Fervi_ Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Witam Wpadłem w pewną spiralę nieogarnięcia dla tej funkcji Potrzebuję dodać gifa (animowanego) mającego np. 10 klatek tak jakbym dodał go do game makera ze sprites. W sensie, że nazwę go jako np. fervi_gif i jak każę obiektowi się w niego przemienić (że tak powiem) to wszystko będzie działać poprawnie. Ogólnie nie mogę ogarnąć tego z jakiegoś powodu, co prawda wczytałem gifa, ale nie był animowany (w sensie klatek nie miał??), nie obracał się przez to itd. A potrzebuję z pliku brać, by ktoś mógł podmienić zawartość pliku i by mu działało Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Nie da rady wczytać gifa. Mozesz tak wczytać png który ma poszczególne klatki. Poza tym od GM:S nie zaleca się używać żadnych funkcji dodających zasoby z zewnątrz. Audio nie jest wtedy zarządzane przez silnik, a grafika leży na osobnym atlasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Listopada 2016 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 GameMaker nigdy nie obsługiwał poprawnie klatek w GIFach. Nawet te GIFy co GM5-GM7 robił, to nie były gify animowane w pełnym tego znaczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 GameMaker nigdy nie obsługiwał poprawnie klatek w GIFach. Nawet te GIFy co GM5-GM7 robił, to nie były gify animowane w pełnym tego znaczeniu. To była kwestia tylko ustawienia jednej flagi z 0 na 1 w pliku gifa (loop) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Hmm; a można ustawić, by dla wersji HTML5 pobierał np. wszystkie png z danego katalogu i robił z nich sprite'a klatkowego? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Tak. Wystarczy stworzyć sprite z pierwszej klatki i dodawać następne klatki przez sprite_merge(). P.S.: Przed chwilą przeczytałem w dokumentacji. If you are adding a *.gif format image, then you only need to specify the filename and can leave all the other arguments as 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Tak. Wystarczy stworzyć sprite z pierwszej klatki i dodawać następne klatki przez sprite_merge(). P.S.: Przed chwilą przeczytałem w dokumentacji. No wiem, że jest opcja z gifem, ale nie umożliwia (??) ona dodawania klatek i nie wiem co powiedzieć. W sensie może coś jeszcze trzeba zrobić by te klatki były Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 If you are adding a *.gif format image, then you only need to specify the filename and can leave all the other arguments as 0. Może po prostu źle rysujsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Może po prostu źle rysujsz? Nie wiem; ogólnie wyświetla 1 klatkę poprawnie. Wiele osób się na to skarży na googlu Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Listopada 2016 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Przerób gifa na stripa i po problemie. Miałbyś to ju wczoraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Bo może rysujsz tylko jedną klatkę, pamiętaj że w draw_sprite masz argument w którym podajesz nr klatki z sprita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi