planet Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 zamieszczam to w drwa jakiegoś objektu draw_text( view_xview[0] + 90, view_yview[0] + 10, 'wynik:' + string (global.liczenia) ); to mi daje, że wynik zmiennej "global.liczenie" pokazuje sie na ekranie z napisem "wynik" w "view0" i podaża za nim jak "view0" zmienia położenie. czy moze mi ktoś napisać co mam zrbić by tak zrobić objektem? (wyświetlenie go w jakimś miejscu w view i podązanie w tym view) [uf] prosze o dokładną odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Może użyj "draw_sprite" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planet Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 robiłem tak draw_sprite (w tym kloku object nie podąż za view(kiedyś znałem co trzeba wpisaćw x i y w kloku by podązał za oknem ale nie pamiętam)) i tak draw_sprite(sprite,subimp,x,y) (a w tym kodzie jest wszystko ok oprócz tego, że pojąwiasię inny obiekt zamiast wpisanego(nie wiem co znaczy subimp)) chcem zrobic by obiekt po starcie sie pojawial i który już istnieje po uruchomieniu kodu zaczął podązać za view? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 dajesz draw sprite i w kloku x: view_xview y: view_yview Koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 x = view_xview y = view_yview Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planet Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 jest ok zrobilem create objek i jest tam gdzie powiniem ale jak ruszam view to object ma opóźnienia w podążaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Lipca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 przestaw w roomie hborder i vborder na dokładnie 1/2 viewa (h - poziomo, v pionowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planet Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 sory gnysek ale jak byś mi to przedstawił troche łatwiej? (dodam ze ja chcem dodać object nie draw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 W zakladce views na dole masz Hbor i Vbor i ustaw te liczby na polowe viewa -.- Jak masz np wiev 500x400 to w Hbor dajesz 250 a w Vbor 200 #Edit #Down Buahahhahah xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 tworzysz room. zakladka views. na dole okienka masz Hbor i Vbor. ustawiasz je na 1/2 rozdzielczosci. np. rozdzielczosc 1024 x 768 to wpisujesz 512 x 384. o to chyba chodzilo gnyskowi. EDIT: @Stig: ja cie kiedys normalnie... :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planet Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 NIE NIE NIE obiekt nie ma poruszać view od polowy ekranu// jeszcze raz wytlumacze- przykładowo= mam zrobiony object(nie draw) piłka(32/32), mam zrobiony room(poraszny jest myszką) na 5000/5000 i view na 600/600 i teraz akcja - (ma wygladać tak) w view pojawia siepiłka w mieiscu 200/200 i ja rusze myszką viewa to piłka i tak pozostaje 200/200 w view (nie w room i nie drga podczas ruszania viewa)[jak zrobić ta akcje?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 draw_sprite(sprite,subimg,view_xview,view_yview) "subimg" - Jest to liczba klatki która ma być wyświetlana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planet Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 masz racje Konrad-GM jest idealnie ale tym razem zamiast piłka pokazuje sie inny objeckt piłka2 a wpisuje piłka? (juz normalnie nie wiem co robić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi