Sutikku Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Witam. Posiadam bardzo ubogi ale spełniający zadanie system "światła". Najpierw pokaże kod, a potem przedstawię problem. GML (Create) nowy=surface_create(room_width,room_height)// tworzenie surface alpha=0 alarm[0]=30 GML (Alarm0) //Tutaj tylko sprawdzam aktualna godzine, nic nie rysuje</span> GML (Step) surface_set_target(nowy) draw_set_alpha(alpha) draw_set_color(c_black) draw_rectangle(0,0,room_width,room_height,0) //tutaj jest chyba problem if obj_player_self.latarka==true { with(obj_player_self){draw_set_blend_mode(bm_src_color) draw_circle(self.x,self.y,60,0) }} draw_set_blend_mode(bm_normal) surface_reset_target() GML (draw) draw_surface(nowy,view_xview,view_yview) // tutaj duzo zmienialem, nawet nie pamietam poczatkowych wartosci draw_text(8,70 ,alpha) Kod się różni od jego początkowej wersji, bo cały czas coś zmieniałem, aż się pogubiłem ;p Problem polega na tym, że jest duży room, więc zamiast 60fps widzę 10-20. Wiem, że muszę rysować surface tylko na ekranie, a nie na cały room, ale właśnie nie wiem jak to zrobić. Kombinowałem z view_xview, ale wtedy latarka źle się rysowała i draw_rectangle, na początku rysował tylko połowę ekranu, trzeba było 'poruszać' viewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 GML (create) nowy=surface_create(view_wview, view_hview)// tworzenie surface alpha=0 alarm[0]=30 GML (step) surface_set_target(nowy) draw_clear_alpha(0, 0); if obj_player_self.latarka==true { with(obj_player_self) { draw_set_blend_mode(bm_src_color) draw_circle(x-view_xview, y-view_yview, 60, 0) draw_set_blend_mode(bm_normal) } } surface_reset_target() GML (draw) draw_surface(nowy,view_xview,view_yview) // tutaj duzo zmienialem, nawet nie pamietam poczatkowych wartosci draw_text(8,70 ,alpha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Dzięki za odpowiedź, ale ten kod też ma widocznie małą wydajność bo teraz z 60fps spadło na 28-38 . I latarka też się źle rysuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 GML nowy=surface_create(view_wview[0],view_hview[0])// tworzenie surface alpha=0 alarm[0]=30 GML surface_set_target(nowy) draw_clear_(c_black); if obj_player_self.latarka with(obj_player_self) { draw_set_blend_mode(bm_src_color) draw_circle(x-view_xview[0], y-view_yview[0], 60, 0) draw_set_blend_mode(bm_normal) } surface_reset_target() W jakim obiekcie masz wykonywany ten kod? Czy robisz więcej niż jeden taki obiekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Września 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 1. GM:Studio? Rysujemy wtedy na surface w draw. 2. może zamiast with GML draw_set_blend_mode(bm_src_color) draw_circle(obj_player_self.x-view_xview, obj_player_self.y-view_yview, 60, 0) draw_set_blend_mode(bm_normal) chyba, ze tych obiektów jest dużo no to masz odpowiedź - nie rób rysowania dla tych którzy są poza view. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Mam tylko jeden taki obiekt, chociaż w przyszłości chciałem aby takich okręgów było więcej, ale akurat dla innego obiektu, wtedy będę po prostu sprawdzał czy obiekt nie jest poza ekranem. Spróbowałem robić tak jak na dole i oto efekty. Teraz się wszystko rusza. Na potrzeby tej gry korzystam z Game Makera 8.0 Próbowałem różnych wariacji, dać w Draw, step, z With, bez, efekt taki sam. Aaa zapomniałem dodać. Mam specjalny obiekt, który kontroluję to, nie w playerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 BUMP Czy pomoże ktoś? Próbowałem na wiele różnych sposobów, ale nie osiągnąłem celu ;c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Pokaż chociaż częściowo kod, jak rysujesz surface, oświetlenie etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Tak naprawdę, pierwszy post, to wszystko. Nie jest to żaden niesamowity system cieni, z różnymi kolorami itd. To tylko czarny ekran, z różnym alpha, rysowanym na surface, a światło to tylko rysowanie okręgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi