Threef Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witamy w pytaniach początkujących! Zostaw wiadomość po odsłuchaniu... wiadomości? :mellow: Od wczoraj bawię się draw_set_blend_mode_ext i już myślałem że wszystko jest dobrze, i okazało się że nie jest. To znaczy, czasami jest, a czasami nie. Próbuję zrobić coś takiego: += I robię to w ten sposób: GML sur=surface_create(256,256) surface_set_target(sur) draw_sprite(s_splash,-1,128,128) draw_set_blend_mode_ext(bm_dest_alpha,bm_inv_src_alpha) draw_sprite(s_pattern,-1,128,128) draw_set_blend_mode(bm_normal) Poda ktoś rozwiązanie, albo nakieruje gdzieś gdzie zrozumiem działanie blendingu w GM? Był kiedyś świetny temat z rysunkami na gmc.yoyogames.com. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Marca 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie mam teraz dostępu do GM:S więc nie potwierdzę, ale w kodzie źródłowym z mojego repozytorium znalazłem coś takiego: GML surface_set_target(global.map_surface); draw_clear(c_black); draw_sprite(grafika,0,0,0); draw_set_blend_mode(bm_subtract); draw_sprite(maska,0,0,0); draw_set_blend_mode(bm_normal); surface_reset_target(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 wygrzebałem to z czeluści dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Wygrzebałem z czeluści interentów. http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=512187 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Dzięki panowie, wszystko działa. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 I które ustawienia są dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Dla mnie te: GML sur=surface_create(256,256) surface_set_target(sur) draw_sprite(s_pattern,-1,128,128) draw_set_blend_mode_ext(bm_zero,bm_src_alpha) draw_sprite(s_splash,-1,128,128) draw_set_blend_mode(bm_normal) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi