Matrix_ Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam mam pytanie, jestem początkującym w HTML. Stworzyłem stronę internetową i każdy z mich kolegów ma swoją podstronę, i jak następny kolega chche dojść, to msuzę we wszystkich plikach dodawać kolejną pozycję w menu... Czy dałoby się zmieścić to w jednym pliku? : GML <tr> <td background="image/background_download.jpeg" bgcolor="green" width="175" valign="top"> <font size=4><center> <a href="index.html"> Strona Główna </a><br/> <a href="download.html"> Pobierz </a><br/> <a href="pawel.html"> Paweł </a><br/> <a href="janek.html"> Janek </a><br/> <a href="mateusz.html"> Mateusz </a><br/> <a href="kacper.html"> Kacper </a><br/> </center></font></td> oraz GML <tr><td background="image/background.jpg" bgcolor="#99FFFF" colspan="2" > <a href="index.html"> Strona Główna </a> <a href="index.html"> Gry </a> <a href="index.html"> Programy </a> <a href="index.html"> Grafika </a> </td></tr> Szukałem różnych przykładó, ale część mi nie działała, albo nie umiałem tego dobrze wykożystać *czy byłaby możliwość dodania jeszcze logo strony na graficznym tle, oraz domyślne graficzne tło dla tekstu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Ja bym to w JS zrobił, a później bym wczytał. Zrobiłbyś funkcje dodającą opcje w menu, wywołał kilka razy w tym samym pliku, a później w HTML go dodał. :) I jakbyś zedytował ten plik, to zmiany byłyby globalne. Co do tego Post Scriptum to do tego CSS musisz użyć. :) Obczaj sobie m.in. pozycjonowanie (tutaj: absolutne), jak się tła robi (background-image, background etc), z-index. Tło dla tekstu to div z tekstem i ustawionym tłem. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabools Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Albo może to menu dać do osobnego pliku HTML i w pozostałych plikach tylko je załączać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ja bym to w JS zrobił, a później bym wczytał. Zrobiłbyś funkcje dodającą opcje w menu, wywołał kilka razy w tym samym pliku, a później w HTML go dodał. :) I jakbyś zedytował ten plik, to zmiany byłyby globalne. Co do tego Post Scriptum to do tego CSS musisz użyć. :) Obczaj sobie m.in. pozycjonowanie (tutaj: absolutne), jak się tła robi (background-image, background etc), z-index. Tło dla tekstu to div z tekstem i ustawionym tłem. :) Ok, zobaczę, przeczytam jakiś kurs CSS to może coś zrobię... Albo może to menu dać do osobnego pliku HTML i w pozostałych plikach tylko je załączać. A jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabools Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Jeżeli wrzucasz to na jakiś serwer, to możesz dać np. w miejscu całego nagłówka: <?php require("header.html"); ?> Gdzie plik header.html to nagłówek. Ogólnie operując w PHP więcej zdziałasz, jeżeli chcesz sobie ułatwić pracę i później wprowadzać jakieś modyfikacje czy rozszerzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jeżeli wrzucasz to na jakiś serwer, to możesz dać np. w miejscu całego nagłówka: <?php require("header.html"); ?> Gdzie plik header.html to nagłówek. Ogólnie operując w PHP więcej zdziałasz, jeżeli chcesz sobie ułatwić pracę i później wprowadzać jakieś modyfikacje czy rozszerzenia. Zaraz zobaczę. Wiem czytałem. Żeby stworzyć dobrą stronę internetową trzeba znać posdstawy HTML, PHP, CSS i JS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabools Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 No ten JS nie jest konieczniy, wiele elementów możesz zrobić w samym CSS, jednak strona zyskuje mając interaktywne bajery. W każdym razie, do solidnej strony wymagana jest znajomość w/w języków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Jeżeli wrzucasz to na jakiś serwer, to możesz dać np. w miejscu całego nagłówka: <?php require("header.html"); ?> Gdzie plik header.html to nagłówek. Ogólnie operując w PHP więcej zdziałasz, jeżeli chcesz sobie ułatwić pracę i później wprowadzać jakieś modyfikacje czy rozszerzenia. Nie działa mi na stonie, nic się nie dzieje, sprawdzałem nawet jakieś przykłady z różnych stron, nawet gotowce, nie działa ;/ Mam Chrome, może od tego coś zależeć ? Np. Niektóre przyległe obrazki do prawej i wycentrowane nie działają ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Nie działa mi na stonie, nic się nie dzieje, sprawdzałem nawet jakieś przykłady z różnych stron, nawet gotowce, nie działa ;/ Mam Chrome, może od tego coś zależeć ? Np. Niektóre przyległe obrazki do prawej i wycentrowane nie działają ;/ Bo to jest skrypt PHP. A nie statyczna strona HTML. Jeżeli chciałbyś aby można było dodawać strony, musisz zagłębić się w tajniki programowania w języku np. PHP, i ew. MySQL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Trochę dzisiaj poszukałem i znalazłem przykład na stonce jednej i było częściowo Teraz tylko nauczyć się edytować ustawienia menu. Nowe menu już umiem tworzyć, tylko z opcjami do danego menu jeszcze nie ogarniam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabools Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak mniemam, chodzi Ci o styl menu, tak? Stwierdzenie "ustawienia menu" niezbyt do mnie przemawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Stycznia 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Chodzi pewnie o edycję CSS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi