kriso99 Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 ustawiłem celownikowi GML x=x_mouse y=y_mouse gdy jestem na kompie z większą rozdzielczością to działa wszystko dobrze a jak na kompie z mniejszym ekranem to myszka dochodzi do połowy ekranu więc o co chodzi??? proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 a koniecznie Ci ten obiekt celownik potrzebny? Możesz ustawić sprite kursoru na ten celownika, wtedy powinno być dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Marca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Ekran jest widocznie przeskalowany. Ustaw w Game Properties aby nie przeskalowywał. Btw. czasem nie mouse_x ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 niewiem gdzie to się ustawia możesz jaśniej :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 W stepie celownika GML x = mouse_x; y = mouse_y; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 W stepie celownika GML x = mouse_x; y = mouse_y; full scale tak??? mam tak i jeszcze mam że na ful screena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Geez, nie lepiej zamienić grafikę kursora na celownik? GML (Draw) window_set_cursor( cr_none ); draw_sprite( <sprite_kursora>, -1, mouse_x, mouse_y ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Ten błąd jest kiedy rozdzielczość okienka z grą jest większa, niż rozdzielczość ekranu. I z tego co ja wiem to jedyną możliwością wyeliminowania tego błędu jest zmniejszenie tego okienka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Lepiej nie zamieniać sprite'a kursora, bo w show_message itp. nie można kursorem ruszać (tzn. można, ale wyświetlana pozycja się nie zmienia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 poza tym to nie wyeliminuje błędu z błędnym sprawdzaniem mouse_x i mouse_y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 poza tym to nie wyeliminuje błędu z błędnym sprawdzaniem mouse_x i mouse_y Daj ten kod w Draw i po kłopocie xD możesz też umieścić w "End Step" (albo Begin Step już nie pamiętam) Edit: O kurcze źle zrozumiałem problem Tak jak było to napisane troche wcześniej... problem polega na tym że okno gry (Rozdzielczość) jest większa niż rozdzielczość systemu... miałem to samo w Aliens Territory jak grałem na 800x600 (a gra jest 1024x768) są 2 rozwiązania... Albo zmniejszyć rozdzielczość gry Albo zwiększyć rozdzielczość systemu (minimum na taką, jaką ma gra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Ten błąd jest kiedy rozdzielczość okienka z grą jest większa, niż rozdzielczość ekranu. I z tego co ja wiem to jedyną możliwością wyeliminowania tego błędu jest zmniejszenie tego okienka. jak zmniejszylem viewa to jest wszystko dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi