Exigo Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Nastąpiły spore poprawki, min. wytłumaczyłem szczegółowo kolorowanie Jeśli chcecie połapać się trochę w izometrii, np.robicie jakąś strategie... a nie za bardzo umiecie rysować... Oto tutorial prezentujący rysowanie prostego domku w stylu izometrycznym, więc zacznijmy...: Po pierwsze mamy do wyboru różne style izometrii oto one: 1. Najprostszy styl ale nie zbyt realistyczny i jest niestety 'sztywny'. 2. Chyba najprzyjemniejszy dla oka, różnica jest taka że jest bardziej 'rozciągnięty' i dzięki temu wygląda prawdziwie... dzisiaj zajmiemy się właśnie nim. Następnym krokiem jest określenie wielkości, a zarazem szkielet budynku. Rysujemy po prostu trójwymiarowy sześcian, niczym z lekcji matematyki, oto przykład... Sama kostka nam oczywiście nie wystarczy więc dorobimy wzniesienie na dach, po to aby w następnym etapie było łatwiej go zrobić.. Teraz prawdziwy dach.. po prostu dachówki oznaczone czerwoną linią(będzie łatwiej w następnym kroku)... linie po prostu muszą być dłuższe... I korekta zbędnych linii oraz zrobienie bardziej realistycznego dachu, bez tego wyglądał by jak z kart... Teraz 'bajery' czyli okienka, drzwiczki itp... A więc mamy domek... domek z linii... po prostu szkic ale tego nie chcemy, czyż nie?.. trzeba uzupełnić ta kolorowankę... na szczęście wytłumaczę jak kolorować... Zaczynamy od zaplanowania kolorów tego domku oraz ustalenia skąd będzie padać światło, polega to na tym że im bardziej oddalone i schowane, tym ciemniejsze... Teraz musimy usunąć te czarne linie i zamienić na jasne kontury... będzie wyglądać realistycznie... Gdy mamy światło, musi być cień.. bez niego rysunek nie jest "żywy"... przede wszystkim zróbmy cień dachu który pada na ściany budynku... gdy go mamy pozostaje zrobić cień całego budynku, który pada na ziemię... oto efekt pracy... To tyle... co tu pisać... pozdrawiam KubaGM.. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micemincer Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 fajnie :w00t: Przydałby się tez tutorial jak rozmieszczać takie obiekty w gm i jak zastosowac w nich collision maski, oraz jak zrobic, zeby np bohater był widoczny przed obiektem, a za juz nie (ze obiekt go zasłania) pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Szczerze to nie najlepsze, pokazałeś tylko kolejne etapy rysoowania, a nie wytłumaczyłeś jak je rysowac, większość poczatkujacych ma problem z narysowaniem linii pod dobrym kątem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Pokazałeś tylko jak to rysujesz ale nie wyjaśniłeś co, po co, na co i jak sie rysuje. W dodatku cień domka mi się nie podoba: ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 W dodatku cień domka mi się nie podoba: ;D Ops.. właśnie widzę że z cieniem coś nie tak.. :P Skoro czegoś nie wiecie to piszcie a postaram się poprawić tutorial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Słabe, przecież jest już taki tutek, o wiele lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 @Harvester: Napisz lepszy zamiast się czepiać. @Topic: Tutek dobry,choć przedstawione są w nim jedynie poszczególne etapy.Dodaj jeszcze "jak rysować" lub "najczęstsze błędy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 @Harvester: Napisz lepszy zamiast się czepiać. RACJA :P Niedługo napisze lepszy.. poprawie błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Po mojemu to cień jest ok, o ile bierzesz, pod uwagę, że jest to cień dachu :P Napisz lepszy zamiast się czepiać. Nie musi, tutorial został wystawiony do oceny i wglądu, i każdy może ocenić wedle swojego uznania wcale nie potrafiąc zrobić lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Tutorial dobry, jakbyś miał warna to Borek pewnie by Ci zdjął :P. 5/5 przyda mi się :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Robiłem kiedyś przykład poruszania w izo https://gmclan.org/up539_11_przyklad_iso_by...lord_final.html może się przydać bo niedługo pojawią się pytania jak zrobić poruszanie. topic o tym https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=5557 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 @HuderLord: Zapewne zacznie się "tydzień izomerii", czyli wszyscy newbie zaczną wymyślać ambitne projekty strategii albo rpg, których nie skończą :] @Ingen: Czyli mogę narozrabiać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 wtedy były jakieś 2 tygodnie izometri xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Tutorial dobry, jakbyś miał warna to Borek pewnie by Ci zdjął :P. 5/5 przyda mi się :). To nie jest system wymiany ty robisz coś dla nas, my ci za to warna usuwamy... poza tym, nie tylko borek tutaj jest. @topic: jeżeli poprawisz tutka, to go przypnę, albo na stronę dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 @gnysek: A więc się postaram poprawić tuta :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 @pablo1517 ale dodaj nie tylko cień dachu ale jeszcze zauważ że róg domu daje cień więc powinien być trochę pod skosem ^^ Tutorial nie najgorszy aczkolwiek powinieneś pokazać po kolei wszystkie stepy kolorowania.. @Edit Pozwoliłem sobie się podzielić na poszczególne etapy kolorowanie.. Jak chcesz to dodaj jak nie to nie ; p Step 6 part 1 Tutaj zostały dodane bazowe kolory danych fragmentów.. Step 6 part 2 Tutaj zostały zamalowane krawędzie wewnątrz obrazka, te zewnętrzne należy zostawić dla dobrego efektu ; p Step 6 part 3 Tutaj zostały wycieniowane okna, drzwi i linia czubka dachu. Step 6 part 4 A tutaj zostało dodany cień na ścianie i cień budynku na "ziemi".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 @Gnysek: Mam ci przesłać ten tutek na PW czy po prostu wrzucić w temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Wrzuć w ten temat, albo edytując pierwszego posta, albo dodając jako następnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 I oto jest nowa wersja... czytajcie od nowa :P EDIT: Moldis.. jak mogłeś .... nie zauważyłem że zrobiłeś edit'a ahhh.. a w trakcie robiłem tutorial od nowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Hyh.. miałbyś mniej roboty ^^ Ale mniejsza o to xD Jak kiedyś mi się będzie nudzić to dodam też jakiś poradnik o pixelarcie ; p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Takie to... oszczędne? W sumie jak 90% innych tutków, heh. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 trójwymiarowy sześciokąt ? :P Chodziło Ci chyba o sześcian, co też nie byłoby prawdą, bo sześcian ma wszystkie boki równe. Prędzej jakiś taki graniastosłup :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 @Nobody: haha XD nie zauważyłem... <_< poprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxius Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Fajny tutek :) jak bym miał oceniać to 4/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi