Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Siemka. Mam problem ze strzałami, ponieważ jak chcę strzelać to strzela z środka sprite'a zamiast obok niego, to gra top down. Kod na strzelanie: Global left button: bullet = instance_create(x, y, o_bullet); bullet.direction = image_angle; bullet to nazwa pocisku Chciałbym przy okazji zapytać czy pomoże ktoś mi wytłumaczyć, jak zrobić grę przez hamachi? Chcę zrobić właśnie ten top down ale nie wiem jak :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 instance_create(x+lengthdir_x(20,direction), y+lengthdir_y(20,direction), o_bullet) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 No strzela obok ale tylko w prawą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Z lengtdirami trzeba pokombinować trochę. Wyślij mi przykład to postaram się pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Co do grania przez hamachi, to sporo roboty, wymagana wersja PRO, DLL no i wiedza :P Polecam najpierw coś prostszego, np. single player :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 PRO, to ja mam DLL mogę ściągnąć Wiedza z internetu (HIHI) w singlu nie umiem zrobić mobów, jest trudno więc lipa. Wolę przez hamachi. HEHE jak coś to pomóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Po pierwsze przeczytaj co to jest hamachi, po drugie jeśli nie umiesz zrobić mobów to mmo też nie zrobisz bo jest trudniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 skąd wiesz, że nie wiem co to jest hamachi? Wiem co jest i do czego słuzy, lecz nie wiem jak zrobić grę przez internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Więc nie wiesz nic! Zapraszamy do działu z przykładami. Może tam znajdziesz coś innego, co przyciągnie twoją uwagę <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 to może chociaż pomógłbyś ze strzelaniem? masz tam napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Gdybyś pokazał projekt lub chociaż grafiki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 gra jest bardzo słaba, zaczęta dzisiaj i pytam się jak to zrobić, jest kwadrat, gra top down.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 A co już zrobiłeś, jakie gry/programy/inne badziewia stworzyłeś, bo raczej wątpię żebyś dał rade stworzyć mmo. EDIT: Hmm mam Deja Vu(bedziom - shot) ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczyk_hehe Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Cii :D Nie pamiętasz, że kiedyś mi już pomagałeś :D Taki skrypt by się przydał (shot) heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 instance_create(x+lenghtdir_x(odleglosc_od_origina_do_czubka_broni,direction+dir ection_od_origina_do_czubka_broni), y+lenghtdir_y(odleglosc_od_origina_do_czubka_broni,direction+direction_od_origin a_do_czubka_broni),strzal) chyba tak to bylo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 W create Ludzika wpisz : GML kx = 0 ky = 5 Przy strzalce w lewo (lub dowolny guzik, ktorym ludzik ma isc w lewo) wpisz : GML kx = -5 ky = 0 Przy strzalce w prawo (lub dowolny guzik, ktorym ludzik ma isc w prawo) wpisz : GML kx = 5 ky = 0 Przy strzalce w gore (lub dowolny guzik, ktorym ludzik ma isc w gore) wpisz : GML kx = 0 ky = -5 Przy strzalce w dol (lub dowolny guzik, ktorym ludzik ma isc w dol) wpisz : GML kx = 0 ky = 5 Nastepnie w AMMUNICJI (tym czym strzelasz-jakby ktos nie wiedzial) W create wpisz : GML ax = Bohater.kx ay = Bohater.ky A teraz w step GML hspeed=ax vspeed=ay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi