Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Witam Mam takie pytanie: Jeśli mam jakiś kąt docelowy i kąt aktualny to jak zrobić by on wybierał w którą stronę ma się obrócić by dotrzeć do docelowego (tak by było mu bliżej). Czyli jeśli: aktualny - 90 docelowy 0 to muszę zmniejszać image_angle a aktualny 59 docelowy 92 to ma zwiększać image_angle Ale nie można tego załatwić zwykłym if(cel>image_angle) image_angle+=1 else image_angle-=1 bo gdybym tak robił to w przypadku aktualny 0 docelowy 350 zaczą by dodawać image_angle i obracać się o całe 350 stopni zamiast o tylko 10 w tronę przeciwną :/ Wie ktoś jak to załatwić? Z góry dzięki :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 directionto = point_direction(x,y,obj_monster.x,obj_monster.y); if direction > directionto then direction -= 6; if direction < directionto then direction += 6; if direction > 360 then direction -= 360; if direction < 0 then direction += 360; image_angle = direction; Trochę zmieniony kod kompasu z mojej gry (a żem wtedy wymyślił, że kompas pokazuje najbliższego wroga :D ). U mnie działało dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 To co żeś napisał to dokładnie to samo co ja powiedziałem że jest złe. No bo pomyśl. gdy igła twojego kompasu zechce obrócić się do 350 z pozycji 10 to wykona obrót 340 (350>10) zamiast 20 w drugą stronę :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Myślałem, że to nie będzie dla forumowiczów problemem, a tu widzę że na razie nikt nie potrafi mi pomóc :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 pokombinuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Phi! Tez mi problem... -.- stworz skrypt: direction_check_near o kodzie: // argument0 - aktualny direction // argument1 - docelowy direction var temp_a,temp_b; temp_a=abs(argument1-argument0) temp_b=abs(argument1-argument0+360) if(temp_a<temp_b)return(1) if!(temp_a<temp_b)return(-1) funkcja zwraca 1 gdy jest najblizej wartosci dodatnio zorientowanej, zas -1 gdy ujemnie zorientowanej (byc moze nie zrozumiesz). Przyklad wykorzystania: dir1=10 dir2=350 dir1+=direction_check_near(dir1,dir2)*10 Powinno dzialac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Nie działa. Nie zawsze obraca się w tą krótszą stroną. Czasem w tą w którą mu dalej. Chyba niczego nie sknociłem w tym co mi dałeś: if(image_angle!=(round(dir/5))*5) { temp_a=abs(dir-image_angle) temp_b=abs(dir-image_angle+360) if(temp_a<temp_b) image_angle+=5 else image_angle-=5 if(image_angle>360) image_angle-=360 else if(image_angle<0) image_angle+=360 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Gdy jest napisane STWORZ SKRYPT to postepujemy zgodnie z instrukcja i go tworzymy. Po to jest on by bylo latwiej -.- Powinno dzialac, zreszta zaraz sprawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Weź to nawet przeanalizuj dla tych przykładowych wartości 10 i 350. Powinien obracać się w prawo czyli odejmować od image_angle. temp_a=350-10=340 temp_b=350-10+360=700 340<700 (temp_a<temp_b) if(temp_a<temp_b)return(1) Sam widzisz że źle :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 faktycznie, dopiero sprawdzilem :P ale co za problem pokombinowac z tym? Ja teraz nie mam czasu, przykro mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Już się nakombinowałem i mam dość... -_- Widzę że to trudniejsze zagadnienie niż mi się z początku wydawało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Dobra, jak widze twoje podejscie do sprawy to az mi sie zal robi... Zaraz dostaniesz rozwiazanie, ale na przyszlosc nie poddawaj sie na trudnych przeszkodach, bo w zyciu nic nie zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Jak bym miał się poddawać to wiesz... Tak dla twojej wiadomości od przynajmniej 5 godzin się nad tym zastanawiam więc chyba mam prawo do odrobiny odrzucenia od tego przynajmniej na 2 godzinki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Eee... Nie zrozumiałem ? ;o if ( direction < cel ) direction = min( cel, direction + 6 ); else if ( direction > cel ) direction = max( cel, direction - 6 ); Hmm.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Grudnia 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Myślałem, że to nie będzie dla forumowiczów problemem, a tu widzę że na razie nikt nie potrafi mi pomóc :( dopiero co dostałeś jedno ostrzeżenie, już chcesz kolejne ? drugi raz w ciągu jednego dnia łamiesz regulamin - pisząc dwa posty pod rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Hmm... Też miałem taki problem, ale nie potrafiłem (Tymonowi XD) wytłumaczyć o co mi chodzi XD Teraz jak mam sporo doświadczenia to mogę pokombinować. Dam edita jak coś wykminię... alfa = 10 beta = 350 To są te kąty. a - odległość przeciwna do ruchu wskazówek zegara b - odległość zgodna z ruchem wskazówek zegara a = beta - alfa = 350 - 10 = 340 b = 360 - beta + alfa = 360 - 350 + 10 = 10 + 10 = 20 a > b Więc poruszamy się zgodnie z RWZ jeśli a < b to poruszamy się przeciwnie do RWZ Tak więc mniej więcej kod będzie wyglądał tak: alfa = image_angle; beta = cel; if (beta = 0) beta = 360; a = beta - alfa; b = 360 - beta + alfa; if (a>b) image_angle -= 4; if (a<b) image_angle += 4; poprawione Dodaj jeszcze gdzieś w stepie if (image_angle>=360) image_angle -= 360; if (cel>=360) cel -= 360; Teoretycznie... Nie mogę na tym kompie tego sprawdzić, bo coś się roztegowało (jakiś plik został usunięty) i nie działaja niektóre programy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 W create coś takiego (Wartości sam ustal) mp_potential_settings(10,10,0,0) W step: mp_potential_step(obj_wrog.x,obj_wrog.y,0,true) image_angle = direction i to cała filozofia :) Pokombinuj trochę z tymi wartościami w mp_potential_settings żeby Ci pasowały pozdrawiam Uzjel ;) EDIT: No i przykład - taki trochę na odwal - ale pokazuje to co trzeba ;) Przykład - OxGames Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Matthew, twój kod nie był całkowicie dobry, a wręcz był niedobry, ale to twój sposób myślenia mnie doprowadził do rozwiązania. Problem rozwiązany dziękuję wszystkim za pomoc :) A gnyska chciałbym przeprosić. Już nie będę. Nawet nie zauważyłem, że dostałem to ostrzeżenie i do tej pory bym nie wiedział jak byś mi znów uwagi nie zwrócił, tak więc przepraszam i dziękuję jeszcze raz wszystkim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi