M1513Q Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam ma takie male problemy: 1. jak hero uderzy w sciane to mam taki kod (chodzi mi o odejmowanie score) GML score=-2000 no i to nie dziala tzn. nie odejmuje sie. 2. Jak jest kolizja z meta to mam zeby dodawalo sie 4000 pkt ale to zamiast dodawac to ustawia score na 4000 pk mam taki kod: GML score=+4000 3.Jak hero uderzy w sciane to ujmuje mu sie zycie i to mi sie wyswietla w okienku (punkty i zycia, ale tam sie te zycia nie ujmuja, a pkt dzialaja) To chyba na tyle, jak cos jeszcze bede mial to napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 A nie lepiej zrobić na klockach ? prościej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 no to mialem na klockach i nie tez nie dzialalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 A masz zarejestrowanego GM'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 1. jak hero uderzy w sciane to mam taki kod (chodzi mi o odejmowanie score) GML GMLscore-=2000 2. Jak jest kolizja z meta to mam zeby dodawalo sie 4000 pkt ale to zamiast dodawac to ustawia score na 4000 pk mam taki kod: GML GMLscore+=4000 Powodzenia w tworzeniu gier. :thumbsup: Edit: ups 1. jak hero uderzy w sciane to mam taki kod (chodzi mi o odejmowanie score) GML score-=2000 2. Jak jest kolizja z meta to mam zeby dodawalo sie 4000 pkt ale to zamiast dodawac to ustawia score na 4000 pk mam taki kod: GML score+=4000 Powodzenia w tworzeniu gier. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 @UP - Co? O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 1. GML score-=2000 2. GML score+=4000 3. Drawuj healthbar, albo zrób na obrazkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 @M1513Q: Ty po prostu pomyliłeś kolejność zrobiłeś tak: =- a powinno być -= <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Myślę że problem rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 teraz jak uderzy w sciane to dodaje sie 10.. :( nie wiem czemu i jeszcze te zycia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Musiałeś coś pomieszać. Na pewno dałeś tak, jak ci pisali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M1513Q Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 tak, wczesniej zanim wogule tu napisalem tez tak mialem, nie wiem co jest nie tak, dalbym wa to ale ktos mozgł by mi podebrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Raczej się o to nie martw ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Niemożliwe, mi działa. Coś źle ustawiłeś. Daj kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Przy kolicji kod jest wykonywany tak długo aż nie będzie kolicji. Czyli jeśli mamy score+=1 to będzie cały czas dodawać 1 do punktów, więc kod chyba powinien być taki: GML { score+=1 return (1) } Czy jakoś, ale chyba będzie działać. Edit: Co ja pisze. Ehh, kod jest zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 po co Ci to GML return (1) :o A masz zarejestrowanego GM'a? a co ma wersja gm'a do zarządzania zmiennymi ?? <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 wystarczy stworzyć nową zmienną która będzie wyłączać podlicznie punktów podczas kolizji Edytowane w create: dodaj nową zmienną xx=1; w kolizji: GML { if xx=1 {score+=1; xx=0;} } Edit aha i dodaj w step: GML if position_empty(x,y) {xx=1;} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Operowania* ;P . Po prostu błąd był taki. x=+400 to to samo co x=400, bo to też jest dodatnie. Zaś += to operator :lol: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 @HuderLord wow, toć x jest wbudowaną zmienną lokalną która odpowiada za pozycję obiektu w roomie <_< żeś palnął... Edit: Huder, twój edit mnie rozj.bał napisałeś: jeśli jeśli pozycja obiektu jest pusta to przenieś go do pozycji x=1 <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 xD lol znubiłem puźno już :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi