I am Żyd and Lewak Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Słyszałem coś że można ale tylko jak nie zarabiasz przez tą grę. I przy okazji gdzie mógłbym znaleźć team w której kategorii? Jest to gra na GameBoyAdvance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 I przy okazji gdzie mógłbym znaleźć team w której kategorii? co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 To źle słyszałeś. Prawa autorskie są prawami autorskimi. Iliadę napisał Homer i chociaż minęło już parę tysięcy lat to wciąż on ma prawa autorskie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 wciąż on ma prawa autorskie ;)Teraz mam pytanie. Skoro ma to dlaczego na forach LF2 to oni używają grafiki z GBA? np. NTSD Nie mogę znaleźć obrazka, ale jak się zdownloaduje to się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Myślę, że to już ich sprawa. Niemniej nie zmienia to faktu, że prawa autorskie do grafik należą do autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Piractwo też jest powszechne a nie jest legalne. Powoływanie się na to, że ktoś tam kiedyś tam coś tam nie ma najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Prawa autorskie są prawami autorskimi. Iliadę napisał Homer i chociaż minęło już parę tysięcy lat to wciąż on ma prawa autorskie Kto jak kto ale Ty gnysek? Takie głupoty wypisywać? Prawa autorskie wygasają po 50 latach. Jeśli autor dalej czerpie korzyści, z dzieła może prawo do niego przedłużyć. Prawa autorskie się dziedziczy. Jeśli autor dzieła umarł i nie ma krewnych, to nawet po 5 miesiącach jego dzieło jest ogólnie darmowe. Za Iliadę płacisz wydawnictwu za książkę, a nie za treść. Możesz też legalnie ściągnąć wszystkie utwory muzyki klasycznej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Podaj proszę ustawę :) (chociaż akurat w przypadku książek chyba faktycznie po 75 latach od śmierci przechodzą na public domain jesli rodzina nie rości praw). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Gdzieś to też słyszałem że po 50 latach prawa do filmów znikają. Tak, mój nauczyciel chwalił się materiałami filmowymi z lat 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Abadon games maja chyba 15 czy 20 może 10 lat. Podaj proszę ustawę Będę Ci przeglądać ustawy, no proszę Cię. Dziennik ustaw mi wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Mój brat mi powiedział o takiej stronce, gdzie można sprawdzić czy to co robię jest legalne. Jeśli tak dają ci taki obrazek, który wieszasz na swojej stronie i nie trzeba się niczym martwić. Chyba że się złamie zasady = (dostanie się za grę kasę) Napiszę później jaka to była bo mój brat wraca o 21:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Jak już powiedzialem, obowiązującym prawem są ustawy wprowadzone przez nasz rząd, a nie kolega czy brat, czy "przeczytalem gdzieś". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Źródło wikipedia: Np. w Polsce prawa autorskie do programu komputerowego wygasają po upływie 70 lat od śmierci autora, jeśli on osobiście upowszechniał program, lub 70 lat od daty pierwszego rozpowszechniania, jeśli program był rozpowszechniany przez inną osobę lub firmę. Link: Touch my talala To jeżeli chodzi o abandonware :) Słyszałem o tym, ale osobiście sam się zastanawiałem jak to jest dokładnie z tym starzeniem się oprogramowania, a prawem. Nie wiem czy to co tu piszą, to rzeczywiście prawda, ale warto zerknąć na całą treść. Swoją drogą, na abandonia.com fajne gierki można znaleźć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Z tym że żadna gra na abandonwarowych stronach jeszcze się nie doczekała tych 70 czy nawet 50 lat, więc nie rozumiem dlaczego można je stamtąd ściągać. Jak dla mnie to nadal wygląda jak piractwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Ponieważ wiele z tych programów, a szczególnie gier, nadal jest chętnie używanych, powstały w Internecie miejsca pozwalające je uzyskać. W stosunku do prawa większości państw jest to nielegalne, ponieważ jeszcze żaden program komputerowy nie jest tak stary, żeby wygasły jego majątkowe prawa autorskie[1]. Jednak ponieważ część firm już nie istnieje, a innym nie zależy na ochronie praw do tych konkretnych programów, to administratorzy takich serwerów mogą się spodziewać, że nie będą ścigani. Czyli to jest na zasadzie, nielegalne, ale bezpieczne :P bo firma która już nie istnieje, albo zmarła osoba nie będzie kogoś ścigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Tak, ale jakbyś zrobił adaptację gry, i by się zrobiło o niej głośno, oraz by poleciała duża kasa, to by się nagle spadkobiercy obudzili ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Tak, ale jakbyś zrobił adaptację gry, i by się zrobiło o niej głośno, oraz by poleciała duża kasa Not gonna happen in this case :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Not gonna happen in this case :P Ale co, myślisz że odświeżona stara gra nie ma szansy na ponowny sukces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Ale co, myślisz że odświeżona stara gra nie ma szansy na ponowny sukces? Miałem na myśli wypadek, w którym "twórcą" tej odświeżonej gry jest autor tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 @topic nie masz praw ale prawdopodobieństwo że skończysz w sądzie jest tycie po prostu nikogo to nie obchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi