I am Żyd and Lewak Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 GML (CREATE) for(i=0;i<instance_number(LIGHT);i+=1) var_ GML (STEP) //Jestem pewien że to na pewno ma związek z for(). var_edd=var_[1]+var_[2]+... //Takie coś nie będzie się zgadzało z tym co chcę zrobić var_edd+=var_ //albowiem to się będzie ciągle dodawało, a ja chcę tylko wynik</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale wynik otrzymasz po wykonaniu się pętli for. Wystarczy zapisać go w pamięci za pomocą nowej zmiennej, lub wykorzystać w inny sposób bezpośrednio po konstrukcji for. Przykladowo: GML var i; var_edd = 0; for (i=0;i<instance_number(LIGHT);i+=1) { var_edd+=var_; } draw_text(view_xview[0],view_yview[0],var_edd); Pisane z pamięci, więc mogłem coś pomieszać :P PS. Nie wiem za co odpowiada zmienna var_edd, ale jeżeli ma być wynikiem sumy to przed wykonaniem się całej pętli powinna być zerowana ;P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Niestety to nie to. Chodzi głównie o to aby GML (STEP) var_edd=var_[0]+var_[1]+var_[2]Tyle jest tych zmiennych var_ ile objektów LIGHT na mapie i chcę aby var_edd obliczał ich sumę. e:ich - czyli zmiennych. Nie liczbę objektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ok, za co odpowiada zmienna var_ ? Jakie dane przechowuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 var_=(255-point_distance(x,y,near.x,near.y))/2 Po prostu liczby... e: lecz to ważne nie jest, załóżmy iż posiadają takie wartości var_[0]=2 var_[1]=16 var_[2]=46 var_[3]=86 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Hmmm, To albo ja czegoś nierozumiem, albo popełniłem błąd XD. Bo z tego co wiem ta pętla powinna obliczać sumę tych elementów tablicy var_ :P. Tak jak dodałem w pierwszym poście ważne jest żebyś przed pętlą for wyzerował zmienną var_edd. Ewentualnie, jeżeli chodzi ci o skrócenie to może wykorzystać do tego ds_grid? Ta struktura ma wbudowane funkcje do wyciągania sum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ta, tylko przed pętlą warto ustawić tę zmienną na 0, bo w drugim kroku dodaje do już istniejcej wartosci ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Napisałem to w pierwszym poście (PS), bo nie wiedziałem do czego ma zmienna służyć :P Jeżeli to rzeczywiście suma to przykład poprawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 A dokładniej to którą? Bo mi to nie wyszło tak jak miało wyjść GML (STEP) {var_=(255-point_distance(x,y,near.x,near.y))/2{ for(var_edd=0;var_edd<instance_number(LIGHT);var_edd+=var_) {}} e:Chyba mam inne rozwiązanie, ale nad nim pracuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 To jeszcze zależy jak wprowadzasz wartości do tej tablicy bo ja widzę var_ chyba nawet nie ma żadnych wartości, a jak ma to zapewne jedną i tę samą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 near, także posiada zmienną dlatego var_ są od siebie różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Photel wydaje mi się, że za mało wiemy co chcesz osiągnąć :P. Sumowanie masz już podane, więc co się dzieje że nie wychodzi ci tak jak powinno ? PS. near to nazwa obiektu, czy zmienna przechowująca obiekt? Może spróbuj near w nawiasie dać przykładowo - (near).x, (near).y ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Chciałem zrobić nowy temat do tego ale co tam... (dodatkowe pytanie) (ZIP) +Czy da się zrobić aby sześciany nie prześwitywały. To znaczy, iż niektóre są bardziej widocznie jeśli mają wcześniejszy ID. W pytaniu zamieniłem sobie var_edd to jest tak naprawdę light a var_ to light_ EDIT: Przy okazji... to ma być light engine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Heh domyśliłem się :). Niestety, jeżeli chodzi o 3D w GM to nie interesuje się tym i mało o tym wiem. Wydaje mi się, że może to mieć związek z kolejnością wyświetlania, ale muszę bardziej się zagłębić w kod, żeby to sprawdzić. Dam znać jak uda mi się coś wykombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Wyłączyłeś testowanie głębi to co się dziwisz że twoje sześciany się wyświetlają w niepoprawnej kolejności. przed rysowaniem sześcianów daj d3d_set_hidden(true) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 d3d_set_hidden(true)d3d_set_hidden=1 Działa :thumbsup: Teraz jak skrócić GML light=light_[0]+light_[1]+light_[2]+light_[3]+light_[4]+light_[5]+light_[6] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Już było - użyj pętli for: GML var i; light = 0; for (i=0; i<=6;i+=1) { light+=light_; } //tutaj będzie wynik :P</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Działa... zip na górze został zastąpiony prawidłowym (działającym) przykładem. E: Jeśli ktoś jeszcze to przegląda to to jest silniczek do światła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi