XxMichałxX Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 GML liczba=5 liczba2=7 liczba3=8 i teraz jak kodem sprawdzic ktora liczba jest najbardziej bliska zmiennej "liczba" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 GML najblizsza_wartosc = liczba + min( abs( liczba - liczba2 ), abs( liczba, liczba3 )); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 GML median(5,7,8); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 W tym przypadku się zgodzę, ale jeżeli liczba2 lub liczba 3 będzie mniejsza od 5 to median wyniesie wtedy 5 o ile się nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 wytłumaczy mi ktoś co to jest median? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 przeciez mediana to liczba najczestrza wsrod zbioru liczb, a nie liczba najblizsza innej liczbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 median(val1,val2,val3,...) Returns the median of the values, that is, the middle value. (When the number of arguments is even, the smaller of the two middle values is returned.) The function can have up to 16 arguments. They must all be real values. i wiki ( chyba to to ) http://pl.wikipedia.org/wiki/Mediana ja bym to zrobił jakoś tak GMLliczba=5 liczba2=7 liczba3=8 xx = abs( liczba - liczba2 ) yy = abs( liczba - liczba3 ) if xx < yy liczba2 jest bliższa liczbie else if xx > yy liczba3 jest bliższa liczbie E: Kurcze, mógłby ktoś połączyć te posty? Połączono posty :) Mimek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 a do czego służy 'abs' ? e: w dokumentacji: abs(x) Zwraca wartość bezwzględną x. fajnie, tylko ze nie czaje. to co bez sensu to tak samo jakby mi zwróciło poprostu liczbe ktora podalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Wpisz liczbę na minusie, to zobaczysz do czego służy. ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 abs - wartość bezwzględna. Możesz traktować jako odległość między liczbami na osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zwraca wartość absolutną ( usuwa znak - ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 |-3| = 3 Na osi liczbowej najłatwiej to narysować, przypuść że masz cyfrę a która jest przesunięta od zera w lewą stronę o 3 jednostki, czyli a = -3[j] wartość bezwzględna z a będzie wynosiła 3[j], bo jest oddalona o 3 jednostki od zera ( tak mnie przynajmniej uczono ;P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 nie tylko :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 źle zrozumiałem pytanie :) faktycznie, moja odpowiedź będzie zła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Wartość bezwzględna z x: abs(x)=x jeśli x>=0 abs(x)=-x jeśli x<0 czyli abs(3)=3 abs(-3)=3 mediana-podaje środkowy wyraz ciągu median(1,5,7)=5 może do tego służy mean()? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 nie można powiedzieć, że abs(x) usuwa minus sprzed liczby.! Wartość bezwzględna to odległość (na osi) od podanej wartości od 0. dla przykładu: GML abs( 3 ) = 3 // abs ( 0 - 3 ) abs( -3 ) = 3 //abs( 0 - ( -3 ) ) abs( 5 - 8 ) = 3 abs( 8 - 5 ) = 3 oto definicja :P Uwaga: mój powyższy sposób nie będzie działał na liczbach ujemnych. Trzeba by go trochę zmodyfikować. Jak coś to za chwilę dam edit'a :) EDIT: Najprostsze porównanie: GML if ( abs( liczba - liczba2 ) < abs( liczba - liczba3 )) blizej = liczba2 else blizej = liczba3 show_message( string( blizej )) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi