artimal Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 hejka. Jak w nazwie tematu chodzi mi o stworzenie efektu luzu tak jak w samochodach,bo jak się rozpędzi prawdziwy samochód i się puści gaz albo wrzuci luz to samochód nadal jedzie jak cokolwiek rozumiecie z tych bełkotów to dajcie odpowiedz pozdro artimal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 if speed>0 then speed-=0.1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 dzięki działa :) aha a jak zrobić biegi?x: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 dodaj zmienną bieg i wtedy if bieg=1 {if speed<1 then speed+=0.1;} else if bieg=2 {...} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 FATAL ERROR in action number 1 of Keyboard Event for <Space> Key for object object0: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 3: else if bieg=2 at position 15: Unexpected end of code reached. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 create: bieg=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 wyskakuje mi to samo!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 bo jak przepisałeś w słowo w słowo, to nic dziwnego. Ja dałem tylko fragment kodu, zamiast ... masz analogicznie następne prędkości wstawiać i biegi, do tego obsługa biegów by się przydała jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 w objsamochód mam: ZDJĘCIE co jest żle?, bo samochód stoi w miejscu jak mam jakikolwiek bieg i naciskam spację możecie mi pomóc naprawdę mi na tym zależy!!!!!:( Litości! Nie możesz poczekać dłużej niż 20 minut, tylko walisz kolejne posty? Warn! Marmot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 a po co jakiś patch do tego, to direction i speed nie starczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 no dobra a jak to zrobić na strzałki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 do każdego biegu dostosuj odpowiednią wartość i będzie dobrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 no dobra a jak to zrobić na strzałki? Na strzałki tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 if keyboard_check_pressed(vk_up) { if biegg=true { bieg+=1 } } if keyboard_check_pressed(vk_down) { if biegd=true { bieg-=1 } } if bieg < 1 { biegd=false } else { biegd=true } if bieg > 5 { biegg=false } else { biegg=true } To jest tak jeśli samochód ma mieć 6 biegów. I niezapomnij w create utworzyć zmiennych biegd i biegg na true O to chodziło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 dałem w create: bieg=0 biegd=0 biegg=true a w step: twój kod I NIC!!! samochód stoi w miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 haloooooooo proszę o pomoc!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 zapewne masz sterowanie na strzałkach, zmień ten kod szymka na inne klawisze i dodaj speedy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dobra już uporałem się z tym ale jak zrobić obracanie się pojazdu bez image_angle bo mam nizarejestrowanego np. naciskam w prawo to się obraca w prawo naciskam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 mozesz to w klockach zrobic. jak w prawo: change instance object(z menu samochod w prawo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 nie o to mi chodziło wiesz co to jest wogóle image_angle jak tak to wiedz że chcę coś takiego ale dla niezarejestrowanej wersji gmakera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 image_angle dziala w NIE ZAREJESTROWANEJ wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Mylisz się :] zrób samochodowi 360 klatek jak się obraca, i w stepie : image_index=direction/image_single Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 a jak to napisać w kodzie te twoje 360 klatek??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 to sie nie pisze w kodzie :] 'Animation->Roation sequence' w 'Edit sprite' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 nic się nie dzieje!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 masz to w faq. Tworzymy animację obracającego się ludzika (można do tego użyć opcji 'Animation->Roation sequence' w 'Edit sprite'). Następnie tworzymy odpowiedni obiekt i w "step" wpisujemy mu: kod: image_single = direction * image_number/360; if (keyboard_check(vk_left)) direction+=5; else if (keyboard_check(vk_right)) direction-=5; if (keyboard_check(vk_up) ) speed=3; else if (keyboard_check(vk_down) ) speed=-2; else speed=0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 ale on mi kółka robi zamiast obracać się wokół własnej osi!!!!! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 to zrob center w spricie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 zrobiłem a on ciągle robi to samo!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 To masz źle narysowany. Ustaw aby ten krzyżyk był na środku samochodzika :P Pozdrawiam Marek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi