Grela Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 1.Jak zrobić, że mam obiekt woda która "rośnie w góre" 2.Jak zrobić pochyłe platformy(takie ja w grze micansera(próbowałem to zrobić na wiele sposobów ale nie wyszło)) 3.I jak zrobić żeby dopiero jak ludzik będzie cały "zanużony" w tej wodzie to dopiero wykonuje jakąś akcje(odejmowanie żyć)?? Prosze o podanie skryptu lub przykładu. Z GÓRY DZIĘKUJE :) Dodam, że tworze grę co ludzik skacze coraz wyżej aby uchronić się przed wodą. Podziękowania w credits quarantowane :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=112 <== pochyłe platformy by Tymon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Siemka... 3: x i y ??? jak coś wykombinuje to dam w EDICIE :) EDIT: w obiekcie bohater(?): if x=woda.x and y=woda.y {health-10} //jeżeli x i y są te samo ceo w obiekcie woda to health minus 10 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zacznijmy od tego, że instancja wody nie musi się znajdować dokładnie w pozycji gracza. Najłatwiej po prostu sprawdzić czy poziom ( y ) wody jest mniejsze od y gracza - zakładamy oczywiście, że gracz porusza się do góry i że origin sprita instancji wody jest ustawiony na 0,0. Tak więc: if( woda.y > gracz.y ) gracz.zycie -= 1; Etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Przepraszam nie chodziło mi o platformy Tymona tylko o pochyłe platformy które pod względem wagi bohatera sie przechylaja.TAKIE jak w J2 grze Micansera na Lige 24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Ok mały offtopic hmmm ten opis na samym początku przypomniał mi grę icetower ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgadłeś ale nie będzie tak skakać potrzebuje pomocy. Po prostu ucieka przed wodą ta wieża ma koniec :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Sprawdzasz pozycje 'X' platformy i gracza a później gdy gracz jest nad platformą i ją dotyka to 'other.image_angle+=0.5'(Zależy po której stronie) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Hmm...nie rozumiem, nie chodzi mi o przykład może kod gdzie to mam wstawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 https://gmclan.org/up1717_11_Ball.html może być?? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Tak, dziex, a zapomniałem, wiem że to internetowe Top Scores to dll. Skąd go ściągnąć i jaki jest kod żeby odrazu działał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Eee, mam problem, chcem dodać do tego podłogo normalną jak to zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Na 64digts.com widziałem ale mają problem ze stronom :( @Up Zrób nowy object ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Tzn. Jaki objekt?? Dodałem ruch do tego samego obiektu ale jak chodze to on skacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Robisz object podloga dajesz mu jakiś sprite ustawiasz na solid itd... Edit: Mój 300 post :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 https://gmclan.org/up1717_11_Ball.html już masz zrobione :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dałem, ale usunełem linijki se skakanie(podczas chodzenia) i niechce mi chodzić chodzi ta jak w J2 eh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 A już naprawiłem dałem inną "gravi" i działa ale mam problem z chodzeniem po pochyłościach z tym. Edit: Może wam dam link do tego żebyście zobaczyli?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 https://gmclan.org/up1717_11_Ball.html ściągnij to jeszcze raz <_< (POPRAWIAŁEM) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dziex, hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 1.A jak zrobić że bohater się rozpędza a jak puszcza sie klawisz to sie zatrzymuje tak stopniowo.?? 2. jak zrobic ze jak w pochyłej platformie stanie sie na środku to sie nie rusza. 3.Jak zrobić losowe rozstawianie podłóg(żeby dobże rozstawic) 4.I jak zrobić żeby ekran w góre nie miał końca(bez używania opcji wysokości roomu) 5I jak zrobić że jak włącze gre to mi najpierw pisze okno wybierz se sprite postaci i jak wybiore ten sprite to przybiera właściwości obiektu?? Z GÓRY DZIĘKUJE. Edit: Jak zrobić, że mam obiekt woda która "rośnie w góre"?? Po prostu co ileś sekund do góry idzie.Jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 1.W przykładzie ASTEROIDS dołączonego do GM'a jest coś takiego 2.X i Y :) 4.Przykład "1945" dołączony do GM'a 5. show_message_ext('Jakim bohaterem chcesz grać?','1','2','3') if wybor=1 {sprite_index=xxx//zamiast xxx wpisuj nazew sprita} else if wybor=2 {sprite_index=xxx//to co wyżej itd. :) pozdro mimek EDIT:@edit :) alarmy... https://gmclan.org/up2049_11_rekalma.html <<<to jest przykład alarmow związanych z pojawianiem się REKLAMY GM wykonany przeze mnie zmien^^to wg. włąsnego uznania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Dziex , jeszcze 3. pytania potrzebuje. Edit: Są przykłady ale potrzebuje odrazu skryptu tam jest dużo szukania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A co myślisz,że Ci będziemy wszystko pod nos dawać??? A co do 3 był temat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 if (place_meeting(x,y-sprite_height,woda)) {zycie-=1} albo if ( y > woda.y ) {zacie-=1} ...Marek.:whip: Edit: Przecież wyżej Tymon ci napisał :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi