kubal09 Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Jak zrobic coś takiego: GML jeśli wpisze ble jakaś akcja jeśli wpisze test jakaś akcja jeśli nie wpiszę ani ble ani test napis że nie ma takiej komendy Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 GML comend= get_string( "wprowadz komende", '' ) switch( comend ) { case 'test': { //akcja1 show_message( 'komenda test' ); break } case 'ble': /* akcja2 */; break default: { show_message(' nie ma takiej komendy' ); break; } } nawet na zwykłych warunkach był byś w stanie to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Marek, popraw connect na comend w stwitchu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 GML comend= get_string( "wprowadz komende", '' ) switch( comend ) { case 'test': { //akcja1 show_message( 'komenda test' ); break } case 'ble': /* akcja2 */; break default: show_message(' nie ma takiej komendy' ); } jak już coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 poprawiłem zanim zobaczyłem wasze posty :P nie wiem co ja mam z tym connect :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Co do angielskiego nie pisze sie comend tylko command ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Create Event for object Komendy: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 8: show_message( 'komenda cdopen' ); at position 2: Assignment operator expected. _____________________________________________ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 https://gmclan.org/index.php?czytajart=54 A teraz czytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Mojego tam nie ma :( e: to co mam zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Co prawda nie ma tam bezpośrednio Twojego błędu, ale zaraz się go dopisze :) Poza tym Twój mózg standardowo został wyposażony w funkcję zwaną: Myślenie. Wywołujesz ją w shellu komendą: JustUseBrain error -mft :) Co do błędu to jakiegoś operatora brakuje. Pokaż kod w którym umieściłeś: show_message( 'komenda cdopen' ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Pomyślałem i dalej nie wiem :) Widac jestem mało intligentny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 21 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 W linii 7 na koniec, lub w 8 na pozycji 2 masz błąd składni jak znam życie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Pokazał być cały kod, bo nie wszyscy umieją w myślach czytać (lub w kodzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 GML comend= get_string( "Wprowadz komende", '' ) switch( comend ) { case 'cdopen': { cd_open_door show_message( ' komenda cdopen ' ); break } case 'cdclose': cd_close_door; break default: { show_message(' nie ma takiej komendy' ); break; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 21 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 cd_open_door - sprawdź pomoc do programu i zobacz czego brakuje. Podpowiem, że funkcje kończą się zawsze () Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Jesli już to powinno być GML cd_open_door(); i GML cd_close_door(); a nie GML cd_open_door; cd_close_door; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal09 Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Brakowało () :) Dzięki za pomoc. Zamykam e: Wezyr szybszy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 21 Maja 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Cwniaku, ja to też napisałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi