Borek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Kurcze, dzięki temu wczytywaniu zasobów na bieżąco uzyskałem niezły wynik pożerania ramu :) Wcześniej w Almorze w samym lesie dochodziło do 50 - 100 MB, a teraz raptem 7-12 MB :) No i udalo mi się zrobić wczytywanie bez szarpnięć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 100mB ? ja miałem 900 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Mówię o lesie :D bez dźwięków, bez domków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 No dobra, ale jak ze 100mb zrobiłeś 12, to z 900mb zrobi sie 100 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Przy takiej skali, to mam nadzieję, że tak będzie :) Ciekawym rozwiązaniem będzie połączenie dwóch komputerów jako serwer. Jeden będzie odpowiadał za obliczanie NPC, a drugi za graczy - po sieci LAN z dużą szybkością będą przekazywały sobie dane. Przydałoby się jeszcze doczepić jeden - w sumie może być zdalny do zarządzania kontami graczy, a żeby nie obciążać niepotrzebnie głównego serwera. Na takich zasadach właśnie działają rozbudowane MMORPGi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Czekamy, przynajmniej ja :D. A 3 godziny to jest tyle, ile potrzebuje dobra gra by wciągnąć. Właściwie, dobra gra wciąga w 5-15 minut... Ta monotonia, brzydota i brak jakiegokolwiek klimatu nie ma jak przyciągnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Pablo szkoda mi na ciebie słów <_< @Borek: Ale opcja odpalenia na jednym kompie też będzie co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Tak gnysek. To będzie właśnie jeden z wielkich tematów jakie będę miał do opracowania w najbliższym czasie. Cała masa testów i kombinowania :blink: Dlatego też najprawdopodobniej nabędziemy nową osobę do Gear-Studio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 To pytanie za 300 punktów (bo za pozostałe sumy już były): GML czy coś jakiś inny język ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 GML + C# dla aplikacji pomocniczych do serwera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 O w C# u mnie w pracy ludziska piszą :) Sam się chyba muszę zabrać kiedyś. Jestem ciekaw co tam nabroisz tym razem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Heh, oglądałem dziś kolejnego trailera z Almory: ToD. Prawdę mówiąc myślałem, że na to nie wpadniesz (pochodnie). Zabierasz mi pomysły z głowy. xDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Heh, oglądałem dziś kolejnego trailera z Almory: ToD. Prawdę mówiąc myślałem, że na to nie wpadniesz (pochodnie). Zabierasz mi pomysły z głowy. xDD No wiesz co... :D Mam setki innych pomysłów też, ale nie wszystko na raz. Najważniejszy jest silnik, a ten nocny mam już skończony, co prawda znajdą się jeszcze rzeczy do poprawienia w nim, ale póki co jest dobrze :) Teraz czas zacząć nowy etap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 1. A na kiedy szykuje się mniej więcej beta (wiem, że ciężko określić, ale w przybliżeniu)? ;D 2. Będą tylko zamknięte beta-testy? :F Po screenach i trailerach gra zapowiada się dużo lepiej niż poprzednia wersja Almory. Nie mogę się doczekać kiedy sobie popykam... ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 1. Myślę, że do końca roku :) 2. Najpierw zamknięte beta-testy, a później publiczne. W starej Almorze właśnie popełniłem ten błąd, że pierwsze poważne testy rzuciłem na głęboką wodę. GMC + GMClan i przez to nie wyrabiałem z poprawkami :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Pablo szkoda mi na ciebie słów <_< Czyt. "Nie wiem co powiedzieć/Brak mi argumentów". I tak szacun, że nie napisałeś "żal" bo wtedy bym już z tobą nie rozmawiał. Co do GML'a to będzie to GML+39.dll? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Heh, jak dobrze, że będę mógł sobie pograć wcześniej :P Nie mówiąc o własnym serwerze :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Co do GML'a to będzie to GML+39.dll? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Czyt. "Nie wiem co powiedzieć/Brak mi argumentów". I tak szacun, że nie napisałeś "żal" bo wtedy bym już z tobą nie rozmawiał. Raczej "szkoda mi słów bo mówisz, jakbyś spodziewał się po Almorze, że będzie drugim WOW...". Mógłbyś dać ocenę względem możliwości GM a nie względem najlepszych onlinowych gier bo odniosłem takie właśnie wrażenie, jakby Almora miała być ziemią obiecaną graczy online ale się nie udała :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 @Borek: To od razu dajcie sprawdzanie sumy kontrolnej tego dll-a, bo ktoś nieautoryzowany może sobie co nie co w nim pozmieniać :rolleyes: Dodatkowo spakujcie jakimś packerem ( polecam Themida - ciężko ją dobrze odpakować ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 1. Myślę, że do końca roku :) 2. Najpierw zamknięte beta-testy, a później publiczne. W starej Almorze właśnie popełniłem ten błąd, że pierwsze poważne testy rzuciłem na głęboką wodę. GMC + GMClan i przez to nie wyrabiałem z poprawkami :D Ad. 1. Szkolnego? :lol2: Ad. 2. Jak to... Przecież w Almie najpierw były zamknięte beta testy... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Almora nigdy nie przeszła z fazy Beta w Gold. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Jak można, to zgłosiłbym się chętnie na Beta-Testera :) (Z tym, że ja nie w celu gry... no może troszkę... Ale w większości na poprawienie bugów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solmis Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Tia, ja też bym chciał... ^^ Szczególnie, że potrafię dużo bugów znajdować - zazwyczaj traktuje to jako pech xD... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Myślę, że trzy osoby wystarczą :P Jesteśmy w stanie uruchomić kilkanaście kopii Almory :) Także niestety podziękujemy, poza tym zaraz wszyscy by chcieli. Poza tym z was wszystkich to tylko ja pracuję w QA jako wyławiacz bugów :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Yeah ? Ale ja chcę hakować na beta-testach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 @Borek: To od razu dajcie sprawdzanie sumy kontrolnej tego dll-a, bo ktoś nieautoryzowany może sobie co nie co w nim pozmieniać :rolleyes: Dodatkowo spakujcie jakimś packerem ( polecam Themida - ciężko ją dobrze odpakować ) Wiem Wężu, to będzie konieczne. Pamiętam jeszcze Ranmusowi o tym pisałem jak była stara Almora. Dzięki za radę :) Co do beta-testerów, to możliwe, że będzie ich więcej, ale na chwilę obecną nie ma żadnych zapisów. Na razie sami jesteśmy w stanie połapać się w tym wszystkim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Pamiętajcie tylko, żeby nie trzymać w pamięci całego ciągu znaków checksumy np. GML 39dllCrc = '10B6F084'; // lub 39dllCrc = 280424580; i sprawdzać tak: GML if not crcpliku = 39dllCrc show_message( 'Nieprawidlowy plik' ); bo takie coś łatwo podejrzeć/podmienić w pamięci. Lepiej tak zrobić: GML // przyjmijmy, że prawdziwa checksuma to: 10B6F084. // a get_checksum() zwraca sumę kontrolną CRC32 pliku w postaci stringa hex cksum = get_checksum( '39.dll' ); if not string_char_at( cksum, 4 ) = '6' // jesli czwarty znak nie jest '6' { show_message( 'Plik 39.dll zostal zmodyfikowany' ); exit; } if not string_char_at( cksum, 7 ) = '8' // jesli siodmy znak nie jest '8' { show_message( 'Plik 39.dll zostal zmodyfikowany' ); exit; } if real( string_copy( cksum, 7, 2 ) ) - 34 <> 50 // jesli liczba z dwoch ostatnich znakow - 34 nie wynosi 50 { show_message( 'Plik 39.dll zostal zmodyfikowany' ); exit; } // itd. i tak sprawdzić cały checksum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistyk Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Pytanie jak sobię będzie sobie radziła almora na antykach... znaczy na komputerach poniżej 1 GHZ. Ja bym się zgłosił na takowego testera. Jeśli popełniłem jakieś błędy ort. to sorki ale łeb mnie wali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 I do tego mam sprzęt :P Ale na odpowiedź trzeba zaczekać do czasu beta testów właśnie, gdy silnik będzie już kompletny i tylko bugi będą porpawiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi