Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Proszę bardzo, aby udowodnić, że się da: Oto co za chwilę uzyskamy: https://gmclan.org/up23_4_przeg.html A teraz jak zorbić przeglądarkę w 5 minut. Po pierwsze odpalamy Delphi. Wybieramy z Menu Component opcję Import ActiveX. Wybieramy Microsoft Internet Controls, klikamy Install. Zamykamy Delphi i uruchamiamy raz jeszcze. - Dodajemy na Formie element Panel. Ustawiamy Align na alTop, BevelOuter na bvNone. - Dodajemy na panelu element ProgresBar. Ustawiamy Align na alTop, Height na 7, Smooth na True - Dodajemy na paneluelement Edit. Ustawiamy tekst na http://google.pl/firefox - Dodajemy na paneluelement Button. Caption ustawiamy na Idź. - Dodajemy na Formie element StatusBar. - Dodajemy na Formie element WebBrowser (bodaj z zakładki ActiveX). Align ustawiamy na alClient. Nazwy każdego obiektu pozostawiamy domyślne. Teraz oprogramowujemy. Button1, onClick: LoadSite(Edit1.Text); Edit1, onKeyDown: if KEY = vk_return then LoadSite(Edit1.Text); WebBrowser1, onDocumentComplete: StatusBar1.SimpleText := 'Gotowe'; WebBrowser1, onProgressChagne: ProgressBar1.Max :=ProgressMax; ProgressBar1.Position := Progress; Form1, onCreate: LoadSite(Edit1.Text); W sekcji private dodajemy: procedure LoadSite(URL : String); W sekcji implementation (po {$R *.dfm}) dodajemy: procedure TForm1.LoadSite(URL : String); begin if copy(URL, 2,2) <> ':\' then //jeżeli to nie będzie x:\ begin if copy(URL, 1,7) <> 'http://' then URL := 'http://' + URL; end; Webbrowser1.Navigate(URL); Edit1.Text:=URL; end; Naciskamy Ctrl+F9 Naciskamy F9 i cieszymy się naszą własną przeglądarką w 5 minut. Tak naprawdę jest to Internet Explorer. Miłej zabawy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 1000/1000! Jesteś moim idolem! gnysiu! :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Bleh, robiłem coś takiego w Visual Basicu ^w^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Bleh, robiłem coś takiego w Visual Basicu ^w^ Nom, ale ostatnio kilka osób zaszalało, że ma własne przeglądarki, to teraz ujawniłem jak się robi własną przeglądarkę i ile trzeba linijek kodu... normalnie niewykonalne wręcz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_K Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 hehe teraz pewnie wszyscy wezmą się za robienie przeglądarek :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Też robiłem w VB :D VB fajniejszy i łatwiejszy niż Delphi - tyle że ma trochę "zrypaną" składnię.... Tak naprawdę jest to Internet Explorer. Hehe, coś gorszego xD A tuitaj wyjaśnienie, po co znajduje się taki komponent. (chyba... to taka moja interpretacja xD) Jeżeli chcem zrobić np....... e..... o, iem. Menu płyty CD - ale uważam, że łatwiej będzie je zrobić w HTML'u (wiele gazetek komputerowych ma menu HTML...). Do czegoś takiego przydaje się taki komponent. (najczęstsze wykorzystanie). A nie na silnik przeglądarki. To by było na tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Hehe, coś gorszego xD (...) Do czegoś takiego przydaje się taki komponent. (...) A nie na silnik przeglądarki. Nie. To jest Internet Explorer - to jest właśnie silnik tej przeglądarki. Czyste IE* waży niecałe 300 Kb, mój program prawie pół MB, czyli jakieś 30% - 40% więcej. *iexplore.exe, hmmapi.dll, mscorier.dll, chociaż bez dlli też chyba działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Fajne tylko mi się lepiej robi w VB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 A ja umiem zrobić przeglądarkę internetową w HTMLu! =D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Hmmm.... iframe? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 A ja w C++ : while( true ) { cin >> sAdres; cout << "Nie udało się otworzyć strony " << sAdres << " !\n"; } Ta w Delphi to chyba najprostsze rozwiązanie :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Fajne! sam teraz zaczynam się uczyć Delphi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Hej mógłbyś podać kod źródłowy? będę bardzo wdzięczny gnysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Cały kod źródłowy jest w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Tak tylko gdy klikam dwa razy na webbrowser to wyświetla http://tinypic.pl/i/00000/o65tsqovrp1u.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 @Gnysek A umiesz w Pascal`u? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Tak tylko gdy klikam dwa razy na webbrowser to wyświetla http://tinypic.pl/i/00000/o65tsqovrp1u.bmp Ale nie widzę w pierwszym poście, żeby trzeba było klikać. Nie ma metody onClick widocznie :) Pozostałe metody znajdziesz w Object Inspector > Events (z lewej strony ekranu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Niby działa ale jak klikam ctrl+f9 i f9 to nic sie nei dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 To wybierz z menu Run (zielona strzałeczka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Nie da sie własnie, jest "taka wygaszona" jakby była nieaktywna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamcio540 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 ja zrobiłem odtwarzacz MP3 w delphi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 ja zrobiłem odtwarzacz MP3 w delphi I co to ma wspólnego z tym tematem/moim problemem?? gnysek pomóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A co Ci mam pomóc? Prostrzego programu chyba już nie ma. Widocznie nie masz zapisane, lub czegoś brakuje, że nie chce się skompilować. Spróbuj może od nowa, to tylko 5 minut (nie zapomnij zapisać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Aby móc kompilować projekt, trzeba go najpierw stworzyć ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zrobiłem od nowa ZAPISAŁEM! i nic :C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A inne projekty? Ew. czy nie wywala błędów przy kompilacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jono Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 nic nie wywala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 W takim razie nie poradzę Ci nic. To jest tak proste do zrobienia, że nie da się zepsuć, musisz naprawdę popełniać gdzieś jakiś głupkowaty błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 @Gnysek A umiesz w Pascal`u? :D Przecież Delphi to jest Pascal tylko obiektowe, więc to to samo tylko Delphi jest bardziej rozbudowane. :boxed: Muszę sobie Turbo Delphi, bo gdzieś miałem i się trochę tego języka pouczyć. Tam przynajmniej grafika nie jest potrzebna. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Przecież Delphi to jest Pascal tylko obiektowe, więc to to samo tylko Delphi jest bardziej rozbudowane. :boxed: Muszę sobie Turbo Delphi, bo gdzieś miałem i się trochę tego języka pouczyć. Tam przynajmniej grafika nie jest potrzebna. ;) blah, kłócił bym się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi