Marek.S Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Hej. Proszę o pomoc. Zrobiłem ograniczenia, ale nie mogę ustawić aby pokazywało mi na pasku ilości nabojów w magazynku. Ćwiczyłem już na innych przykładach, szukałem na forum ale po zastosowaniu wychodzą mi błędy(mam to zrobione klockami). Jeżeli mógł by ktoś tu zajrzeć i powiedzieć jak mam to zrobić był bym bardzo wdzięczny. :) Oraz jeszcze jedno bardzo nobowskie pytanie co oznacza relative ?? Z góry dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymus_55 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Do obiektu paska wstaw w draw funkcje draw the value of varriable. W varriable wpisz ammo i na dole współżendne. Rozumiem, że chcesz być pomocny, ale pisz poprawnie! Dawidsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 relative=względnie(zmienna+=wartość) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Tak robie i robiłem i wychodzi mi takie coś , wyskakuje error i w miejscu gdzie ma pokazywać ammo pokazuj jakieś kosmiczne liczby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymus_55 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Ponieważ wiew wariable musisz zrobić nie dla self tylko dla object hero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Lepiej mu już nie tłumaczcie ;p W Step: room_caption=string(twojazmienna) Zamiast twojazmienna wpisz zmienną zawierającą ilość naboi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 ok. Zrobiłem tak poprawnie pokazuje ilość ammo ale nie widoczny stał się obiekt hero(bohater). edit: zrobiłem w sposób podany przez Dymus ale nie widzę hero. natomiast sposób Maximala zupełnie nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymus_55 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 A jesteś pewien że twój game maker jest wpełni sprawny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 A jesteś pewien że twój game maker jest wpełni sprawny?Omg, jak nie wiesz o co chodzi, to się nie odzywaj ;p Marek S. W Draw obiektu hero: draw_sprite(image_index,image_single,x,y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 jak dajesz draw w jakimś obiekcie, to maluje on tylko to co jest w draw, a samego siebie już nie maluje, dlatego musisz dodać to co widzisz wyżej draw_sprite(image_index,image_single,x,y); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 w draw obiektu hero wsadziłem klocek draw the value of a variable. W variable wpisałrm ammo i podałem współżędne. wtedy na pasku poprawnie podawało ilość nabojów, ale nie pokazywało obiektu hero. potem jak pisaliście w w draw hero wkleiłem kod : draw_sprite(image_index,image_single,x,y); i zamiast hero pokazywało mi sprite 0 Dlaczego tak się dzieje?? Następnie spróbowałem zamiast tego kodu w draw wrzucić klocek: draw a sprite image wpisując sprite 7. Pokazywał się hero ale już nie zmieniały sprity (np. po naciśnięciu klawisza w lewo że się obraca i patrzy w lewo) Pomóżcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 w draw obiektu hero wsadziłem klocek draw the value of a variable. W variable wpisałrm ammo i podałem współżędne. wtedy na pasku poprawnie podawało ilość nabojów, ale nie pokazywało obiektu hero. potem jak pisaliście w w draw hero wkleiłem kod : draw_sprite(image_index,image_single,x,y); i zamiast hero pokazywało mi sprite 0 Dlaczego tak się dzieje?? A czy ustawiłeś sprite dla obiektu? Zmienna image_index zawiera właśnie przypisany sprite, więc bez niego się nie obejdzie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 tak. Ale zanim wstawiłem w draw klocek draw the value of a variable było dobrze. Zlitujcie się i pomóżcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Dobra, w sumie jestem litościwy ;p Wywalasz wszystko co masz w Draw i piszesz: draw_text(50,50,string(twojazmienna)) draw_sprite(image_index,image_single,x,y) To musi działać =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 To musi działać =) właśnie, że nie zadziała! sprite_index - indeks sprite'a image_index - indeks image'a w spricie poprawnie: draw_text(50,50,"Naboje: " + string(twojazmienna)); draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y); Lub na odwrót ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Wielkie dzięki :D działa :) jestem wam wszystkim wdzięczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2006 Wielkie dzięki :D działa :) jestem wam wszystkim wdzięczny :)A czy ta wdzięczność przekłada się na pieniądze? :3 <żart ;p> Dziwne, ja zawsze używałem image_index do zmiany sprita i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi