Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Października 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Tytuł: Edytor ASM 8051 Gatunek: Program użytkowy Opis: Program koloruje składnię Assemblera dla mikroprocesorów 8051 używanych w układzie DSM51 wykorzystywanym przez szkoły. Program ma tylko jedną wadę... ponieważ kompilator 8051 wymaga aby wszystkie mnemoniki, dyrektywy etc. były pisane wielkimi literami, sprawiłem, aby tekst powiększał się też bez CapsLocka, ale przez to nie można zaznaczać tekstu z klawiatury (poza wciśnięciem samego Shifta/Alta/Ctrla wywoływana jest funkcja która powiększa literki). Muszę znaleźć inne rozwiazanie, ale z Delphi to ja dobry nie jestem :P Widoczny na screenie program włącza/wyłącza osobno LED i BUZZER w DSM51, trochę go wydłużyłem żeby pokazać różne warianty. Download: http://gnysek.pl/files/edytor_041.zip - dla x86, dołączone TASM i TLINK http://endemit.hmt.pl/files/edytor030.rar - kolorowanie dla ASM 8051. Poprzednie wersje: http://endemit.hmt.pl/projekty/ Rozmiar pliku: 350 Kb. Autorzy: Programowanie: gnysek Screeny: 0.4.1 0.3 https://gmclan.org/uploader/23/asm_screen.jpg 0.2 https://gmclan.org/uploader/23/asm_51_02.png 0.1 https://gmclan.org/uploader/23/asm_51.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Program fajny, szkoda tylko że w assamblerze już nikt nie pisze ;-). ocena 4 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Program fajny, szkoda tylko że w assamblerze już nikt nie pisze ;-). Spróbuj inaczej napisać bootloadera, BIOS czy też porządny system zarządzania procesami, to wtedy pogadamy. ;) A program fajny, ale przydałby się jakiś np. interpretator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Taa, w assemblerze nikt nie pisze. Przecież to najwydajniejszy język ;) . Program małooryginalny, 4 gwiazdki max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil795 Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 4 Gwiazdki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Października 2007 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Program fajny, szkoda tylko że w assamblerze już nikt nie pisze ;-). ocena 4 ;-) Hmm, u mnie w klasie 100% osób pisze w Assemblerze :] Wbrew pozorom, do programowania urządzeń innych niż PC, nadal używa się Assemblera (chociaż zdarzają się bajery jak sterownik LOGO Siemensa, ale to bardziej w Automatyce). W dużych zakładach urządzeniami zarządzają mikroprocesory programowane właśnie w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Mój nauczyciel z informatyki mówił nam, że gdy programował z uczniami w assemblerze to zrobili program, który przestawia ekran do góry nogami xP. Programik Supa! Daję 5/5!. @borocasso: A myślisz, że w czym wirusy piszą? W batchu? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 spoksik ;p 5/5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubx Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Program fajny, prosty. Nie programuje w assemblerach, ale gdybym to robił (ale raczej pod inny procesor to nie wiem czy program by się nadawał) to pewnie bym korzystał z twojego programu. 5/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Chodzi mi o bardziej proste programy niż systemy ;-) A z pisaniem systemu kiedyś się bawiłem na assamblerze ;) strasznie trudna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 nic nadzwyczajnego. notatnik z dołączonym kolorowaniem składni ale za to, działa na linuksie (wine) ogólnie 2/5. gdybym pisał w assemblerze, wolałbym wziąć Scite (którego zresztą używam do wszystkiego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 ja bym wolał Notepad++. Ja dałem 4 chociaż to nic nadzwyczajnego to chłopak musiał troszeczkę przy tym posiedzieć. gnysek w czym to pisałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Fajny programik, szkoda tylko że nie znam assemblera :) Dam 5, ot tak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Października 2007 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 nic nadzwyczajnego. notatnik z dołączonym kolorowaniem składni ale za to, działa na linuksie (wine) ogólnie 2/5. gdybym pisał w assemblerze, wolałbym wziąć Scite (którego zresztą używam do wszystkiego). ale tam jest zapewne assembler x86 gnysek w czym to pisałeś ? A robiłem w delphi + synedit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Dodałem wersję 0.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Wersja 0.3 wydana :) Co prawda za tydzień mam koniec roku szkolnego i już ten program mi nie potrzebny, ale skorzystają z niego młodsze roczniki - taką mam nadzieję. Teraz można drukować swoje prace :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Btw. jakie zaszły zmiany w wersji 0.2 i 0.3 oprócz drukowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Poza drukowaniem? Można zmieniać czcionkę, doszły opcje które zapisują się w rejestrze, doszedł toolbar i kilka mniejszych poprawek przy zapisywaniu plików etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Fajne. Szkoda że nie jestem w takiej szkole :( 5/5 :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Gdzie można sprawdzić jaki ma się układ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Prosty, wygodny program. 3/5, bo to tylko kolorowanie składni ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Gdzie można sprawdzić jaki ma się układ? http://www.micromade.com.pl/?p=dsm51 - to jest taki zestaw :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Eee, myślałem że to coś na miare Jagody albo coś w ten desen... Narobiłeś mi nadzieji ;] A akurat by sie przydało, bo musze pod DSM51 napisać zegarek z obsługą klawiatury ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 iee.. a ja myślałem że to coś do pisania pod płyty główne w pc-cie ^,,^ ahh.. ja głupi >,,< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Eee, myślałem że to coś na miare Jagody albo coś w ten desen... Narobiłeś mi nadzieji ;] A akurat by sie przydało, bo musze pod DSM51 napisać zegarek z obsługą klawiatury ;] Może kiedyś... nie stać mnie na własną DSMkę :P Poza tym aż taki kozak z programowania nie jestem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistyk Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Tak jak mówił Kamrat. Takie coś to nic wielkiego zwykły notatnik który "koloryzuje" skrypciki i opisy C++ można takie coś napisać w parę godzin/minut(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nx Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Program fajny, szkoda tylko że w assamblerze już nikt nie pisze ;-). Tiaaa nikt nie pisze buhaha :bash: :death: :dots: ja pisze w assamblerze :] Programik fajny 4/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paqoo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 No przydatne narzędzie. Właśnie tego typu rzeczy powinny się pojawiać na GM Clanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Tak jak mówił Kamrat. Takie coś to nic wielkiego zwykły notatnik który "koloryzuje" skrypciki i opisy C++ można takie coś napisać w parę godzin/minut(?) I właśnie w kilka godzin to napisałem :) To jest program który ma ułatwić pracę, a nie zrobić ją za mnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 A tam nic ciekawego :P Mogłeś sobie po prostu ściągnąć jakiś program, np. Notepad++ i już :P Mnóstwo języków w jednym notatniku ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi