Boro Casso Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Mam pytanie czy da rade zrobić coś takiego Przypuścimy że zmienna global.boro wynosi 12,14,555,4843 chciałbym rozbić tak if 3 liczba po przecinku wynosi 555 { image_alpha = 0.5 } Da rade zrobić coś takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Da argument[0] = string( argument[0] ) + ','; repeat( max( 0, argument[1] - 1 ) ) { argument[0] = string_delete( argument[0], 1, string_pos( ',', argument[0] ) ); } return real( string_copy( argument[0], 1, string_pos( ',', argument[0] ) - 1 ) ); Jako script. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Wielkie dzięki za skrypt. Prosił bym jeszcze gdyby to nie był zbyt wielki kłopot o powierzchowne wytłumaczenie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 a nie można po prostu zrobić tablicy? global.boro[1] = 12; global.boro[2] = 14; global.boro[3] = 555; global.boro[4] = 4843; if global.boro[3] = 555 { image_alpha = 0.5; } wiem że kod tymona rozdziela string (tekst pomiędzy " ") ale może mój kod też się przyda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 tylko że mi bardzo zależy aby w jednej zmiennej był zapisany długi ciąg znaków odzelonych przecinkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 No w tablicach jest używana jedna zmienna... Na moje sposób Pietera jest dobry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 ale skrypt tymona tez jest nice. Uzywasz go tak (zakładamy, że skrypt z tym kodem nazywasz liczba) liczba(string,3); // funkcja zwroci trzecia liczbę (po drugim przecinku) :) string to zmienna w której masz swoje cyferki. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Casso Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Dzięki pablo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 W trące sie ze swoim pytaniem ponieważ nie chce zakładać nowego tematu więc... ... Jak można sprawdzić jaki jest największy index zdefiniowanej tablicy np mamy tablica[1] tablica[2] tablica[3] tablica[4] -- i o tą mi chodzi chcę znać jej index ( numerek w nawiasie ;p ) jeżeli nie takiego skryptu to proszę napiszcie mi jak mogę sprawdzić czy tablica o danym indexie istnieje. Proszę o konkretne odpowiedzi :) ...Marek.:whip: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 chcesz sprawdzic czy tablica np.7 istnieje? w create: i=7 tablica[i]=0 w step: if i>=7 { show_message("tablica 7 istnieje!!") game_end() } else { show_message("tablica 7 nie istnieje!!") game_end() } jeżeli 'i' by bylo mniejsze tablica 7 by nie istniała. :P najwiekszym indexem tablicy będzie zmienna 'i' troszke cie nie zrozumialem ale chyba o to ci chodziło. :D ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 while(tablica[i]!=0) i+=1 return i; Skrypt wymaga zaznaczenia "Treat unintialize (...)". Jeśli nie chcesz korzystać z tego, możesz użyć variable_local_exists(zmienna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi