chlebo Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 jak zrobic aby golden mob po dostaniu 50 strzalow dopiero padl ? a nie po 1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 W create: GML hp = 50; w step: GML if hp <= 0 { instance_destroy();} w kolizji z nabojem: GML hp -=1; @DOWN: Pierwszy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 daj mu w create hp = 50 a przy kolizji ze strzalem odejmij tylko 1hp ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 i daj zeby po kolizji z "golden mobem" pocisk byl niszczony po przewierci moba na wylot ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 A dokładniej Collision(Kolizja) - Pocisk/Miecz: GML instance_destroy() Edit:Poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 A dokładniej Collision(Kolizja) - Pocisk/Miecz: GML with(self) instance_destroy() Powinno byc tak ;P Jesli jest to kolizja MIECZA z GRACZEM jesli na odwrot, to daj with(other) ;P Matt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Nigdy nie byłem dobry w GML'u ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Matt,przepraszam bardzo jaka jest różnica między GML with(self) instance_destroy() a GML instance_destroy() ? :D Fallord zapomnial dac tylko nawiasow a tak niczym sie wasze kody nie roznia :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Czyli jednak dobrze powiedzałem ? A jednak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Pozwolcie ze wtrace: Nie lepiej napisac sobie skrypt o nazwie usun_obiekt, wpisac w nim: GML obiekt = argument0 with (obiekt) instance_destroy(); A potem z kazdego obiektu mozna sie odwolac i wpisac np: usun_obiekt(pilka) albo usun_obiekt(self) jesli chcemy usunac siebie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Matt,przepraszam bardzo jaka jest różnica między GML with(self) instance_destroy() a GML instance_destroy() ? :D Fallord zapomnial dac tylko nawiasow a tak niczym sie wasze kody nie roznia :D Tak ale to moglo rownie dobrze zniszczyc gracza a nie obiekt np. miecz ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Tak ale to moglo rownie dobrze zniszczyc gracza a nie obiekt np. miecz ;P Nie! instance_destroy() odnosi się do obiektu który wywołuje tę funkcję :) Różnica jest pomiędzy: GML with ( obiekt ) instance_destroy(); a GML instance_destroy(); ...z tego co wiem ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Dobra, nie kłócmy się ;) Ja napisałem co wiedziałem - staram się pomóc tym, którzy tego potrzebują, może mistrzem nie jestem ale liczą się raczej chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 ale teraz miałeś racje :thumbsup: czy napiszesz self czy nie w tym wypadku nie ma różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 GML with(id)instance_destroy() with(self) instance_destroy() instance_destroy() //jeden choooj;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 można jeszcze GML with (self.id) instance_destroy() xD ale to juz całkowity bezsens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 chodzilo o to ze jest da w GRACZU kolizje z pociskiem to wtedy zniszczy sie pockisk... a jesli ma kolizje w pocisku z GRACZEM? to wtedy zniszczy gracza ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 mozna jeszcze GML moje_id=self.id with(moje_id)instance_destroy() //ale to zupełny bezsens. kończmy ... farmazony :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 chodzilo o to ze jest da w GRACZU kolizje z pociskiem to wtedy zniszczy sie pockisk... a jesli ma kolizje w pocisku z GRACZEM? to wtedy zniszczy gracza ;P no właśnie jest na odwrót :D //ale to zupełny bezsens. kończmy ... farmazony GML xx = 6 moje_id = (self.id)-4+power(2,2)-25+5*5-6+xx-33 with(moje_id+33)instance_destroy() :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Omg, co wy piszecie ?! GML with ( other ) instance_destroy(); I koniec dyskusji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 chyba sie nie dogadamy :P with(self) niszczy siebie with(other) niszczy tego z kim mamy kolizje a sami instace_destroy(); niszczy sam siebie wiec po to dalem ten kod z self lub z other -.-' bo gosciu moze dac kolizje w pocisku z graczem... --Matt-- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Self połączone z with to w tym przypadku jakaś parodia -.-' . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Żeby główny programista teamu tego nie wiedział... :huh: Sorki za tego mini offtopa, myślę ze mody lub też admini wybaczą ;) EDIT: Najbezsensowniejszy kod to: GML f=(instance_find(self.id,0)/999999999); with(f*999999999) instance_destroy(); // I jeszcze działa! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 chyba sie nie dogadamy :P with(self) niszczy siebie with(other) niszczy tego z kim mamy kolizje a sami instace_destroy(); niszczy sam siebie wiec po to dalem ten kod z self lub z other -.-' bo gosciu moze dac kolizje w pocisku z graczem... --Matt-- żeby nie było wątpliwości, bo zagmatwałeś :P with (self) instance_destroy(); == instance_destroy(); więc z self kompletnie niepotrzebne tutaj, tylko zabrudza kod. Jak ja widzę with to od razu wiem, że to w stosunku do innego obiektu i nie musze dalej kodu czytać, a tak tylko utrudniasz sobie życie i wyczerpujesz limit wduszeń klawisza ręką - i potem o 5 lat szybciej ci przestanie działać :P EDIT: @Konrad-GM: GML with(all) instance_destroy(); i po kłopocie z dalszym działaniem gry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Nie wiem czy zauważyłeś ale to nie będzie działać na wszystkie obiekty tylko w tym w którym jest ten kod ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlebo Opublikowano 2 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Żeby główny programista teamu tego nie wiedział... chlopie rozwaliles mnie... nie jestem glownym programista gier ! tylko glownym programista HTML !! Omg... idz na seka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 @UP: Ok, zwracam honor ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 @up: hehe pomyliles go ze mna :P a co do kodu to mogles walic do mnie na gg :) zreszta po co sie spieracie? nie mieszac mi tu chlopakowi w glowie :P najlatwiejszy do zrozumienia jest kod w ktorym w create dajesz 50 hp a po kolizji odejmujesz 1 hp ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi