Ice Cube Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 CZesc mam obiekt ktory tworzy instancje CREATE id10=instance_create(1712,288,obj_dzwi_metal_pion) id11=instance_create(1824,368,obj_dzwi_metal_poz) id10.opn=1;id11.opn=1 to działa STEP if id10.opn=0 sound_play(snd_1) tutaj w step pojawia sie blad unknown variable opn dlaczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Wydaje mi się, że czasami step wykonuje się zaraz po create a przed dalszą funkcją. Nie ma to sensu i może być błędne, ale spróbujmy temu zaradzić: Zmienne przypisane w skrypcie są przypisywane PO inicjalizacji, czyli po CREATE instancji którą właśnie stworzyłeś. Nie bardzo widzę błąd, ale spróbuj wpisać w obj_dzwi_metal_pion w CREATE: [gml]opn=0[/gml] Kolejność będzie taka: 1. Stworzenie instancji 2. Stworzenie zmiennej opn z wartością 0 na podstawie CREATE obj_drzwi_metal_pion 3. Ustawienie zmiennej opn na wartość 1 na podstawie CREATE obiektu który cytujesz w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Cube Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 no wlasnie w obj_dzwi_metal_pion jest w CREATE opn=0 ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 if(instance_exists(obj_dzwi_metal_pion)) { if id10.opn=0 sound_play(snd_1) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Stycznia 2018 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 8 godzin temu, ediepl napisał: if(instance_exists(obj_dzwi_metal_pion)) { if id10.opn=0 sound_play(snd_1) } względnie with (id10) { if opn = 0 sound_play(snd_1) } które jest tożsame (with sprawdza czy instancja istnieje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Cube Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Nie Uwierzycie to dalej nie dziala! unknown variable opn ;/ dodam ,ze jezeli dla testow wpisalem sprawdzenie wartosci id10.x to dziala bez problemow if id10.x=100 sound_play(snd_1) wychodzi na to,ze nie widzi zmiennej opn przypisanej przeze mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zroibłem projekt w którym wszystko jest tak jak u Ciebie tylko zamiast sound_play(snd_1) mam show_message i zadnego bledu nie ma.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ice Cube Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 juz mam! mialem dwa obiekty o takiej samej nazwie wszystko poprawilem i działa dzieki wielkie za pomoc! Uzjel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 No to bez projektu chyba nie pomożemy, musisz mieć gdzieś jakąś literówkę, albo wielkość liter gdzieś się nie zgadza, albo dwa zasoby mają taką samą nazwę (np. zmienna i sprite). Nie ma możliwości, żeby to nie działało, tak jak napisał Ignatus - zrobił nowy projekt i jest ok, zatem masz bałagan którego nie widzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi