Threef Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Bo zaokrąglam 2 tygodnie w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 2 Stycznia 2015 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Wracając jeszcze do tematu. Żadna filologia angielska, bo jest to aktualnie najpopularniejszy język biznesowy na świecie i jego lepiej samemu / na kursach osobnych się nauczyć niż poświęcać mu studia. Znajomość samego angielskiego to nie jest żaden atut w dzisiejszych czasach. Jak chcesz mieć pewną pracę językową, to tak jak Fervi wspomniał - CHIŃSKI. Nie kacapski, nie szwabski czy też latynoski, ale chiński właśnie. Będziesz bardzo poszukiwanym translatorem wtedy, a wszystko się zanosi na to, że Chiny i tak zostaną hegemonem gospodarczym świata. Jest to ogromny, chłonny rynek i umiejętność się posługiwania chińskim + angielskim to aktualnie najlepsze językowe combo. Jakbym był młodszy, to sam bym poszedł na chiński (mimo że nie europejczycy dobrej wymowy nie są w stanie się wyuczyć). Ponadto studia wcale takie potrzebne nie są, bo brakuje specjalistów do typowych prac technicznych jak spawanie itd. Zawodówek mniej, ludzie cisną na modne studia, a potem zapier***** ni ma komu. Jak już chcesz techniczne, to polibuda, maszyny, cnc, automatyka i te sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 odświeżam temat powiedzcie proszę który z tych kierunków jest najmniej bezużyteczny: Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Socjologia Historia Pedagogika Psychologia Turystyka Historyczna Filozofia Filologia angielska Filologia łacińska Filologia czeska Filologia niemiecka inb4 wiem że wszystkie z dupy ale rodzice mi każą iść studiowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxGaming Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 odświeżam temat powiedzcie proszę który z tych kierunków jest najmniej bezużyteczny: Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Socjologia Historia Pedagogika Psychologia Turystyka Historyczna Filozofia Filologia angielska Filologia łacińska Filologia czeska Filologia niemiecka inb4 wiem że wszystkie z dupy ale rodzice mi każą iść studiowac Nie znam się na rynku pracy, to od razu zaznaczę, ale tak patrząc na tą listę to na logikę wydaje mi się najlepsze albo dziennikarstwo i komunikacja społeczna, albo turystyka historyczna, ale chyba to pierwsze. Tyle, ze to tylko na logikę rzecz biorąc, bo jak mówiłem nie mam pojęcia o rynku pracy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Socjologia HEEEHE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Dziennikarstwo to obecnie najmniej płatny zawód. Dziennikarze zapierdalają po 16h, wydają pieniądze na transport a zarabiają niewiele więcej niż ktoś na kasie. Polecam filmy tego gościa, kiedyś był dziennikarzem nagrał trochę filmów o polskim dziennikarstwie jak to kiedyś był jednym z najlepszych zawodów i robiony z pasji a teraz żaden dziennikarz nie ma własnego zdania bo muszą słuchać się pijarowców, manipulować i uważać by nie dostać ochrzanu by mieć na chleb. Czego chyba najlepszym przykładem jest tvn :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Brakuje tam tylko europeistyki. xDDDDDDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Socjologia i Psychologia mogą się jakoś przydać przy designie postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 bwhahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Socjologia HEEEHE po socjologii można ogarnąć naprawdę kozacką robotę, ale problem w tym, że tylko czołówce się uda. Brakuje tam tylko europeistyki. xDDDDDDD wiem ale krul korwin mówił że eu sie rozpadnie więc nie ide :< Socjologia i Psychologia mogą się jakoś przydać przy designie postaci. podobno psychologia nie daje pracy, ale daje wiedzę przydatną w życiu. tak słyszałem, ale szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego nie ma po tym pracy - przychodnie rosną w miastach jak grzyby. wiem, że te kierunki są bekowe i jestem humanem bez przyszłości, ale to jedyne rzeczy, na których się znam. powiem, że najbardziej skłaniam się ku turystyce historycznej. podobno mało oblegany kierunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Jeżeli naprawdę masz dylemat to rozważ Filologię Angielską. Moja ciotka pracowała po tym jako tłumacz przysięgły. Robota polegająca na tłumaczeniu dokumentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 rodzice mi każą iść studiowac mam nadzieję, że nie mówisz poważnie, bo to by było okrutne ze strony rodziców. A i podzielę się moim doświadczeniem w tej kwestii, czy tego chcecie czy nie ;) Nie odkrywam nic nowego mówiąc, że studentów jest w Polsce za dużo, szczególnie na kierunkach humanistycznych. Nie myślałeś czasem nad studium pomaturalnym? 2 lata, państwowy egzamin i masz fach w ręku (bo do egzaminu konieczne są praktyki odbębnione, więc od razu jest co walnąć do CV). To daje Ci trzyletnią przewagę nad "magystrami" bez doświadczenia zawodowego na rynku pracy. Jakieś 5 lat temu zrobiłem Technika Informatyka i póki nie wyjechałem z Polski, robiłem w TPSA (aż do momentu, gdy Orange nie przejął. Wtedy to się zaczęły jaja, ale to może kiedy indziej). Zarobki niesamowicie przyzwoite jak na pracę w postkomunistycznej korporacji i nie żałuję swojej decyzji. Plus dyplom, europejski certyfikat i doświadczenie przydały mi się potem na zagramanicznym rynku pracy. Zanim wyjechałem postanowiłem spróbować studiów dla własnej satysfakcji. Poszedłem na Filologię Angielską, spec. nauczycielska, bo język angielski miłuję od maleńkości. I się sromotnie zawiodłem. Mało się nauczyłem, a jak po pierwszym semestrze skończyliśmy fonetykę (duuuży błąd, bo stanowczo za małą wagę przykłada się do wymowy przy nauce angielskiego na wszystkich poziomach) i zaczęliśmy przerabiać literaturę średnio-angielską to mimo dobrych wyników podziękowałem. I do tego pilnowali obecności jak w podstawówce, nawet usprawiedliwionych można było mieć nie więcej niż 2 - bo to dzienne, i kija ich obchodziło, że ludzie pracy też studiują. Nie tak to sobie wyobrażałem. Studia nie są dla wszystkich :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 mam nadzieję, że nie mówisz poważnie mówię, a perspektywa opuszczenia domu bez grosza przy duszy mi się nie uśmiecha. serio filologia angielska się opłaca? to byłby najlepszy kierunek dla mnie, ale byłem przekonany, że do niczego się to nie przyda. dzięki za info o tym studium pomaturalnym, nie słyszałem nigdy o tym szczerze mówiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Poszedłem na Filologię Angielską, spec. nauczycielska, bo język angielski miłuję od maleńkości. I się sromotnie zawiodłem. Mało się nauczyłem, a jak po pierwszym semestrze skończyliśmy fonetykę (duuuży błąd, bo stanowczo za małą wagę przykłada się do wymowy przy nauce angielskiego na wszystkich poziomach) i zaczęliśmy przerabiać literaturę średnio-angielską to mimo dobrych wyników podziękowałem.No bo to chyba właśnie przez specjalizację. Stąd literatura etc. Ogółem z tych wszystkich które podałeś to nie znam nikogo kto by to ukończył. Chyba siedzą w Anglii. Każda Filologia otwiera Ci drogę na tłumacza, ale angielska daje plusa takiego że po wyjeździe do Londynu będziesz mieć przewagę. Szkoły ponad maturalne są spoko. Znajdź sobie coś co Ci przypasuje. Nawet jeżeli ma to być kierowca wózków widłowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 ale angielska daje plusa takiego że po wyjeździe do Londynu będziesz mieć przewagę. tylko do tego trzeba raczej umieć coś jeszcze, bo jak moją jedyną umiejętnością na rynku pracy będzie porozumiewanie się to trochę słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Nope. Masz papierem potwierdzone że znasz ten angielski lepiej niż 95% mieszkańców tego kraju. To już rzuca się nie na kelnera a do normalnego biura. Do tego znasz Polski... może nauczyciel polskiego w angielskiej podstawówce? I tak to wciąż jest słabe rozwiązanie, ale z mojego punktu widzenia daje Ci większe możliwości niż Turystyka Historyczna. Edit: "Mało oblegany kierunek" mówi samo za siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 naprawdę obiecująco to przedstawiliście, szczerze mówiąc ciężko mi w to uwierzyć :P a jakbym zrobił ten angielski, to co będzie dobrym combo do tego oprócz polskiego? ranma wspominał wcześniej o chińskim, ale to zdecydowanie nie na moją głowę (znajomy uczył się japońskiego, straszny język). łacina i czeski na wiele mi się nie przydadzą, ale niemiecki albo rosyjski nie byłyby chyba złe? co do turystyki historycznej, to zakładam, że jest po prostu mało atrakcyjny dla większości, ale imo fajnie być jakimś przewodnikiem czy kimś. poza tym, jestem zakochany w śląsku. e: zrobiłem risercz i podobno niemiecki/francuski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 6 Maja 2015 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 funfact: mam kuzynke po europeistyce i filologii angielskiej, oba z wyróżnieniem, jest bezrobotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Hint: trzeba coś robić poza studiami by mieć pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Hint: Może trzeba zdecydować się na pracę, a nie marzyć o wymarzonej 6k+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 najbardziej przyszłościowe wydaje się aktualnie zostanie żołnierzem :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Albo zawsze mógłbyś robić gry, ale... niech to pozostanie w grupie ostatniego aktu desperacji. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 najbardziej przyszłościowe wydaje się aktualnie zostanie żołnierzem czemu? :) medycyna > reszta bo pewna praca > brak pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 9 Maja 2015 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Zostań jutuberem i sprzedawaj koszulki To na razie wygrywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 9 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 czemu? :) medycyna > reszta bo pewna praca > brak pracy Lepiej grabarzem, spokój, klienci się nie skarżą i zawsze (przynajmniej na razie) masz klientów Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajin Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 wiem ale krul korwin mówił że eu sie rozpadnie więc nie ide :<Kierujesz się w życiu tym co Korwin powiedział? Szczerze współczuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 10 Maja 2015 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Kierujesz się w życiu tym co Korwin powiedział? Szczerze współczuję :) Poczucie humoru nie jest silne z tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi