Platyna Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nudziło mi się więc zrobiłem taki oto przykład. :P Jest to mój pierwszy przykład więc w razie znalezienia jakichś błędów proszę o poinformowanie mnie :P OPIS: Wiele gier platformowych tworzonych w GameMakerze ogranicza się do płaskich platform i nawet najmniejszy wystający pixel powoduje, że gracz się zacina i musi go przeskoczyć. Ten przykład pokazuje jak sprawić by nasz postać miała możliwość ładnego schodzenia i wchodzenia pod górkę. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z jego zrozumieniem. :) Oczywiście nie jest to coś uniwersalnego i większość gier będzie wymagała dostosowania przykładu do własnych potrzeb jednak myślę, że nie powinno to sprawić problemu. :) DOWLOAD: https://gmclan.org/up348_4_przyk_ad_wchodzenie_pod_gorke.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 ściągam i zobacze puźniej ocenie To na kiego grzyba piszesz ten post? Jeszcze z błędami. Warn. Yoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 ściągam i zobacze puźniej ocenie <_< E: brawo Yoda :D Hmm dobry przykład, jakiś czas temu było parę pytań o wchodzenie pod górkę, więc na pewno wielu się przyda ;) (mozliwe, że kiedyś mi też ;d ) nie mam nic do zarzucenia, wszystko jest tak jak powinno być, no i efekt też dobry ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 <_< E: brawo Yoda :D Hmm dobry przykład, jakiś czas temu było parę pytań o wchodzenie pod górkę, więc na pewno wielu się przyda ;) (mozliwe, że kiedyś mi też ;d ) nie mam nic do zarzucenia, wszystko jest tak jak powinno być, no i efekt też dobry ;) Dziękować, dziękować :) Haha pamiętam jak sam się o to pytałem wielokrotnie na kilku forach i nie potrafił nikt mi pomóc :) Chyba z rok temu. I w końcu sobie sam poradziłem czego owocem ten przykład. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Dark Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 hmmm sciagam to, rozpakowuje i wyskakuje mi blad przy otwieraniu pliku .gm6 ze error, file does not exist :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 hmmm sciagam to, rozpakowuje i wyskakuje mi blad przy otwieraniu pliku .gm6 ze error, file does not exist :mellow: Dziwne innym działa. Nie mam pojęcia o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Ciekawy przykład, fajne to wskakiwanie po schodach. Wszystko płynie działa, kod opisany i przejrzysty. Przykład sprostał swojemu zadaniu więc daję 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsamodasxD Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 dobry przyklad, na 100% sie przyda innym :) dla poczatkujacych nawet tlumaczenie niezle ;D :sp_ike: daje 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Po co dodałeś zmienną 'ok'? skoro to samo mogłeś osiągnąć nie robiąc jej a dając zamiast ok=1; break; <= break od razu przerwie ci pętle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Niby tak, ale jakoś wolę takie rozwiązania :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Dobry przykład :P sam go robiłeś? Daję 5 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Sam go robiłem i sam doszedłem do tego jak rozwiązać ten problem jak robiłem tego Crasha i pomyślałem że przyda się taki przykład :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Początkującym się przyda. Wszystko ładnie opisane, tylko pytanie: czy n00bki będą umiały go wykorzystać? No i to ok jest zbędne. Ja daję 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi