I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Chcę dopasować promień okręgu tak by nie wystawał on poza ramienia trójkąta. Punkty a,b,c i odcinki pomiędzy nimi oraz kąt k są znane. Na tą chwilę promień wyliczam z tego: sin( k/ 2 ) * |ab| i efekt jest jak na rysunku wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Lipca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 wydaje mi się, że nie każdy trójkąt spełni ten warunek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 nie wiem, czy jestem wystarczająco przytomny, ale spróbuj cos(k/2)*1/2|cb| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Według mnie: r = sin(k/2) * cos(k/2) * |AB| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 nie wiem, czy jestem wystarczająco przytomny, ale spróbuj cos(k/2)*1/2|cb| Dzięki, działa prawidłowo :thumbsup: Edit: Maximala też działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Jeśli się nie mylę to znacznie prostszy wzór będzie działać: r = (|AS|*|SB|) / |AB| gdzie S to środek okręgu. EDIT: Chyba coś pomyliłem, bo nie wydaje się to zgodne z wzorami Maximala i Jakluba, ale tak mi wychodzi z przystawania trójkątów prostokątnych jak się takowy podzieli wysokością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Chyba coś pomyliłem, bo nie wydaje się to zgodne z wzorami Maximala i Jakluba. A jednak działa tak samo jak tamte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 @Platyna: Dobrze Ci wyszło. Wystarczy wpiąć w to funkcje trygnometryczne i można uzyskać ktorąś z podanych przez nas wcześniej postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Jest kolejny problem: Te ramienia trzeba było by lekko skrócić. Tutaj te linie się kończą w punktach c i b z poprzedniego rysunku a nie tam gdzie okrąg dotyka je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 może odejmij od długości lini |ab| sin(k/2)*1/2|cb| powinno działać jeśli nic mi się nie popieprzyło, za moment sprawdzę edit: chyba działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 może odejmij od długości lini |ab| sin(k/2)*1/2|cb| powinno działać jeśli nic mi się nie popieprzyło, za moment sprawdzę edit: chyba działa Tak to będzie to, dzięki jeszcze raz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi