Xzibin Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Witam. Mam problem zrobiłem menu z artykułu "Efektowne menu" , zrobiłem nowy objekt , zakodowałem go , zrobiłem rooma i przyciski nowa gra , wczytaj gre i zakoncz , potem je wstawilem do roomu i jak wczytuje gre to pisze : FATAL ERROR in action number 1 of Destroy Event for object obj_menu COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: draw_set_alpha( 1 ); at position 1 : Unkown function or script: draw_set_alpha I jak usunąłem ten destroy to wyskoczyło , że step jest źle , draw itd. Moglibyście mi dokładnie powiedziec jak to ma byc , albo dac gotowca , którego wystarczy skopiowac ? Sorry że źle temat napisałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Troszke jeszcze za mało wiemy :) Jak byś mógł podać kod - wtedy można coś zdziałać. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Po co robiłes przyciski now gra itp. skoro ten obiekt zakodowany miał je rysować? To tylko taka rada co do reszty to podaj kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzibin Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Przepisałem wszystkie kody z tego tematu https://gmclan.org/index.php?czytajart=24 Czytałem dokładnie co mam zrobic i nie dziala :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Może ta funkcja jest dostępna tylko dla GMa 7 a Ty korzystasz z szóstki? E: A nie sorry, zauważyłem, że to jest do 6 też;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Może tak. Opisz kolejne kroki jakie wykonywałeś (tak jaktie TY wykonywałeś), a my spróbujemy wywnioskowac co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzibin Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Działa teraz , kumpel mi wyslal inny sposob i jest dobrze. Wielkie dzienx za odp. Aha a idzie zrobic tak zeby te napisy "nowa gra" itd były inną czcionką i na środku menu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 GML draw_set_font(nazwa czcionki z folderu fonts) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Zrób najlepiej sobie menu ze spritami bo jest bardzo łatwo je wykonać i jeśli sie umie ładną grafę zrobić to może być nawet bardzo efektywne =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzibin Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Zrób najlepiej sobie menu ze spritami bo jest bardzo łatwo je wykonać i jeśli sie umie ładną grafę zrobić to może być nawet bardzo efektywne =) Ale o co ci dokladnie chodzi ? Że mam dac swoje napisy "nowa gra" itd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Żebyś zrobił grafikę np. nowa gra, opcje itp. i do każdego obiektu np. nowa gra ustawił sprite nowa gra :) czyli obrazkowe menu gdzie klikasz w obiekty pod osłoną spritów :) tak jest dużo łatwiej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzibin Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Ok zrobie , ale pozniej bo narazie brat chce grac na komputerze. Mam tez maly problem bo jak wciskam Nowa gra enterem w tym "efektownym menu" to nie chce sie zmienic room . Jak to naprawic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 To dlatego, że domyslnie nie masz zaprogramowanego przejścia do następnego rooma pod przyciskiem nowa gra. Przeczytaj jak skonfikurować przykład do własnych potrzeb i przeczytaj polską dokumentację na tym forum (a właściwie stronie www.gmclan.org). Później uzupełnij brakujący elemnt swoim kodem :) @ED: Z tą dokumentacją to chodzi mi o GML i jego podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Masz tu przykład jak zrobić menu ze spritów :) MENU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzibin Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Damian dzienx za przyklad . Temat do zamkniecia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Listopada 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Czy ktoś wspomniał, o potrzebie posiadania zarejestrowanej wersji (PRO) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi