gilos99 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Witam! Mam problem z room_restart(). GML if hp<=0 { room_restart() } No i gdy nasz gracz ma 0 hp (lub mniej) gra się zawiesza. Dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Jedyne możliwości jakie widzę to hp jest globalne i wynosi 0 wobec czego ciągle się restartuje. Lub masz w roomie jakiś obiekt persistent albo room, który miesza coś. A może nawet obiekt w którym wykonujesz ten kod jest persistent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Kiedyś zrobiłem błąd z podobnymi skutkami- zapewne po restarcie Hp nie jest przywracane do poziomu początkowego tylko zostaje z 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilos99 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Jedyne możliwości jakie widzę to hp jest globalne i wynosi 0 wobec czego ciągle się restartuje. Lub masz w roomie jakiś obiekt persistent albo room, który miesza coś. A może nawet obiekt w którym wykonujesz ten kod jest persistent. Co to ten persistent ? xDDDD @edit: ok już wiem co to :D Otóż nie jest obiektem persistent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Co to ten persistent ? xDDDD @edit: ok już wiem co to :D Otóż nie jest obiektem persistent A nie jest go jakaś globalna zmienna? Albo gdzieś faktycznie przy odnowieniu masz hp=0, albo nic sie nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilos99 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Nie jest globalną zmienną. W create jest hp= 150 to nie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lipca 2015 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 A zrób GML if hp<=0 { hp = 10; room_restart(); } i zobacz, czy zadziała :) Jeśli tak, to albo zmienna jednak jest globalna, albo coś powoduje po restarcie, że HP od razu spada do 0 (jakiś kawałek kodu, albo jakiś event kolizji). Możesz też postawić breakpoint w tym miejscu w kodzie gdzie jest ten IF i debugować (GM:Studio). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilos99 Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Dobra temat zamknięty. Zrobiłem innym sposobem i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi