Shinji Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Mam pewien problem, mam pare obiektów dajmy na to "Enemy", każdy z nich ma losową zmienna np."Imie" jak powinna wygladac funkcja ktora bedzie wyswietlać liste wszytskich imion? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 A po co losowe ? Nie wystarczy dac NPC jednego imienia ? Do jednego imienia bedzie tak : do create: imie = 'Troll'; // imie potwora do draw: draw_text(x-(string_width(imie)/2)+(sprite_width/2),y-30,imie); Bylo to w przykladzie na stronie glownej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Przecież wyraźnie napisał że chce losowe -_- Chyba gdzieś widziałem taki przykład... Poszukaj ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Ale jemu chodzi o listę tych imion, a nie o zwykłe wyświetlanie ich <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinji Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 PabloooGM@ to chyba ja wiem co mi jest potrzebne... chodz jesli uwazasz, ze wiesz lepiej. No własnie Shocker51374 chociaż ty mnie zrozumiales =p i tu mam problem... bo wyswietlanie tekstu to nie problem... Da sie cos poradzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Sry nie zrozumialem ocb. Teraz nie wiem jak temy zaradzic :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinji Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 No własnie ja też, nie wiem ^^ problem w tym, że widze, że nikt nie umie... ej no chyba ktoś wie jak to ruszyć =p moze lepiej jakbym to dał do zaawansowanych pytać, moze wiecej specjalistów by sie odezwało =p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 A alfabetycznie mają być, czy nie? Jak nie to dobrze :) GML //EVENT Room Start jakiegoś obiektu global.lista = ""; //EVENT Create obiektu Enemy imie = "blabla"; global.lista = string(global.lista)+"#"+string(imie); Potem tylko rysuj tekst ze zmiennej global.lista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinji Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 o dzieki, to jest myśl =) a jakbym chciał to poźniej rozdzielić, jest jakas funkcja na to? =p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Jeśli są to różne obiekty: CREATE: GML list[0]=obj_enemy_1; list[1]=obj_enemy_2; ... list[10]=obj_enemy_11; list_total=10; list_text=''; STEP GML list_text=''; for (i=0; i<=total_list; i+=1;) { if instance_exists(list) then list_text+=string(list.imie)+'#'; //zmienna imie musi istniec w tych obiektach } DRAW GML draw_text(0,0,list_text); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 A po co są listy ? GML list = ds_list_create(); ds_list_add( list, 'Zenek' ); ds_list_add( list, 'Hania' ); ds_list_add( list, 'Franek' ); _i = random( ds_list_size( list ) ); GML draw_text( 20, 20, 'Wybrane imie to: ' + ds_list_find_value( list, _i ) ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Tak, tylko ja za bardzo nie kumam, jak to ma działać :P ZNaczy ja bym całkiem inaczej rozwiązał to, że kazdy ma inne imie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Ja też nie rozumiem, ale to już nie moja wina i nie moje zmartwienie. Swoją drogą, chyba zrobiłem błąd w kodzie, zaraz naprawię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi