegoś obiektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafep Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Tak, używam wersji właśnie GM:S 1.4. A funkcji randomize(); używam właśnie w create obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Pokaż troszkę więcej kodu, gdzie używasz funkcji irandom_range, może gdzie indziej jest błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafep Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Proszę: if global.generator = true { generator = false; if distance_to_object(obj_biom_pustynia) < 500 { los = irandom_range(0, 4); if los < 4 { if pustynia > 0 { instance_create(x, y, obj_biom_pustynia); pustynia -= 1; generator = true; } } } if generator != false { los = irandom_range(0, 15); if los < 15 { instance_create(x, y, obj_biom_trawa); pustynia += 1; } if los = 15 { if pustynia > 0 { instance_create(x, y, obj_biom_pustynia); pustynia += 1; } else { instance_create(x, y, obj_biom_trawa); pustynia += 1; } } } instance_create(x, y, obj_biom_trawa); x += pixels_beetween_biomes; if x > room_width / pixels_beetween_biomes * pixels_beetween_biomes { if y > room_height / pixels_beetween_biomes * pixels_beetween_biomes { global.generator = false; } else { y += pixels_beetween_biomes; x = pixels_beetween_biomes; } } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Well, nie mam pojęcia, wszystko wygląda ok. Możesz spróbować zapisać to inaczej. Może coś się koliduje z poprzednim los = irandom_range(0, 4); var _los = irandom_range(0, 15); if(_los < 15) { instance_create(x, y, obj_biom_trawa); pustynia += 1; } Możesz jeszcze spróbować zrestartować gm'a :V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 W dokumentacji jest opisane, że jak testujesz grę, to zawsze ziarno jest ustawiane na takie samo, zeby łatwiej było debugować. Musisz dać randomize() w create i powinno działać. Oczywiście, zamiast testować swój długi kod, wystarczy randomize(); show_debug_message(irandom_range(0,12)); I odpalić grę parę razy dla pewności. Jak będą inne, to wszystko działa. Btw, sprawdź czy używasz wersji 1.4.9999 - ale pamiętaj, że GMS 1.4 nie jest już wspierany od niemal roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Tak nie w temacie losowości to dostrzegłem tutaj błąd logiczny że blok: if generator != false { los = irandom_range(0, 15); if los < 15 { instance_create(x, y, obj_biom_trawa); pustynia += 1; } if los = 15 { if pustynia > 0 { instance_create(x, y, obj_biom_pustynia); pustynia += 1; } else { instance_create(x, y, obj_biom_trawa); pustynia += 1; } } } Nigdy się nie wykona bo wyżej zawsze ustawiasz generator = false gnysek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafep Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 @I am Lord Ty. Faktycznie xD Właśnie odkryłem jak głupi jestem. @gnysek Mam GM:S 1.4.1804. Dlaczego? Bo nie wiem gdzie pobrać 1.4.9999. Serio. Gdzie można to pobrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Przejdź na kanał beta w zasobniku przy zgearze, na ikonie GMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi