dyzmek Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 witam otoz zabralem sie za twrzenie pozadnej gry a nie takiego ,,SYFU'' jak do tej pory byl w moim wykonaniu i otoz aby stworzyc gre musze wiedziec jak zorbic zdobywanie nowej broni np gracz zaczyna z pistoletem potem zdobywa karabin i juz ma dwie bronie karabin i pistolet itd wiem ze jest w przykladach przyklad ale jest on zbyt dl amnie trudny i taki jak by dla bardizje zaawansowanych a mnie sie rozchodzi o prosty w miare prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=151 tu masz świetny silnik, pokombinuj se i będziesz miał wszystko czego chcesz. @EDIT To wcale nie jest skomplikowane więc nie masz co się czepiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Jak zdobędziesz broń to w kolizji dajesz: GML bron=1; instance_destroy(); Proste. ;) Jak ma być amunicja: GML bron=1; amunicja=50; instance_destroy(); Potem robisz zmienianie broni i już. :) EDIT: Tffuuuu... GML bron=1; amunicja+=50; instance_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 wlasnie ten silnik ktory dales link juz mam i on jest dla mnie trudny duzo kodu i wogule a ja na tyle nie jestem umiejetny :-( ale dzieki dalej nie rozumiem a mi chodzi o prosty przyklad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 wlasnie ten silnik ktory dales link juz mam i on jest dla mnie trudny duzo kodu i wogule a ja na tyle nie jestem umiejetny :-( ale dzieki dalej nie rozumiem a mi chodzi o prosty przyklad Człowieku, skoro ty takich prostych rzeczy nie kminisz, to może odpuść se na razie robienie "pozadnej" gry. I Poducz się jeszcze troche GML Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Weź to co ja Ci napisałem i zrób do tego zmienianie broni, a przykładu nie oglądałem. To co ja Ci napisałem, to się prościej nie dało, więc raczej sobie poradzisz. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 ok dzieki popracuje nad tym kodem :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 ale jak zrobic ze np ak 47 ma swoje naboje snajperka drabunov ma swoja amunicjae i ze bedzie wedzialo sprawdzalo jaka mam bron i strzelac taka amunicja jaka mam bron.hmm nie wiem jak to opisac ale pewnie domsylacie sie o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Sprawdzasz zmienną, w której przechowujesz dane na temat aktualnie noszonej broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 moze stworzyl by ktos dla mnie naj prostszy jak sie da przyklad ze sa dwie bronie i ze jak zdobedziemy jedna to ja mamy pod klawiszem nr 1 a droga pod 2 i jak strzelimy pistoletem leci pocisk pistolet a karbainem to normalna serja kazdy wie o co mi chodzi prosz eo pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 wlasnie ja nie umiem tych zmiennych prosze o prosty przyklad naj naj nja prostszy z mozliwych aby byly np 2 bronie tak jak pisalem posta wyzej :-) dzieki za pomoc oczywiscie credits w grze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 https://gmclan.org/index.php?wiki=article&zm=7 https://gmclan.org/index.php?wiki=article&zm=13 Jesli sobie nie umiesz poradzic ze stworzeniem 2 zmiennych, to co Ty tu jeszcze robisz? Rusz glowa. Po co Ci przyklad skoro nie bedziesz nawet umial dolozyc 3 broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 ja wlasnie ucze sie z przykladow bardzo dobrze ale tamte sa trudne jak by dla bardziej zaawansowanych a mnie chodzi o naj latwieszjy jakis w stworzeniu dla poczatkujacych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TO_mek Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 ja wlasnie ucze sie z przykladow bardzo dobrze ale tamte sa trudne jak by dla bardziej zaawansowanych a mnie chodzi o naj latwieszjy jakis w stworzeniu dla poczatkujacych. Najpierw poczytaj o tablicach w helpie. Później stwórz tablice dwuwymiarową gdzie będziesz miał informacje o parametrach broni. Przykład wycięty żywcem z mojej produkcji: Tablica broni: GML i:=0; global.obiekt[i,0]:=4;//"Wielkosc siatki X (ilosc kolumn x 32)"; global.obiekt[i,1]:=2;//"Wielkosc siatki Y (ilosc wierszy x32)"; global.obiekt[i,2]:=bron_spr; global.obiekt[i,3]:=0;//Animowany (-1), lub IMAGE_INDEX sprajta (dla sprajtow zawierajacych wiele obrazow roznych obiektow)"; global.obiekt[i,4]:=0;//"Typ obiektu (0-bron, 1-ammo, 2-granaty, 3-apteczki, 4-kamienie)"; global.obiekt[i,5]:="Mosin"; //N A Z W A global.obiekt[i,6]:=1000;//"CENA - warto zachowac proporcje cen danych typow obiektow"; global.obiekt[i,7]:=4;//"Waga broni pustej bez magazynka (w kg)"; global.obiekt[i,8]:="7.62"; //Kaliber; global.obiekt[i,9]:=5;//Pojemnosc max magazynka/bebenka (czyli rewolwer 7) global.obiekt[i,10]:=130;//Zasieg w metrach (skuteczny); global.obiekt[i,11]:=700;//Predkosc poczatkowa w m/s global.obiekt[i,12]:="P";//Tryb strzelania: P-pojedynczy, S-Seria global.obiekt[i,13]:=3;//Czas (w sek) przeladowywania pocisku pomiedzy kolejnym wystrzalem ((60/szybkostrzelnosc) - czas wymiany) global.obiekt[i,14]:=6;//Czas (w sek) przeladowania calego magazynka/pestki(dla pestkowcow czas wymiany 1 pestki, dla magazynkowcow czas wymiany calego magazynka) global.obiekt[i,15]:="M";// M/N czy bron zasilana Magazynkiem czy pojedynczymi Nabojami (pestkami), global.obiekt[i,16]:="";//Y3-szybkostrzelnosc (ilosc wystrzalow na minute) - chyba niepotrzebne ewentualnie jako info global.obiekt[i,17]:=1;//"Typ broni (0-bron kr. (pist., rewol.), 1-karabiny, 2-automaty)"; global.obiekt[i,18]:="";//wolne global.obiekt[i,19]:="";//wolne //i=1;(to inaczej ID tablicy) i+=1; //WAZNE ZEBY TO TEZ KOPIOWAC! //WAZNE ZEBY PRZYPISYWAC ID BRONI DO ID POCISKOW global.obiekt[i,0]:=2;//"Wielkosc siatki X (ilosc kolumn x 32)"; global.obiekt[i,1]:=2;//"Wielkosc siatki Y (ilosc wierszy x32)"; global.obiekt[i,2]:=bron_spr; global.obiekt[i,3]:=1;//Animowany (-1), lub IMAGE_INDEX sprajta (dla sprajtow zawierajacych wiele obrazow roznych obiektow)"; global.obiekt[i,4]:=0;//"Typ obiektu (0-bron, 1-ammo, 2-granaty, 3-apteczki, 4-kamienie)"; global.obiekt[i,5]:="Glock 17"; //N A Z W A global.obiekt[i,6]:=500;//"CENA - warto zachowac proporcje cen danych typow obiektow"; global.obiekt[i,7]:=0.625;//"Waga broni pustej bez magazynka (w kg)"; global.obiekt[i,8]:="9"; //Kaliber; global.obiekt[i,9]:=17;//Pojemnosc max magazynka/bebenka (czyli rewolwer 7) global.obiekt[i,10]:=50;//Zasieg w metrach (skuteczny); global.obiekt[i,11]:=360;//Predkosc poczatkowa w m/s global.obiekt[i,12]:="P";//Tryb strzelania: P-pojedynczy, S-Seria global.obiekt[i,13]:=0.5;//Czas (w sek) przeladowywania pocisku pomiedzy kolejnym wystrzalem ((60/szybkostrzelnosc) - czas wymiany) global.obiekt[i,14]:=4;//Czas (w sek) przeladowania calego magazynka/pestki(dla pestkowcow czas wymiany 1 pestki, dla magazynkowcow czas wymiany calego magazynka) global.obiekt[i,15]:="M";// M/N czy bron zasilana Magazynkiem czy pojedynczymi Nabojami (pestkami), global.obiekt[i,16]:="";//Y3-szybkostrzelnosc (ilosc wystrzalow na minute) - chyba niepotrzebne ewentualnie jako info global.obiekt[i,17]:=0;//"Typ broni (0-bron kr. (pist., rewol.), 1-karabiny, 2-automaty)"; global.obiekt[i,18]:="";//wolne global.obiekt[i,19]:="";//wolne //i=2 (to inaczej ID tablicy) i+=1; // WAZNE ZEBY TO TEZ KOPIOWAC! //WAZNE ZEBY PRZYPISYWAC ID BRONI DO ID POCISKOW</span> Tablica amunicji: GML //**************** ponizej wklejamy tablice dla TYP 1 - AMMO ********** i:=0; global.obiekt[i,0]:=1;//Dla ammo nie przewidujemy wiekszych niz 1x1 global.obiekt[i,1]:=1;//Dla ammo nie przewidujemy wiekszych niz 1x1 global.obiekt[i,2]:=ammo_spr;//nazwa sprajta - kazdy obiekt docelowo animowany (wszystkie?) ma miec wlasnego sprajta"; global.obiekt[i,3]:=1;//"Animowany (-1), lub IMAGE_INDEX sprajta (dla sprajtow zawierajacych wiele obrazow roznych obiektow)"; global.obiekt[i,4]:=1;//"Typ obiektu (0-bron, 1-ammo, 2-granaty, 3-apteczki, 4-kamienie)"; global.obiekt[i,5]:="7.62 Soft"; //Nazwa obiektu (np. Karabin Kałasznikow - AK47)"; global.obiekt[i,6]:=10;//"CENA - warto zachowac proporcje cen danych typow obiektow"; global.obiekt[i,7]:=0.0108; //"Waga calego naboju (w kg)- plecakowa (bo naboje posiadac beda jeszcze wage samego pocisku)"; global.obiekt[i,8]:="7.62"; //Kaliber global.obiekt[i,9]:=0.0058; //Waga pocisku (do obrazen); global.obiekt[i,10]:="S" //Twardosc S/H, Soft/Hard (Soft - duzy odrzut, nie przelatuja; Hard - brak odrzutu, przelatuja); //i=global.il_broni+1; i+=1; global.obiekt[i,0]:=1;//Dla ammo nie przewidujemy wiekszych niz 1x1 global.obiekt[i,1]:=1;//Dla ammo nie przewidujemy wiekszych niz 1x1 global.obiekt[i,2]:=ammo_spr;//nazwa sprajta - kazdy obiekt docelowo animowany (wszystkie?) ma miec wlasnego sprajta"; global.obiekt[i,3]:=0;//"Animowany (-1), lub IMAGE_INDEX sprajta (dla sprajtow zawierajacych wiele obrazow roznych obiektow)"; global.obiekt[i,4]:=1;//"Typ obiektu (0-bron, 1-ammo, 2-granaty, 3-apteczki, 4-kamienie)"; global.obiekt[i,5]:="7.62 Hard"; //Nazwa obiektu (np. Karabin Kałasznikow - AK47)"; global.obiekt[i,6]:=10;//"CENA - warto zachowac proporcje cen danych typow obiektow"; global.obiekt[i,7]:=0.0105; //"Waga calego naboju (w kg)- plecakowa (bo naboje posiadac beda jeszcze wage samego pocisku)"; global.obiekt[i,8]:="7.62"; //Kaliber global.obiekt[i,9]:=0.0055; //Waga pocisku (do obrazen); global.obiekt[i,10]:="H" //Twardosc S/H, Soft/Hard (Soft - duzy odrzut, nie przelatuja; Hard - brak odrzutu, przelatuja); //i=global.il_broni+2; i+=1; global.obiekt[i,0]:=1;//Dla ammo nie przewidujemy wiekszych niz 1x1 global.obiekt[i,1]:=1;//Dla ammo nie przewidujemy wiekszych niz 1x1 global.obiekt[i,2]:=ammo_spr;//nazwa sprajta - kazdy obiekt docelowo animowany (wszystkie?) ma miec wlasnego sprajta"; global.obiekt[i,3]:=3;//"Animowany (-1), lub IMAGE_INDEX sprajta (dla sprajtow zawierajacych wiele obrazow roznych obiektow)"; global.obiekt[i,4]:=1;//"Typ obiektu (0-bron, 1-ammo, 2-granaty, 3-apteczki, 4-kamienie)"; global.obiekt[i,5]:="9mm Soft"; //Nazwa obiektu (np. Karabin Kałasznikow - AK47)"; global.obiekt[i,6]:=10;//"CENA - warto zachowac proporcje cen danych typow obiektow"; global.obiekt[i,7]:=0.0125; //"Waga calego naboju (w kg)- plecakowa (bo naboje posiadac beda jeszcze wage samego pocisku)"; global.obiekt[i,8]:="9"; //Kaliber global.obiekt[i,9]:=0.008; //Waga pocisku (do obrazen); global.obiekt[i,10]:="S" //Twardosc S/H, Soft/Hard (Soft - duzy odrzut, nie przelatuja; Hard - brak odrzutu, przelatuja); //i=global.il_broni+3; i+=1; Tablica łącząca bron z amunicją GML //************** TABELA AMMO vs BRON ************ //Po dodaniu broni lub ammo TRZEBA przypisac co do czego pasuje TAKZE DLA WSZYSTKICH JUZ wczesniej dopisanych //Zerowanie przypisan for (i=1; i<=global.il_ammo; i+=1;){ for (j=1; j<=global.il_broni; j+=1;){ global.ammo_bron[i,j]:=0; } } //global.ammo_bron[X-ammo,Y-bron]:= 1-Pasuje, 0-nie pasuje// X-ID Ammo, Y-ID Broni //global.ammo_bron[AMMO, BRON]:=0/1; global.ammo_bron[global.il_broni+1,1]:=1; //(7.62 Soft)) przypisujemy bron nr 1 (Mosin) global.ammo_bron[global.il_broni+2,1]:=1; //(7.62 Hard)) przypisujemy bron nr 1 (Mosin) global.ammo_bron[global.il_broni+3,1]:=0; //9mm S NIE pasuje do MOSINA //TEGO NIE TRZEBA BO JUZ W PETLI WYZEROWANE global.ammo_bron[global.il_broni+4,1]:=0; //9mm H NIE pasuje do MOSINA //TEGO NIE TRZEBA BO JUZ W PETLI WYZEROWANE global.ammo_bron[global.il_broni+1,2]:=0; //(7.62 Soft nie pasi do Glocka //TEGO NIE TRZEBA BO JUZ W PETLI WYZEROWANE global.ammo_bron[global.il_broni+2,2]:=0; //(7.62 Hard nie pasi do Glocka //TEGO NIE TRZEBA BO JUZ W PETLI WYZEROWANE global.ammo_bron[global.il_broni+3,2]:=1; //9mm S pasuje do Glocka global.ammo_bron[global.il_broni+4,2]:=1; //9mm H pasuje do Glocka global.ammo_bron[global.il_broni+1,3]:=0; //(7.62 Soft nie pasi do UZI //TEGO NIE TRZEBA BO JUZ W PETLI WYZEROWANE global.ammo_bron[global.il_broni+2,3]:=0; //(7.62 Hard nie pasi do UZI //TEGO NIE TRZEBA BO JUZ W PETLI WYZEROWANE global.ammo_bron[global.il_broni+3,3]:=1; //9mm S pasuje do UZI global.ammo_bron[global.il_broni+4,3]:=1; //9mm H pasuje do UZI</span> To tylko wycinek mający Ci uzmysłowić jak mniej więcej można rozwiązać przechowywanie informacji o broni. Wiele z tych informacji jest zbędnych ale tak jak pisałem wyżej jest to przykład wyjęty żywcem z mojej produkcji. Czyli w skrócie robisz jedna tablice dla rodzajów broni, drugą dla rodzajów amunicji i trzecią gdzie przypisujesz broń do amunicji. U mnie jest tak bo jest wiele typów amunicji dla jednego typu broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Jemu TAKI kod dajesz? :P Toż to magia dla ufoludków z ogromnymi mózgami Poczytaj o zmiennych itp. może coś wyczytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 To co ja napisałem. :mellow: Tylko do każdej broni. + kod na zmienianie broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 moze ktos zrobic dla mnie przyklad abym sobie odtworyzl go w game meaker 8 i przestudiowal byl bym wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 WSAD poruszanie, 1 i 2 zmiana broni ( jak się ją ma ) LPM strzelanie https://gmclan.org/up539_12_zmiana_broni.html bron_pistolet i bron_karabin to stałe zdefiniowanie w GM8 pod skrótem crtl+shift+N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 dziekuue bede sie z niego uczyl bardzo dziekuje wszystkim zwlaszcza tobie jestescie w creditsie koniec z grmai na odpiernicz sie zaczunam starac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Wkradł mi się mały błąd Zapomniałem zmienić warunek GML if ( mouse_check_button( mb_left ) && ( aktywna_bron != -1 ) && zaladowane ) na GML if ( mouse_check_button( mb_left ) && zaladowane ) ( aktywna_bron != -1 ) nic nie robi bo aktywna_broni zawsze jest rożne od -1 ( miałem to usunąć ale zapomniałem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 ale w twoim przykladzie jest ze postac jest narysowana z apomoca drawu a jak nie wprowadze go to postac znika a jak jest to nie obrkera sie w kierunku myszy a ma sie obkrecac wokol wlasnej osi rozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 To wykorzystaj to co potrzebne. Poza tym czemu nie wykorzystasz tego co ja pisałem + zmiana broni? Jak sam nie umiesz tego skopiować i wkleić to mogę Ci pomóc to zrobić. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 ale w twoim przykladzie jest ze postac jest narysowana z apomoca drawu a jak nie wprowadze go to postac znika a jak jest to nie obrkera sie w kierunku myszy a ma sie obkrecac wokol wlasnej osi rozumiesz. Nie byłem pewny czy masz wersję pro. Więc nie robiłem obrotu. Zmień w postaci: GML (draw) // rysujemy gracza draw_sprite( sprite_index, image_index, x, y ); na GML (draw) // rysujemy gracza dir = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ); draw_sprite_ext( sprite_index, image_index, x, y, 1, 1, dir, -1, 1 ); teraz dla optymalizacji można wywalić sprawdzanie konta pocisku podczas strzału bo i tak już będzie się sprawdzać co stepa. Czyli zamienić var _dir, _inst; na var _inst; wywalić całkowicie linie niżej z point_direction i zmienić _inst.direction = _dir; na _inst.direction = dir; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 mam mam wersje pro :-) dziala a powied zmi jeszcze jak zrobic by kazda bron miala inny pocisk ze mam ak to inny a pistolet inny bpo przeciez jest stworzony jeden pocisk tlyko sila i i;losc kul jest inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Czy ty tego naprawdę nie widzisz? Jest nawet stosowny komentarz w tym miejscu: GML (gracz step) // strzelanie ------------------------------------- // jezeli mamy wybrana jakas bron, wcisniemy LPM i bron jest zaladowana if ( mouse_check_button( mb_left ) && zaladowane ) { // sprawdzamy ktora bron jest aktywna switch ( aktywna_bron ) { case bron_pistolet: var _inst; _inst = instance_create( x, y, kula ); // tworzymy pocisk _inst.direction = dir; // nadajemy mu kierunek lotu _inst.speed = 10; // nadajemy mu predkosci zaladowane = false; // nie mozna juz strzelac dopuki bron zostanie ponownie naladowana alarm[0] = szybkosc_broni[ aktywna_bron ]; // odpalamy czas po ktorym bron bedzie mogla znowu strzelac break; case bron_karabin: var _inst; _inst = instance_create( x, y, kula ); _inst.direction = dir; _inst.speed = 15; zaladowane = false; alarm[0] = szybkosc_broni[ aktywna_bron ]; break; }; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 tak tak dziala moje nie dopatrzenie przepraszam :-) a jak zrobic ostatnie pytanko jak zorbic ze jak mam bron 1 to jest sprite ze trzyma pistolet a jak wcisne sprite 2 to zmienia sie sprite gracza na to ze trzymam karabin z gory dzieki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 wiem jak zrobic zmiane sprita ale np bedzie sprit ze trzyma karabin jak wcisne 2 nawet zanim go zdoede i np moge miesc sprit ze mam karabin a bedzie strzelal i tak tak smao jak byl by sprit pistoletu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Do create dodajesz kolejną tablicę, robisz tak za każdym razem jak chcesz dodać jakąś nową właściwość do broni np. rozrzut itp. teraz akurat będzie to informacja o tym jaki sprit dana broń ma mieć GML (create) // wprowadzamy sprity broni sprit_broni[ bron_pistolet ] = sprite2; sprit_broni[ bron_karabin ] = sprite1; No i wystarczy dorobić rysowanie tej że broni w draw: GML (draw) // rysujemy bron if ( aktywna_bron != 0 ) { draw_sprite_ext( sprit_broni[ aktywna_bron ], 0, x, y, 1, 1, dir, -1, 1 ); } To było by tak najprościej. warunek if ( aktywna_bron != 0 ) jest tu dlatego że nie ma sprita dla "braku broni" no ale jak chcesz go dodać to nie ma problemu ( np. puste ręce bez broni ) to wtedy wywalasz ten warunek i dopisujesz nowy sprit sprit_broni[ 0 ] = sprite3; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 dzieki wielkie co ja bym bez ciebie zrobil jestes w creditsach jako glowny pomocnik oczywiscie wszyscy inni rowniez maja mioejsce w creditsach gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 chya mnie nie zrozumiales chodiz mi oto ze po zdobyciu karabinu obj_gracz ma miec sprita ze trzyma karabin a jak pistolet to ma miec sprita ze pistolet a ten kod zorbilem jak kazales wpisalem swoje wspolzedne spritow i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi