Mentoss Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 potrzebna mi jest kamera z oczu bohatera. Niestety dopiero zaczynam przygodę z 3d i nigdzie na GMClanie nie znalazłem pomocy do 3d. mógłby ktoś pomóc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 http://www.yoyogames.com/downloads/tutorials/fps.zip ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 ok. fajnie... przekopiujesz mi to do worda?? bo mi robi errora: "Invalid plugin detected. Adobe reader will quit." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 https://gmclan.org/up1717_3_3D_project.html 3D? 3D :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 O_O' EeEe... to ja może znajde sposób na przeniesienie wszystkiego do worda... Edit: okej... jakoś się udało... choć kończy mi sie tusz w drukarce i obrazki i kolory nie są wyraźne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 oki... mam nawet ładne drawowanie, ale jak zrobić szybę ??? chodzi o to, że jak textura będzie miała alphe o wartości przynajmniej 1, to nie widać ścian po drugiej stronie, a jak wyłącze d3d_set_hidden, to widać wszystko, nawet przez ściany... co z tym można zrobić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 w każdym objekcie ustawiaj inaczej... :D albo daj alphe 0.5 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Może ustawiaj hidden, rysuj to z alphą, a potem hidden na false? Nie wiem, nie testowałem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 zrobiłem: GML if tex=tex_glass { d3d_set_hidden(false) } d3d_draw_wall(x1,y1,z1,x2,y2,z2,tex,1,1) d3d_set_hidden(true) w parencie ścian i dało to efekt, w którym szyby widoczne są zawsze na wierzchu, a resta nie... :(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Tak jak wyżej koledzy powiedzieli, rysuj to z alphą :) Po drugie w if używaj "==" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 po co ==, jest jakaś różnica ?? Edit: mam teraz tak: GML if tex==tex_glass { draw_set_alpha(0.25) } d3d_draw_wall(x1,y1,z1,x2,y2,z2,tex,1,1) draw_set_alpha(1) i moglibyście mi wytłumaczyć, kiedy mam hiddena przestawiać, bo nie dryga mi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 To powinno rozwiązać twoje problemy z szybą https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=17078&hl= a to taki mały bonus który poprawi lekko wygląd twojej gry :P https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=17348&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Przezroczyste obiekty rysuj jako ostatnie ;) E: @Egzekutor, to jest GM :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 E: @Egzekutor, to jest GM :P To że GM pozwala na popełnianie takich błędów nie oznacza że Mentoss musi je popełniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 nie wiem o jakie błędy chodzi, ale ta funkcja d3d_draw_fix działa... dzieki Edit: AAAAAAaaaaa!!!!! Ja wiem, że w końcu skończy się Wasza cierpliwość, ale jak celownik wydrawować na środku ekranu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 nie wiem o jakie błędy chodzi, ale ta funkcja d3d_draw_fix działa... dzieki Chodzi o to byś pisał w składni C albo w składni Delphi a nie je mixował. Oba poniższe przykłady robią to samo. Składnia C GML aaa = 1; if ( aaa == 1 ) { show_message("To jest składnia C"); show_message("aaa wynosi jeden"); } else { show_message("To jest składnia C"); show_message("aaa wynosi zero"); } składnia Delphi GML aaa := 1; if aaa = 1 then begin show_message("To jest składnia delphi"); show_message("aaa wynosi jeden"); end else begin show_message("To jest składnia delphi"); show_message("aaa wynosi zero"); end; EDIT: Co do twojego pytania w edicie: GML draw_sprite(s_celownik,-1,view_xview[0]+view_wview[0]/2,view_yview[0]+view_hview[0]/2); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Składnia C GML aaa = 1; if ( aaa == 1 ) { show_message("To jest składnia C"); show_message("aaa wynosi jeden"); } else { show_message("To jest składnia C"); show_message("aaa wynosi zero"); // ! } Nie, nie musi wynosić zero :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 ano racja sorry :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 w 3d draw_sprite nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Działa tylko musisz na czas wyświetlania zmienić perspektywę z 3d na 2d. GML (HUD draw) // d3d_set_lighting(false); d3d_set_hidden(false); d3d_set_projection_ortho(0,0,view_wport,view_hport,0); draw_set_color($FFFFFF); // kolor biały draw_sprite(s_celownik,-1,view_xview[0]+view_wview[0]/2,view_yview[0]+view_hview[0]/2); d3d_set_hidden(true); // d3d_set_lighting(true);</span> Jeżeli w swojej grze używasz świateł to usuń kommenta z lighteningów. Żeby poprawnie ci to wyświetlało to najlepiej stwórz object HUD i w nim w draw daj to wyżej. Object ten musi być ostatni więc najlepiej jak byś go tworzył w "room creation code" GML (room creation code) instance_create(0,0,HUD); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 oki... sprawdze... a macie jeszcze jakieć fajne przykładziki? no ja wiem, lustro, albo wyświetlanie w jednym miejscu (np.: telewizor) innego miejsca (np.: widzianego przez o_kamera). Urozmaiciłoby to rozgrywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Do takich wyczynów musisz posłużyć się techniką RenderToSurface ( RenderToTexture ). Lustro/Telewizor: 1. Ustaw projekcję dla lustra/telewizora; 2. Ustaw targeta na surface ( surface_set_target ); 3. rysuj wszystko w 3D ( screen_redraw ); 4. Resetuj targeta ( surface_reset_target ); 5. do pobierania tekstury z surface-a służy funkcja "surface_get_texture" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=180812 Browse the yoyo, guys. Ostrzegam, ten temat ma rok, niektóre z linków mogą już nie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Z U3D wystarczylaby polprzezroczysta tekstura. Minus taki ze jak robisz gre online to mozna haxic podmieniajac tekstury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Do takich wyczynów musisz posłużyć się techniką RenderToSurface ( RenderToTexture ). Lustro/Telewizor: 1. Ustaw projekcję dla lustra/telewizora; 2. Ustaw targeta na surface ( surface_set_target ); 3. rysuj wszystko w 3D ( screen_redraw ); 4. Resetuj targeta ( surface_reset_target ); 5. do pobierania tekstury z surface-a służy funkcja "surface_get_texture" hehe... gdybym rozumiał choć słowo, to może by mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 refresh... zniknęło z głównej... przy okazji - jakis program do tworzenia modeli i teksturowania ich znacie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 blender Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 sciągnąłem blendera i nie mogłem zrobić nic, poza przesuwaniem pudełka :|... Edit: Ok, sa jakies tutki u wujka google, poradze sobie. A tak wracając, o co chodzi z tymi surface'ami i targetami, bo mi dokumentacja zbyt wiele nie mówi... a w polskiej nie znalazłem o tym ani słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Ja się nauczyłem jego obsługi w zaledwie tydzień, Blender nie jest trudny. Seria tutoriali z których nauczyłem się najwięcej: http://www.youtube.com/user/ward7299 Też potrafiłem tylko przesuwać boxa. Po zapoznaniu się z tymi seriami tutoriali potrafiłem już stworzyć postać z animacjami. Tu masz part 1 http://www.youtube.com/user/ward7299#p/u/44/MvO0F2xbZa4 ( kolejne party są lepszej jakości ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi