Skocz do zawartości
gnysek

Przeglądarka w 5 minut

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo, aby udowodnić, że się da:

 

Oto co za chwilę uzyskamy: https://gmclan.org/up23_4_przeg.html

 

A teraz jak zorbić przeglądarkę w 5 minut.

 

Po pierwsze odpalamy Delphi. Wybieramy z Menu Component opcję Import ActiveX. Wybieramy Microsoft Internet Controls, klikamy Install. Zamykamy Delphi i uruchamiamy raz jeszcze.

 

- Dodajemy na Formie element Panel. Ustawiamy Align na alTop, BevelOuter na bvNone.

- Dodajemy na panelu element ProgresBar. Ustawiamy Align na alTop, Height na 7, Smooth na True

- Dodajemy na paneluelement Edit. Ustawiamy tekst na http://google.pl/firefox

- Dodajemy na paneluelement Button. Caption ustawiamy na Idź.

- Dodajemy na Formie element StatusBar.

- Dodajemy na Formie element WebBrowser (bodaj z zakładki ActiveX). Align ustawiamy na alClient.

 

Nazwy każdego obiektu pozostawiamy domyślne.

Teraz oprogramowujemy.

 

Button1, onClick:

LoadSite(Edit1.Text);

Edit1, onKeyDown:

if KEY = vk_return then LoadSite(Edit1.Text);

WebBrowser1, onDocumentComplete:

StatusBar1.SimpleText := 'Gotowe';

WebBrowser1, onProgressChagne:

ProgressBar1.Max :=ProgressMax;
ProgressBar1.Position := Progress;

Form1, onCreate:

LoadSite(Edit1.Text);

 

W sekcji private dodajemy:

procedure LoadSite(URL : String);

 

W sekcji implementation (po {$R *.dfm}) dodajemy:

procedure TForm1.LoadSite(URL : String);
    begin
      if copy(URL, 2,2) <> ':\' then //jeżeli to nie będzie x:\
        begin
        if copy(URL, 1,7) <> 'http://' then URL := 'http://' + URL;
        end;
      Webbrowser1.Navigate(URL);
      Edit1.Text:=URL;
      end;

 

Naciskamy Ctrl+F9

Naciskamy F9 i cieszymy się naszą własną przeglądarką w 5 minut.

Tak naprawdę jest to Internet Explorer.

 

Miłej zabawy !

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

1000/1000!

Jesteś moim idolem! gnysiu! :*

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bleh, robiłem coś takiego w Visual Basicu ^w^

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Bleh, robiłem coś takiego w Visual Basicu ^w^

 

Nom, ale ostatnio kilka osób zaszalało, że ma własne przeglądarki, to teraz ujawniłem jak się robi własną przeglądarkę i ile trzeba linijek kodu... normalnie niewykonalne wręcz :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

hehe teraz pewnie wszyscy wezmą się za robienie przeglądarek :D :D :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Też robiłem w VB :D VB fajniejszy i łatwiejszy niż Delphi - tyle że ma trochę "zrypaną" składnię....

 

Tak naprawdę jest to Internet Explorer.

Hehe, coś gorszego xD

 

A tuitaj wyjaśnienie, po co znajduje się taki komponent. (chyba... to taka moja interpretacja xD) Jeżeli chcem zrobić np....... e..... o, iem. Menu płyty CD - ale uważam, że łatwiej będzie je zrobić w HTML'u (wiele gazetek komputerowych ma menu HTML...). Do czegoś takiego przydaje się taki komponent. (najczęstsze wykorzystanie).

A nie na silnik przeglądarki.

 

To by było na tyle...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Hehe, coś gorszego xD

(...)

Do czegoś takiego przydaje się taki komponent. (...) A nie na silnik przeglądarki.

 

Nie. To jest Internet Explorer - to jest właśnie silnik tej przeglądarki. Czyste IE* waży niecałe 300 Kb, mój program prawie pół MB, czyli jakieś 30% - 40% więcej.

 

*iexplore.exe, hmmapi.dll, mscorier.dll, chociaż bez dlli też chyba działa...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Fajne tylko mi się lepiej robi w VB

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja umiem zrobić przeglądarkę internetową w HTMLu! =D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hmmm.... iframe? :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja w C++ :

while( true )
{
   cin >> sAdres;
   cout << "Nie udało się otworzyć strony " << sAdres
                            << " !\n";
}

Ta w Delphi to chyba najprostsze rozwiązanie :D .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Fajne! sam teraz zaczynam się uczyć Delphi :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hej mógłbyś podać kod źródłowy? będę bardzo wdzięczny gnysku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cały kod źródłowy jest w pierwszym poście.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Tak tylko gdy klikam dwa razy na webbrowser to wyświetla http://tinypic.pl/i/00000/o65tsqovrp1u.bmp

 

Ale nie widzę w pierwszym poście, żeby trzeba było klikać. Nie ma metody onClick widocznie :) Pozostałe metody znajdziesz w Object Inspector > Events (z lewej strony ekranu)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Niby działa ale jak klikam ctrl+f9 i f9 to nic sie nei dzieje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To wybierz z menu Run (zielona strzałeczka).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie da sie własnie, jest "taka wygaszona" jakby była nieaktywna

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ja zrobiłem odtwarzacz MP3 w delphi

I co to ma wspólnego z tym tematem/moim problemem?? gnysek pomóż.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A co Ci mam pomóc? Prostrzego programu chyba już nie ma. Widocznie nie masz zapisane, lub czegoś brakuje, że nie chce się skompilować. Spróbuj może od nowa, to tylko 5 minut (nie zapomnij zapisać).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem od nowa ZAPISAŁEM! i nic :C

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A inne projekty? Ew. czy nie wywala błędów przy kompilacji?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

nic nie wywala

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W takim razie nie poradzę Ci nic. To jest tak proste do zrobienia, że nie da się zepsuć, musisz naprawdę popełniać gdzieś jakiś głupkowaty błąd.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
@Gnysek A umiesz w Pascal`u? :D

Przecież Delphi to jest Pascal tylko obiektowe, więc to to samo tylko Delphi jest bardziej rozbudowane. :boxed:

 

Muszę sobie Turbo Delphi, bo gdzieś miałem i się trochę tego języka pouczyć. Tam przynajmniej grafika nie jest potrzebna. ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przecież Delphi to jest Pascal tylko obiektowe, więc to to samo tylko Delphi jest bardziej rozbudowane. :boxed:

 

Muszę sobie Turbo Delphi, bo gdzieś miałem i się trochę tego języka pouczyć. Tam przynajmniej grafika nie jest potrzebna. ;)

blah, kłócił bym się...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×