Poo-ding Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam, kupiłem oryginalną, rozszerzoną wersje gma, i niestety jestem rozczarowany. Prawdopodobnie moja wersja nie działa w 100% poprawnie. Wszystko działa ok za wyjątkiem jednej rzeczy : Edytor graficzny wbudowany w gmie jest skopany. Chodzi mi o to że nie wykrywa on tła. Owszem, gdy wczytuje obrazek z pliku wszystko jest jak najbardziej ok : Program automatycznie wykrywa co jest tłem i proponuje mi jego usnięcie. Niestety, gdy wklejam jakiś obrazek ze schowka ( metodą ctrl-v) to program głupieje, i zapomina o tym by pozbyć się tła. W zakładce edit jest opcja : set transparency background, i zmieniałem tam kolor na taki sam jaki ma tło, lecz to nie zadziałało. Kilka lat temu gdy bawiłem się gmem 6 czy 7 sprawa była prosta i przejrzysta : Program uznawał za tło kolor, którym był zabarwiony piksel w lewym dolnym rogu. W kupionym przeze mnie egzemplarzu gamemakera 8 PRO, to nie funkcjonuje. Jestem troszkę podirytowany, gdyż za niemałe pieniądze dostałem produkt niekompletny. Hm jak myślicie, napisać do yoyo games ? Może ktoś z was spotkał się z tym problemem w najnowszej wersji gm'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jest opcja "Erase color" w menu i raczej powinna działać :P Coś musisz źle robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 GM8 działa już całkowicie na plikach PNG, a ze schowka wklejasz bitmapę, która nie zawiera informacji o kanale alfa. Aby zmienić przezroczystość jakichś obszarów obrazka po prosu użyj gumki, albo, jak napisał Roki, opcji "Erase a Color..." . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jak wkleisz do fotoszopa czy painta będzie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poo-ding Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Ooo funkcja Erase a color działa rewelacyjnie. Jednak Marc Overmars nie zbija bąków i wciąż ulepsza Gamemakera ! Brawo, tak trzymać ! Chłopaki dzięki za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 To już nie Mark Overmars (choć wciąż ma udziały). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi