Adriann Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Witajcie! Mam problemy z padem w gm 8.0, czy da się w jakiś sposób ustawić sterowanie na d-pad? Z pozostałymi buttonami nie ma problemu, tylko w tym przypadku nie mogę sobie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Szukaj XinputDLL dla Game Makera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Hymm..spróbuję. A czy w gm 8.1 coś się zmienia w tej sprawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 próbuj joystick_pov(id), joystick_xpos(id) i joystick_ypos(id) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Mam pewien problem, ile mam wpisać w id zależnie od kierunków np w joystick_xpos(id)? Wpisuję różne wartości i zawsze działa tylko prawy przycisk, proszę o naprowadzenie:P Z tego co zauważyłem powinno działać -1 i 1 ale nic z tego. EDIT: GML if joystick_xpos(1) then x+=10; if joystick_xpos(1)=-1 then x-=10; W ten sposób działa prawo\lewo ale..coś tu jest nie tak wciąż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Mam pewien problem, ile mam wpisać w id zależnie od kierunków np w joystick_xpos(id)? Wpisuję różne wartości i zawsze działa tylko prawy przycisk, proszę o naprowadzenie:P Z tego co zauważyłem powinno działać -1 i 1 ale nic z tego. EDIT: GML if joystick_xpos(1) then x+=10; if joystick_xpos(1)=-1 then x-=10; W ten sposób działa prawo\lewo ale..coś tu jest nie tak wciąż id to id pada, różne funkcje służą do obsługi różnych osi, strona w helpie gml -> user interaction -> the joystick funkcje te zwracają wartości w zakresie od -1 do 1 żebyś mógł w zaawansowany sposób bawić się gałkami (np jeśli lekko wychylisz gałkę w prawo, joystick_xpos wywali jakieś 0.5 zamiast 1), więc sprawdzanie czy wartość to 1 lub -1 to nie jest dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Dziękuję za pada,wszystko śmiga ale mam jeszcze jeden drobny problem. Pomyślałem że nie będę zaśmiecał forum nowym tematem więc dopisuję tu. A więc tak: Zająłem się silniczkiem platformowym w którym to postać od czasu do czasu blokuje się na skraju platformy: http://zapodaj.net/5aa259cae095d.gif.html W jaki sposób mogę się szybko tego pozbyć? może ma ktoś jakiś pomysł:) Z góry dziękuję:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 popraw link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Naprawione:) btw: Maski są ustawione ofc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Może zrób coś takiego, że jest odpychany od ściany, jeśli będzie biegł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 W tym problem że zatrzymuje się w danym obszarze: Czyli zarówno nad jak i pod tym rogiem. Poza tym kiedy się zatrzyma vspeed rośnie jak by spadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 No to nie jest problem z padem a z wykrywaniem kolizji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Nie mówię że z padem,to zupełnie inna sprawa której nie mogę rozgryźć od jakiegoś czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi