LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Gra polega na zniszczeniu wszystkich klocków tak jak DxBall gre robie dla babci i dla nauki to moja pierwsza gra choć zanim skończyłem tą gre to zacząłem inną już dużo sie nauczyłem nie dawno odkryłem z tym codem przez jeden przykład. No i to mój pierwszy temat mój błąd polega na tym że wpisuje w code if (instance_number(Klocki)=0 room_goto_next też dodałem na koniec ) i to samo code dałem do create też dodałem do każdego obiektu jakieś porady czy to kod zły? a to błąd FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Blok: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki)=0 room_goto_next at position 31: Symbol ) expected. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Masz jeden nawias za mało, spójrz :). Po "klocki" wstaw jeszcze jeden, teraz będzie ok - dwa otwarte i dwa zamknięte. Przydałoby się także rozdzielić warunek i polecenie enterem i dodać "()" na koniec po room_goto_next. Nawet jeśli funkcja nie ma argumentów, to te dwa nawiasy muszą być. Nawet komentarz błędu mówi sam za siebie: "Oczekiwany znak )". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 teraz wyskakuje błąd COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki)=0) room_goto_next) at position 46: Assignment operator expected. coś jeszcze zrobiłem źle? u mam pytanie czy można wstawić code gdzie kolwiek czy ma to znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 if (instance_number(Klocki))=0 { room_goto_next(); } tak daj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 coś dziwnego sie dzieje jak daje tak jak ty to każe usunąć jeden ) w miejscu 31 to kasuje a jak nie ma to każe go wstawić ;/ FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Deska: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki)=0)); at position 31: Unexpected symbol in expression. FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Piłka: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki)=0 room_goto_next) at position 31: Symbol ) expected. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 1.Bo po warunkach nie dajemy średników. 2.Poprawny kod to: if (instance_number(Klocki))=0 then room_goto_nex() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 panie mądry FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Piłka: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki)=0 room_goto_next) at position 31: Symbol ) expected. FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Deska: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki))=0) then room_goto_next() at position 31: Unexpected symbol in expression. I po za tym dopiero zaczynam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Bo masz od początku ciągle złą liczbę nawiasów. GML if instance_number(Klocki)=0 room_goto_next(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 dal czytelności możesz dać też: GML if (instance_number(Klocki)=0) { room_goto_next(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 mój kod w create if instance_number(Klocki)=0 room_goto_next(); błąd ten sam FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Piłka: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if (instance_number(Klocki)=0 room_goto_next) at position 31: Symbol ) expected. A jak go dodaje to wtedy że go nie powinno być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Usuń z eventu create ten kod który jest w błędzie. Takie trudne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Weź, że wklej te kody co ci ludzie podają cały czas, a nie robisz po swojemu co chwilę! :/ if (instance_number(Klocki)=0) { room_goto_next(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 skopiowałem twój kod dalej to samo http://chomikuj.pl/Ekiert może ktoś ściągnąć i poprawić gre ma nazwie Moja pierwsza gra kopiowałem każdy kod i pisze że mam wstawić ) w 31 ustawiam wtedy mówi żeby usunąć może dać do innego eventu? Przepraszam za was stracony czas mam nadzieje że mi wybaczycie miałem 2 cody tylko że jeden miał błąd i był w innym obiekcie i tego nie zauwazyłem No ale każdy sie uczy na błędach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Idziesz w złą stronę - patrzę,a tu same klocki, ale prawie każda pierwsza gra w GMie jest na klockach.Przeczytaj FAQ i Dokumentacje. Prawie wszystko poprawiłem na kod żebyś się trochę nauczył GMLa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 To moja pierwsza wiadomość na forum w ogóle, ale słuchaj. Widziałem twoją grę, usuń to, co masz w evencie Create obiektu piłka i wpisz: if(instance_number(Klocki) = 0) { room_goto_next() } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 jest coś dziwnego błedu nie ma skopiowałem kod od Muczek i jak wszystkie klocki znikną nie idzie do nastepnego roomu jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 GML if(instance_number(Klocki) < 0) { room_goto_next() } ? aha bym zapomniał nie nazywaj obiektów od dużej litery itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 nadal to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 już wiem wkleiłeś to w create a masz w step! I wklej to... Poprawiona wersja: GML if(instance_number(Klocki) <= 0) { room_goto_next() } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Purepain Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Mam cholernie wielkie przeczucie, że to prowokacja, people. Przeczytajcie se pierwszy post - jajca se z was robi. mój błąd polega na tym że wpisuje w code if (instance_number(Klocki)=0 room_goto_next też dodałem na koniec ) i to samo code dałem do create też dodałem do każdego obiektu jakieś porady czy to kod zły? a to błąd WTF? Jeszcze tekst, że robi grę dla babci - PWNED. Wake up, Neo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianpl Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Albo ma Iq poniżej 70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi