Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 31 Maja 2018 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Macie może jakieś pomysły jak można by zrobić chodzenie w wysokiej trawie w grze z widokiem 3/4? Wymyśliłem żeby rysować połowę gracza przy kolizji jego x i y z trawą. Ale zawsze są jakieś problemy przy krańcach trawy, gracz wystaje na dole / po boku i całe złudzenie się psuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Może zrób trawę 4x mniejszą i to ją rysuj dopiero w kolizji z dolną połową rycerza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 1 Czerwca 2018 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Tak myślę, że maska kolizji powinna być tylko na tym jasno-beżowym elemencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Wciąż miałem problem z wystającymi fragmentami po boku, więc stanęło na oddzielnym obiekcie dla każdego rycerza który zajmuje się rysowaniem dolnej części sprite'a. Kolejny problem jaki mam to to że używam Cytuj draw_sprite_part_ext(sprite_index,image_index, 0,0,sprite_width,sprite_height-40, // rysowanie gornej czesci sprite'a x-sprite_xoffset,y-sprite_yoffset, // x i y image_xscale,image_yscale, //skalowanie c_white,image_alpha) Origin sprite'a to (48,60), ale ta funkcja rysuje sprite od zera ale jakby w punkcie originu i wymusza ręczne jego zmienianie (odejmując sprite_xoffset i sprite_yoffset od x i y) Kiedy jako xscale dam 1 wszysko jest ok, ale gdy dam -1 sprite całkiem znika Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, możliwe że odbija go w poziomie względem zmienionego originu dziwne to jest. @EDIT: okej, już czaję. x i y w tej funkcji odpowiadają za to skąd jest rysowany sprite i jednocześnie wskazują punkt poprzez który następuje odbicie sprite'a. To prowadzi to sytuacji w której można odbić sprite albo w lewo albo w prawo, chyba nie da się odbić przez środek hmm @EDIT2: już myślałem że nic nie pomoże, ale już wiem co było problemem - przy obliczaniu sprite_width game maker bierze pod uwagę sprite_xscale (jeśli xscale będzie -1 to sprite_width będzie na minusie!). Wystarczyło więc pomnożyć sprite_width przez sprite_xscale żeby się wyrównało i działa!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 ale depth = -y nie rozwiązywał sprawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Nnno nie, bo jak wystaje rycerzyk z boku to widać że nie ma nóg. A jak zrobisz rysowanie dwóch części tułowia to jedna ma być pod a druga nad trawą. Bez dwóch obiektów tak się nie da. Uzjel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Aha dobra, na początku nie zrozumiałem tego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 A spróbuj zrobić tak: Jeżeli nie styka się z trawą rysuj normalnie. Jeżeli styka się z trawą rysuj dolną część, potem trawę na pozycji obiektu z którym kolidujesz, potem górną połowę. Chociaż jak teraz myślę to może być z tą kolejnością operacji problem przy zetknięciu z dwoma obiektami trawy. Edit: Mimo zauważenia błędu w mojej logice i tak zapostowałem bo jakby zedytować ten proces myślowy którym zarzuciłem raczej znajdziesz rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 To mogłoby być lepsze rozwiązanie w sumie. Chyba wydajniejsze. Problem mógłby się pojawić gdy dwie jednostki dotykają tej samej kępki trawy - jeśli jest jakaś przezroczystość (tak jak u mnie w spricie zboża) to będzie się na siebie nakładać. Ale w sumie dobry pomysł muszę przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 A co gdyby tak sprity graczy podzielić na 4 części? I analogicznie do pierwszego sposobu, ukrywać także bok postaci która wchodzi w kolizję. W zasadzie to podział na 3 części była by wystarczająca bo góra jest zawsze widoczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 A nie łatwiej podzielić trawę na 4 części? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Mniej optymalne, zgaduję że wyjdzie więcej spritów do rysowania bo bloków trawy będzie więcej niż ludzików. Ale podzielenie trawy na takie 4 czy nawet 5 warstw w poziomie byłoby chyba najładniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi