warcrawt Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Mam takie stawianie pól i chcę, żeby sprawdzało czy na tej pozycji jest pusto, jeśli nie to nie można tam nic postawić. GML if (place_free(mouse_x div global.szerokosc*global.wysokosc,mouse_y div global.szerokosc*global.wysokosc)) { instance_create(mouse_x div global.szerokosc*global.wysokosc,mouse_y div global.szerokosc*global.wysokosc,obj_poz); }else{ show_message("Nie można tu stawić"); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Ke? no ale co? Btw kolejność wykonywania działań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Co ? co to znaczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Po pierwsze powiedz, co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 no właśnie nic, można wszędzie stawiać nawet jeden na drugi. Ja chcę aby nie można było stawiać jeden na drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 może obiekty nie mają solid bo place_free wykrywa tylko solidne obiekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Wszystkie są solid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Czerwca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Dla testów zrób jakiś obiekt, daj mu jakieś sprite i daj w draw GML draw_sprite(sprite,0,mouse_x div global.szerokosc*global.wysokosc,mouse_y div global.szerokosc*global.wysokosc); i zobacz czy wszystko jest ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Pewnie, że nie działa przecież to ma tworzyć a nie pokazywać. Dać mój projekt ? Edit: https://gmclan.org/uploader/2439/Edytor_Mapy.gm6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 place_free nie sprawdza czy na pozycji x i y nie ma instancji... do tego służy funkcja position_empty. A jak sprawdzasz pozycje wyrównaną do siatki to wyłącz "precise collision checking". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Dzięki już działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi