^#$PAUL$#^ Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Jak mam np.: Tomasz SIKORA (82/71/74/86) Czy jest jakiś sposób aby imie i nazwisko, poszczególne liczby były odczytywane do osobnych zmiennych ? ale tak aby spacje, nawiasy i ukośniki były pomijane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Tak przyjrzyj się temu artykułowi, a wszczególności string_pos() i string_copy(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 dalej nie wiem jak to wykożystać. w pliku tekstowym będzie ok. 100 zawodników i chciałbym zrobić tak aby ime nazwisko itp. każdego były w osobnej zmiennej (elemencie tablicy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Najprościej dla Ciebie będzie zrealizować to na plikach INI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Właśnie realizowałem to na plikach ini . Jak pewnie wiecie (lub nie) prowadze managera biathlonu i na forum mam zawodników właśnie w postaci "Tomasz SIKORA (82/71/74/86)" a w pliku ini wpisywałem ich tak np. zawodnik=Tomasz SIKORA szybkość=82 itp. i zajmowało mi to wiele czasu, więc chciałbym skrócić ten czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Więc napisz program który ułatwi Ci zapis danych, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 no więc właśnie prosze o pomoc , bo nie wiem jak to zrobić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Zabawa w tokenizera? Po prostu sprawdzaj literki aż do kluczowego znaku, kopiuj zawartość do zmiennej itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 eee nie kumam :) -- e: napisze ktoś jakiś przykład albo coś? proszę :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Powiedzmy, że wpisałeś wszystko do zmiennej "tekst". GML a=0 do { Imie[a]=string_copy(tekst,0,string_pos(" ")+1) tekst=string_replace(tekst,Imie,"") nazwisko[a]=string_copy(tekst,0,string_pos(" ")+1) tekst=string_replace(tekst,nazwisko,"") tekst=string_replace(tekst,"(","") a1[a]=string_copy(tekst,0,string_pos("/")+1) tekst=string_replace(tekst,a1,"") //i tak ze wszystkimi, oprócz ostatniego a4[a]=string_copy(tekst,0,string_pos(")")+1) tekst=string_replace(tekst,a1,"") //i na koniec "czyścisz zmienne z śmieci:"/","(" itd. a+=1 } while tekst="" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 @kt1117: A to w Gm-ie jest tak samo jak w c# (i pewnie C++ i C ale tych nie znam) bo z tego wynika że z do używa się until, a nie while. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Nie raz mi się myli, ale jak wyskoczyłby błąd to na pewno by się domyślił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Napisałem to w ten sposób i ani rusz nie chce działać :( Niby wszystko jest ok , ale w poszczególnych zmiennych nie ma tego co miało być tzn. program nie wykonuje żadnych operacji . Program wyświetla błędy: "Error in function real()." oraz "File is not opened for reading." A jak dla sprawdzenia dałem w draw żeby została wyświetlona zmienna imie[1] to się okazało, że jest w niej imie oraz pierwsza litera nazwiska. Nie wiem co jest źle, proszę o pomoc. GML for (i=1; tekst!=""; i+=1) { imie=string_copy(tekst,0,string_pos(" ",tekst)+1); tekst=string_replace(tekst,imie,""); nazwisko=string_copy(tekst,0,string_pos(" ",tekst)+1); tekst=string_replace(tekst,nazwisko,""); tekst=string_replace(tekst,"(",""); szybkosc=string_copy(tekst,0,string_pos("/",tekst)+1); tekst=string_replace(tekst,szybkosc,""); tekst=string_replace(tekst,"/",""); wytrzymalosc=string_copy(tekst,0,string_pos("/",tekst)+1); tekst=string_replace(tekst,wytrzymalosc,""); tekst=string_replace(tekst,"/",""); sila=string_copy(tekst,0,string_pos("/",tekst)+1); tekst=string_replace(tekst,sila,""); tekst=string_replace(tekst,"/",""); strzelanie=string_copy(tekst,0,string_pos(")",tekst)+1); tekst=string_replace(tekst,strzelanie,""); tekst=string_replace(tekst,")",""); zawodnicy=i; } for (i=1; i<=zawodnicy; i+=1) { szybkosc=real(szybkosc); wytrzymalosc=real(wytrzymalosc); sila=real(sila); strzelanie=real(strzelanie); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Lutego 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Poczytaj o pliku CSV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 poczytałem i nie wiem jak to wykożystać niby w GM :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Przestań bawić się z tym użył ini będzie prościej a jak wprawisz się w gm to wtedy możesz kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 ale to jest być albo nie być dla mojego managera :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Wywal +1 na końcu linijek, mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 tak na to też sam wpadłem, i jak to wywale to imie i nazwisko jest ok , ale inne zmienne mają wartość 0 i dalej wyskakują te same błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Daj jeszcze 4x string_replace. -wytrzymałość itd. wywal z nich "/" E:I wywal usuwanie "/" z zmiennej tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 dałem przecież :) edit: acha ze zmiennych wywalić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Ty usuwasz z zmiennej tekst, co powoduje, że w całym nie ma "/" i wtedy zmienne będą równe:"". usuń te linijki: GML tekst=string_replace(tekst,"/",""); i na końcu (ale przed pętlą) dodaj: GML sila=string_replace(sila,"/",""); //itd.</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 dzięki wielkie :thumbsup: mam teraz tak: GML for (i=1; tekst!=""; i+=1) { imie=string_copy(tekst,0,string_pos(" ",tekst)); tekst=string_replace(tekst,imie,""); nazwisko=string_copy(tekst,0,string_pos(" ",tekst)); tekst=string_replace(tekst,nazwisko,""); tekst=string_replace(tekst,"(",""); szybkosc=string_copy(tekst,0,string_pos("/",tekst)); szybkosc=string_replace(szybkosc,"/",""); tekst=string_replace(tekst,szybkosc,""); tekst=string_replace(tekst,"/",""); wytrzymalosc=string_copy(tekst,0,string_pos("/",tekst)); wytrzymalosc=string_replace(wytrzymalosc,"/",""); tekst=string_replace(tekst,wytrzymalosc,""); tekst=string_replace(tekst,"/",""); sila=string_copy(tekst,0,string_pos("/",tekst)); sila=string_replace(sila,"/",""); tekst=string_replace(tekst,sila,""); tekst=string_replace(tekst,"/",""); strzelanie=string_copy(tekst,0,string_pos(")",tekst)); strzelanie=string_replace(strzelanie,")",""); tekst=string_replace(tekst,strzelanie,""); tekst=string_replace(tekst,")",""); zawodnicy=i; } i właśnie jak wywale to co napisałeś to nie działa. Teraz działa wszystko, ale tylko wtedy jeśli wszystkich zawodników dam w jednej linijce, bo jak już oddziele enterami to wczytuje się tylko pierwszy. może jescze na to jest jakieś rozwiązanie? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Spróbuj na końcu pętli wczytywania dać: GML file_text_readln(id pliku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 nie to niedało niestety nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 25 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 To spróbuj dać na początku, przed pętlą: GML tekst=string_replace(tekst," ","") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 działa to z następną linijką ! :) trzebabyło tylko jescze raz wczytać do zmiennej, bo sama fukcja tylko jakby ustawia kursor w następnej linijce :) dzięki wielkie temat do zamknięcia :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Sam możesz zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^#$PAUL$#^ Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 to zapraszam jescze do gry wmojego managera biathlonu: www.btmanager.fora.pl edit: a gdzie to się zamyka niby ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Opcje moderacji, na dole strony po lewej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi