Dawidds Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Tym razem amm dość oryginalny problem. Zmęczyło mnie na dzisiaj robienie silniku do gry, to postanowiłem zrobić sobie prostszy lewel :D (silnik właściwie jest gotowy, teraz tylko pododawac nowe funkcje....). Mój problem dotyczy siatki. Chyba każdy wie, że jak klikniemy na guzik z siatką w edytorze room'ów GM'a to pokaże nam się siatka - swoją drogą bardzo przydatna :P Ale.... Strasznie mi przeszkadza xD Pomaga, a jednocześnie przeszkadza xD Mam obiekty 16*16 - a jak nachodzi na nie siatka to strasznie przeszkadza. A przynajniej mnie przeszkadza :P I tu pytanie: nie ma jakieś opcji, aby ta siatka zrobiła się półprzeźroczysta? Albo chociaż była zbudowana z przerywanej linii? Przeszukałem chyba całego helpa GM'a, sprawdziłem wszystkie guziki z edytorze leweli. Na marginesie to są w tym edytorze leweli fajne funkcje typu zablokowanie obiektów czy przesunięcie wszystkich obiektów :P Z góry dzięki za rady ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 draw_set_alpha(0.5) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 #Marek jemu chodzi o wyswietlanie tej siatki w edycji rooma :P #topic chyba nie ma xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 woops... ostatnio robiłem leveleditor na wzór edytora roomów w gm i jakoś tak mi się skojarzyło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 chyba nie ma xD Też tak sądzę, no ale co, nie zaszkodzi zapytać :P A nie istnieje jakiś inny program za pomocą którego mógłbym tworzyć lewele i potem tylko je importować do gry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Sam musisz sobie napisać, pod własne parametry, program nigdy nie będzie w 100% wygodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Co do przesuwania, to jest w edytorze leveli przyciks dizęki ktoremu możesz przesunąć wszystkie obiekty względem osi x i y o wpisaną ilosć pikseli. ma chyba rysunek strzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Żeby siatka zrobiła się bardziej przejrzysta, można zrobić tak: 1. Wyłączyć pogląd siatki (kliknąć przycisk z kwadratową siatką). 2. Zrobić background z transparentem z siatką (coś jak -|). 3. Wstawić do rooma jako background z foregroundem. 4. Po edycji levelu siatkę wyłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 No Jaklub jest myśl :D To może się nadać :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi