Tymon Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Panie i Panowie! Witajcie! Mam dla was obiecany konkurs, mam nadzieję nie ostatni, którego tematyką jest szerokie pojęcie gry turowej. Może być to prosta strategia, gra w szachy, karcianka czy nawet wyścigi. Kwestię interpretacji tematu pozostawiam wam, ważny jest dla mnie element podziału na tury. Nagrodą do zdobycia jest obecnie 300zł gotówką, bądź ekwiwalent w postaci gier, sprzętu bądź tego co sami sobie zażyczycie - ja zamawiam na wasz adres i płacę, a wy się cieszycie swoją nagrodą. Oczywiście też nie będzie to zwykły konkurs, o nie... to zdecydowanie za łatwe. Będzie to konkurs w którym zostaniecie ocenieni nie tylko pod kątem grafiki, dźwięku czy grywalności całego projektu, ale również za jakość kodu źródłowego! Tak, dokładnie tak! Grupa najbardziej pedantycznych koderów z naszej społeczności ( czyli ja, może jakiś inny ochotnik ) oceni wasz twór głównie pod kątem tego jak dobrze radzicie sobie z kodem - jak dobrze znacie środowisko w którym piszecie, jak dobrze rozwiązujecie napotkane problemy, jak radzicie sobie z optymalizacją i jak estetycznie przy tym jesteście. Trudne? Może, ale nie powinniście spodziewać się innego rodzaju konkursu znając choć trochę moją osobę. :-) Zachęcam do udziału i życzę chętnym powodzenia! Macie miesiąc. Zasady, dokładny termin jak i inne szczegóły znajdziecie poniżej. Temat: Gra turowa Np. coś jak Worms, Heroes of Might and Magic, Mechanized Assault & eXploration, itp. Termin: 13 lipca 2012 do godziny 23:59 Nagroda: 300zł, bądź ekwiwalent Punktacja: Kod - do 50 punktów Grywalność - do 30 punktów Grafika - do 10 punktów Dźwięk - do 10 punktów W sumie do zdobycia 100 punktów. Regulamin: Zasady konkursu mogą się zmienić Konkurs jest ważny tylko i wyłącznie gdy zostaną oddane przynajmniej 3 projekty klasyfikujące się na przynajmniej 50 punktów Projekt musi zostać oddany przed wyznaczonym terminem, w przeciwnym wypadku projekt nie zostanie oceniony Projekt musi zostać dostarczony do oceny w postaci pliku wykonywalnego jak i źródłowego Projekt musi dotyczyć wskazanego tematu Projekt musi zostać zrealizowany w Game Maker, wersja nie jest istotna jednak projekt powinien działać poprawnie pod najnowszymi wersjami Windowsa Projekt musi zostać zrealizowany specjalnie na potrzeby konkursu Projekt nie może korzystać z zewnętrznych zasobów, znaczy nie można używać dodatkowych bibliotek, oraz nie można ładować grafik/dźwięku z zewnątrz Projekt musi zostać zrealizowany z użyciem własnego kodu, grafik jak i dźwięku Projekt nie może zostać opublikowany publicznie przed zakończeniem konkursu Projekt może zostać realizowany przez zespół osób, nagroda jest wtedy dzielona na wszystkich uczestników po równo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 13 Czerwca 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Aż chyba zrobię coś, z drugiej strony jak się nie znajdą żadne gamonie z 50 punktami to pograne i waste czasu, hmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Domyślałem się takiej reakcji, ale myślę, że jednak jest kilka osób na tyle ambitnych by podjąć wyzwanie. Ostatecznie próg zostanie nieco obniżony. Ostatecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 A na piwo to jakoś nigdy nie masz kasy, a tu nagle Ci się gotówka w portfelu nie meiści? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 13 Czerwca 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Ok, liczmy, że nagroda skusi dużą liczbę osób. Na 90% możesz na mnie liczyć jak mi nic nie wypadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 A na piwo to jakoś nigdy nie masz kasy, a tu nagle Ci się gotówka w portfelu nie meiści? ;)Od niedawna jestem na tyle dobrym studentem by mieć z tego tytułu również pieniądze z nauki. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Coś na 100% spróbuję zrobić, ale jak nie przyjdzie mi do głowy jakiś fajny pomysł to wątpię czy oddam coś skończonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Jakby to nie musiało być w GM to bym i może sam rozważył udział, ale GMa się już nie tykam. Za to chętnie pomogę w ocenianiu. Może bym i wtedy do Świdnika wpadł. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Za to chętnie pomogę w ocenianiu.Spodziewałem się, że się zgłosisz. Jeśli koniec końców nie wystartujesz to pomożesz mi oceniać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Co do grafiki, pikselki też mogą być? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 13 Czerwca 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Co do grafiki, pikselki też mogą być? ;) A gdzieś pisze, że nie? >.> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Spodziewałem się, że się zgłosisz. Jeśli koniec końców nie wystartujesz to pomożesz mi oceniać. :) Mój udział jest wykluczony choćby z takiego prostego powodu, że nie mógłbym wziąć od Ciebie żadnych pieniędzy. Jak już to bym Ci za te kase kazał zrobić imprezę. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Weee, coś dla mnie! Platyna, zrób grę, nie wygrasz i tak :))). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Co do grafiki, pikselki też mogą być? ;)Jeśli popatrzysz na punktację to zauważysz, że grafika niezbyt się liczy. :) Mój udział jest wykluczony choćby z takiego prostego powodu, że nie mógłbym wziąć od Ciebie żadnych pieniędzy. Jak już to bym Ci za te kase kazał zrobić imprezę. ;)W takim wypadku czemu by nie wygrać konkursu, co? Weee, coś dla mnie!Wyobraź sobie, że bardzo bym chciał zobaczyć coś w Twoim wykonaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 To za dwa kwadraty nie należy się spodziewać maksa za grafikę, okay... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 13 Czerwca 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zaczynam myśleć nad jakimś projektem, może ktoś to przemieni w kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Nie ma mowy żebym nie spróbował :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Brzmi ciekawie mam na koncie 2 nieudane projekty turowe. Może w końcu się zmobilizuję by zrobić coś konkretnego. Hmm co by tu wymyślić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Nie podoba mi sie ten konkurs, można mieć bardzo słabą grafikę,szitowy gameplay ale wszystko pięknie rozpisane i dalej można wygrać,ja dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A ja mam pytanie(może głupie, ale wybaczcie jestem początkujący, tak przyznaje się), a mianowicie czy Tower Defense podzielony na dni inwazji to też gra turowa, bo mimo wszystko wydaje mi się, że tak ale chce być pewny. Mam jeszcze drugie pytanie. Czy grafika musi być stworzona specjalnie na potrzeby konkursu, czy można wyciągnąć ze starej gry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Projekt musi zostać zrealizowany specjalnie na potrzeby konkursu Projekt musi zostać zrealizowany z użyciem własnego kodu, grafik jak i dźwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 @Threef ze starej gry, że w sensie że mojej, a nie jakiegoś klasyka. Ale trochę mi wyjaśniłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Musisz zrobić nową grę. A jeżeli raz narysowałeś dobre grafiki to teraz narysujesz lepsze! Masz sporo czasu, wykorzystaj go dobrze. On topic: Mam już chyba pomysł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Nie podoba mi sie ten konkurs, można mieć bardzo słabą grafikę,szitowy gameplay ale wszystko pięknie rozpisane i dalej można wygrać,ja dziękuję.Ale dokładnie o to chodzi. To nie konkurs w którym ma wygrać gra najlepiej przesadzona efektami, a najlepiej zaprogramowana gra. A ja mam pytanie(może głupie, ale wybaczcie jestem początkujący, tak przyznaje się), a mianowicie czy Tower Defense podzielony na dni inwazji to też gra turowa, bo mimo wszystko wydaje mi się, że tak ale chce być pewny.Czytaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Time-keeping_...ames#Turn-based. To może być gra jak Worms, Heroes of Might and Magic, Mechanized Assault & eXploration, itp. Mam jeszcze drugie pytanie. Czy grafika musi być stworzona specjalnie na potrzeby konkursu, czy można wyciągnąć ze starej gry?Można jeśli grafiki należą do Ciebie. Sama gra ma być nowym tworem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A co w przypadku remisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 No właśnie,najlepiej zaprogramowana gra,jak by to było ważne,nie zdziwiłbym się jakby wygrała gra z bardzo słabym i tandetnym gameplayem mimo wielu lepszych gorzej napisanych. Reasumując. Za dużo pkt za kod a za mało za resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Moim zdaniem to się bardzo liczy, z resztą możesz zrobić grę z ładną grafiką i dobrze zaprogramowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 No właśnie,najlepiej zaprogramowana gra,jak by to było ważne (...) Świetny będzie z Ciebie kiedyś programista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Wydaje mi się że tylko idiota zejdzie poniżej 25pkt z kodu. I chyba zamierzam się nie starać za bardzo z estetyką i zostać ocenionym za to jak teraz piszę. Nie będzie u mnie jakiś ponadstandardowych komentarzy, wcięć w kodzie i czy ładnych nazw zmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Nie będzie,nigdy nie był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi