swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 czy da się jakoś odciążyć GameMaker'a. Np. w almorze można by było podzielić roomy. I tu zaczyna się nie jasność bo np. w tibii jest jeden "room" i 14000 grafik(32x32) i nie ścina, a przy takich ilościach GM by się ładował 2 dni. Gdzie jest problem w GM, grafikach(tibia ma 1 plik .spr), czy morze gdzieś indziej. Jeśli to problem z GM to trzeba pogadać z YoYo morze oni coś na to poradzą, a morze jakiś dll?? Morze tibia działa na zasadzie jednego room o wielkości 1800x1600 i w grze ładuje na bieżąco i grafiki i mapę?? Dla przykładu w Warcraft w pamięci powstają tak zwane "leak'i" i one zżerają pamięć żeby je usunąć ustawia się zmmiene i po pracy z nimi kasuje się je, morze ten problem też jest w GM'ie?? Co o tym myślicie morze jednak da się uratować almore i inne gry tego typu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 W tibi nie ma 14000 grafik tylko 22,000 i to w bmp, a laduja sie wszystkie przy starcie servera :P Wlacz GM, zrob 1 obiekt i zapisz do .exe, to juz ma okolo 1 mb, powiedz mi gdzie jest ten 1 mb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Borek na pewno już dawno myślał o odciążeniu Almory.Mógłby zrobić doczytywanie grafik,ale musiałby je zabezpieczyć bo każdy mógłby sobie je wziąść.W Almorze prawie wszystko jest w jednym exe i żeby nie muliło to jest tylko deaktywowanie obiektów poza viewem. @stig: Weź File -> New , a potem Create executable. Exe bez niczego ma 1,07 MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 to chodzi o wielkość room bo w tibii ładuje się tylko to co widzisz + 2 kratki we wszystkie strony. Rozmiar exe jest na początku duży przez globalne tz. kolory, przejścia................... itd. Potem powoli się zwiększa. Moim zdaniem to są grafiki i rozmiar room'a dla przykładu podam że ja odpaliłem już program do liczb pierwszych to brał tylko 12,000k pamięci edit: co że je dezaktywujesz jak room jest za duży i one tam dalej są. @stig: tibia nie ładuje grafik na starcie bo ma 16,000k pamięci a plik z grafikami na 22mb!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Tu nie chodzi o takie rzeczy jak doczytywanie grafiki itd., tylko o to że Game Maker jest za wolny. Jak kiedyś robiłem testy szybkości, to wyszło mi na oko, że C++ jest szybszy około 1000 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Tu nie chodzi o takie rzeczy jak doczytywanie grafiki itd., tylko o to że Game Maker jest za wolny. Jak kiedyś robiłem testy szybkości, to wyszło mi na oko, że C++ jest szybszy około 1000 razy. Bo gm jest do tworzenia amatorskich gier na małą skale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 25 Lipca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 bo GML to jak już mówiłem taki JavaScript dla Delphi. Jak gra jest kompilowana, to w sumie skrypty co najwyzej sa szyfrowane, ale nie są kompilowane. W trakcie gry GM czyta je dokładnie tak jak zostały napisane i na ich podstawie odwołuje sie do skompilowanych w delphi akcji. Gdyby taką samą grę napisać w Delphi, czy C++ to - jak powiedział Ranmus - działała by 1000 razy szybciej (co nie znaczy, że miała by 30000 FPSów :P). Dlatego też, GM może czytac skrypty z dysku i nie przeszkadza to w działaniu - bowiem on cały czas operuje w podobny sposób i trzyma te wszystkie skrypty itp. w pamięci i operuje na GMLu tak samo jak strony HTML na JavaScripcie. (ciężko to wytłumaczyć, ale może zrozumieliście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 To się zgadza bo gdy testowałem na Almorze edytor pamięci zauważyłem, że skrypty napisane w Almorze można sobie podejrzeć w pamięci i ewentualnie skopiować :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Bo gm jest do tworzenia amatorskich gier na małą skaleWyskoczyłeś jak Filip z konopii, na dodatek to nie ma żadnego związku z moją wypowiedzią. GM jest taki wolny, bo interpretuje skrypty, a nie kompiluje natywnie. No i ma niezbyt wydajny interpreter... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 czyli czas się przerzucić na c++ albo poprosić YoYo aby to dopracowali(w co nie wierze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 a co to znaczy natywnie :P XD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 25 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 natywny - wrodzony, przyrodzony. Przynajmniej ja tak znalazłem. Wystarczy słownik do wyrazów obcych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 a co to znaczy natywnie :P XD? Kompiluje do kodu natywnego. Wiesz, takiego zrozumiałego od razu przez procesor. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzec Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Głupie pytanie, ale czy komentarze w kodzie GML spowalniają minimalnie pracę gry? :) Aha i co jest wydajniejsze? 1. texture=background_get_texture(bac_trawa); d3d_draw_floor(x-64,y+64,z+1,x+64,y-64,z+1,texture,2,2); 2. d3d_draw_floor(x-64,y+64,z+1,x+64,y-64,z+1,background_get_texture(bac_trawa),2,2); Pierwszy, czy drugi przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Praktycznie to samo. Funkcja zwraca teksturę i już. Ten pierwszy zapis jest czytelniejszy ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzec Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 OK dzięki, prawdziwy z ciebie Misztrzunio ;) Jaki rodzaj znikania obiektów na odległość w 3D stosujecie? Są rózne sposoby. [edit dół] Ale one mają znikać, żeby przyspieszyć pracę :D alphę używam do znikania w cieniu :D robię skradankę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Radzę ci założyć swój topic. A ja polecam image_alpha. Zmniejszanie wartości tej zmiennej spowoduje pseudo znikanie obiektów :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 z tego co mi wiadomo, to w Tibii grafika ładuje się tylko w twoim otoczeniu a tam gdzie nie widzisz to tak na serio nic nie ma dopuki tam nie pujdziesz, wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 nom jedyne co mozna zrobic to unikanie obciazajacych kompa efektow, nawpieprzanie loadingow do oporu, no i to nieszczesne dezaktywowanie obiektow ktore nie zawsze da sie urzyc. Game maker jest i tak po prostu wolny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Co do tibii, wydaje mi się, że tam mapa pobierana jest z serwera, a w Almorze nie.... Bo np. w takich otsach mape można samemu robic, po czym jest ona wysyłana do klienta.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Głupie pytanie, ale czy komentarze w kodzie GML spowalniają minimalnie pracę gry? :) Aha i co jest wydajniejsze? 1. texture=background_get_texture(bac_trawa); d3d_draw_floor(x-64,y+64,z+1,x+64,y-64,z+1,texture,2,2); 2. d3d_draw_floor(x-64,y+64,z+1,x+64,y-64,z+1,background_get_texture(bac_trawa),2,2); Pierwszy, czy drugi przykład? Pierwszy przykład jest szybszy. A co do komentarzy, to są one usuwane przez gm'a w czasie zapisu gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi