Jakim Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam. Część osób zapewne wie o problemie z czcionkami w Game Makerze 8.1 - z polskimi znakami diakrytycznymi - a dokładniej: ich brakiem. Czy ktoś znalazł sposób, by z nich korzystać w grze? Korzystam z zewnętrznych plików tekstowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Próbowałeś używać własnej czcionki? Nie wiem, czy to coś da, bo nie mam 8.1, ale chyba nic się nie stanie, jeśli spróbujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Co masz na myśli, mówiąc "własna czcionka"? Ze sprite'ów? Póki co użyłem skryptu transformującego litery, ale wolałbym nie uciekać się do takich metod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Sprawdź taki sposób: 1. Dodaj font, np Ariala, w zakresie znaków wybierz All 2. draw_set_font(mah_font) 3. Drawnij tekst. Działało w 7 i 8 gdy dodawałem polskie znaki w draw_text, nie wiem jak zadziała na plikach. E: Upewnij się że twój txt ma kodowanie UTF-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 W ten i każdy analogiczny sposób właśnie nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Dziwne, u mnie wystarczyło zawsze zwiększyć zasięg... Jeśli piszesz polskie znaki, to jaki jest rezultat? Nie ma w ogóle tych znaków, są, ale przerwy, czy jakieś krzaczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 GM8.1 po prostu nie odczytuje polskich znaków to taki bug, który gnysek już dawno zgłosił do yoyo. można je mieć w ten sposób: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=26387 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi