artimal Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 mógłby mi ktoś pomuc!!!!!!!mam problemy ze zrobieniem gry takiej w której widzieli byśmy to wszystko co nasza postać.Tak samo patrzymy my w realnym świecie.Nie że odrazu widzimy całą planszę tylko np.idziemy,idziemy i za zakrętem widzimy jakiegoś potwora.PS:Jestem początkującym i rąbię moja grę narazie na ikonkach więc proszę o niewysyłanie kodów.Chciałbym równierz dużo szczegułów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Trzy choci ci o krę trzy te?* *Czy chodzi ci o grę 3D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Widać ze nie tylko nie znasz sie na programowanieu, ale nawet nie wiesz że idok z pierwszej osoby nazywa się fpp (pewnie nie zrozumiesz o co chodzi, wiesz wogóle co to 2d i 3d?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Nie da się stworzyć gry FPP na samych klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 No to nasz znaj0my chyba sobie odpuści :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 nie ma mowy o odpuszczaniu !!!!!!Chcę zrobić grę 3D i potrzebuję pomocy!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Czy widzisz bardzo ładny niebieski link o nazwie "szukaj"? Taaak? KLIKNIJ TAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 nie ma mowy o odpuszczaniu !!!!!!Chcę zrobić grę 3D i potrzebuję pomocy!!!!!!!! A z czym masz problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 ze zrobieniem gry 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 ze zrobieniem gry 3D Ale z czym dokładnie? Nie masz kompletnego pojęcia o 3D i chcesz żeby ktoś ci zrobił całą grę, czy masz sprecyzowany problem? :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 to pierwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi w robieniu 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 nie ma mowy o odpuszczaniu !!!!!!Chcę zrobić grę 3D i potrzebuję pomocy!!!!!!!! Za takim podejsciem nigdu nic nie uda ci się zrobić, coś mi się wydaje żeza tydzień wogóle zapomnisz co to gm. Przecież ty nwaet nie wiesz o co chodzi z x i y w 2d. gry ni robi się z 2 klocków, mogę dać ci silnik moje starej strzelanki, ciekawe czy będziesz potrafił coś zmienić po za mapą (to pytanie jest ironią, oczywiście że nie będziesz potrafił) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Na gamemaker.nl masz przykład na First Person Shootera. Jeżeli nie rozumiesz go, to oznacza, że jeszcze za mało umiesz w kwestii samego GML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Ja polecam zajrzec do GmclanWiki. Albo do helpa w GMie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Za takim podejsciem nigdu nic nie uda ci się zrobić, coś mi się wydaje żeza tydzień wogóle zapomnisz co to gm. Przecież ty nwaet nie wiesz o co chodzi z x i y w 2d. gry ni robi się z 2 klocków, mogę dać ci silnik moje starej strzelanki, ciekawe czy będziesz potrafił coś zmienić po za mapą (to pytanie jest ironią, oczywiście że nie będziesz potrafił) Micanser śmiejesz sie a ja w sylwestra tego roku nie miałem zielonego, najmniejszego i najbardziej maciupkiego pojecia o 3d, nawet nie wiedzialem o d3d_start()... a 2 stycznia na maaaasakrycznym kacu zrobiłem swojego pierwszego fpp-ka na lige 24 :) [i co z tego ze do dupy wyszedl? ;p] Ale artimal serio to trzeba to troche kapowac, wiedziec o co chodzi w programowaniu, i być zaznajomionym (juz nie mowie obytym..) z kodem, a nie zastanowiac sie potem co do cholery znaczy ten plusik w direction+=2, albo o co chodzi z tym "z".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 <opowiadanie bajek>...PS:Jestem początkującym i rąbię moja grę narazie na ikonkach więc proszę o niewysyłanie kodów.</opowiadanie bajek> Jak widać, panowie, mamy tutaj doczynienia z kimś kto nic nie umie a chce odrazu stworzyć super rozwiniętą grę w 3D. Proszę teraz o szczególne zwrócenie uwagi na stwierdzenie PS:Jestem początkującym. Zapewne naszego młodego przyjaciela twórcę zmylila nazwa programu Game Maker w wolnym tłumaczeniu robiciel gier lub jak kto woli tworzyciel... Niestety nasz kolego, zrozum, świetnej gry nie stworzysz w godzine a nawet w rok, nie mając zielonego pojęcia o programowaniu i ogólnie o podstawach. Wybacz, że to mówię, ale, żeby móc pisać ciekawe gry należy troche poczytać, a nie bawić się GMem na łapu capu... Dziękuję za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Micanser śmiejesz sie a ja w sylwestra tego roku nie miałem zielonego, najmniejszego i najbardziej maciupkiego pojecia o 3d, nawet nie wiedzialem o d3d_start()... a 2 stycznia na maaaasakrycznym kacu zrobiłem swojego pierwszego fpp-ka na lige 24 [i co z tego ze do dupy wyszedl? ;p] Ale artimal serio to trzeba to troche kapowac, wiedziec o co chodzi w programowaniu, i być zaznajomionym (juz nie mowie obytym..) z kodem, a nie zastanowiac sie potem co do cholery znaczy ten plusik w direction+=2, albo o co chodzi z tym "z".. Nie smiałem się z tego że on nic w 3d nie potrafi, tylko że on nawet podstawowych podstaw w 2d nie kapuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Na początku zapoznaj się z tym: Przeczytaj całe, albo odpuść se robienie gier 3D KRÓTKIE ZAPOZNANIE SIĘ A więc Z jest jedną z współrzędnych algorytmów, czyli powinno się myśleć JAK OBLICZAĆ ten oto dodatkowy algorytm PO PRACY: Najpierw zainicjujemy start świata: { //Otwieramy akcję lecz nie potrzeba tego (Jeśli używasz "if" oznacza "jeśli" to akcja zostanie spełniona) d3d_start()//start "3D" świata d3d_set_hidden(true) //I to jest widok d3d_set_lighting(false) //Nie polecam w GM standardowego światła d3d_set_culling(false) //Jest to związane z modelami i ich teksturami, pokazuje wierzch modelu ale środek zasłania texture_set_interpolation(true) //I na koniec (Nie wiem co to jest :rolleyes: ale poleca się go kontynuowanie) } //Zamykamy akcję jeśli niema wcześniej "{" TO TRZEBA ZAMKNĄĆ!!! Jest to START świata 3D, musimy jeszcze zrobić widok //Stwórz następujące w CREATE warunki jak : z=20 //pozycja startowa "Z" OKREŚLA PIKSELE zdirection=0 //Widok w górę i w duł //A teraz w DRAW aby uruchomić widok: d3d_set_projection(x,y,z,x+cos(degtorad(direction)),y+sin(degtorad(direction)),z +tan(degtorad(zdirection)),0,0,1) draw_set_color(c_white) Już mamy w połowie nasz świat, teraz rozglądanie się po naszym świecie: var xmpoz , ympoz; //Są to tymczasowe warunki, posłużą do określania pozycji myszy xmpoz=display_mouse_get_x()-display_get_width()/2 //Określamy pozycję X myszy w warunek ympoz=display_mouse_get_y()-display_get_height()/2 //Określamy pozycję Y myszy w warunek direction+=xmpoz/5 //Dodajemy do direction dany warunek myszy który określa pozycję X, aby zaszybko nie ruszać postacią musimy podzielić daną liczbę na mniejszą np. /5 zdirection-=ympoz/5 //Odejmujemy do zdirection dany warunek myszy który określa pozycję Y display_mouse_set(display_get_width()/2,display_get_height()/2) //Ustawiamy mysz na sirodek naszego ekranu //Jeszcze zablokowanie kamery if zdirection>87 { zdirection=87 } if zdirection<-87 { zdirection=-87 } Aby uzyskać kolizje itp. zrób to jakbyś robił grę "2D" Powodzenia w tworzeniu gier 3D Na przyszłość poczytaj se to: http://www.gamedev.pl/files/articles/megatutorial/0_2.pdf Przeczytaj tylko o tym "JAK UZYSKAĆ POMOC" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 mam coś tkiego i mi nie działa PS:co mam żle??: d3d_start() d3d_set_projection(xfrom,yfrom,zfrom,xto,yto,zto,xup,yup,zup) d3d_set_hidden(enable) d3d_set_perspective(enable) d3d_primitive_begin(kind) d3d_draw_block(x1,y1,z1,x2,y2,z2,texid,hrepeat,vrepeat) d3d_end() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 całość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 :crying: a jak to wtedy inaczej zrobić??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Eee, prawdopodobne, iż nie masz za registrowanego GM'a... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Napisałem ci całość, i mam ci pisać jeszcze?? Powinno wyglądać to tak: { d3d_start() d3d_set_hidden(true) d3d_set_lighting(false) d3d_set_culling(false) texture_set_interpolation(true) } false - znaczy że nie jest włączone (Błędny z J.Ang.) true - znaczy że jest włączone (Prawdziwy z J.Ang.) enable - trzeba zamienić właśnie na "true" , "false" Jeśli nie znasz angielskiego to odpuść i zrób łatwiejszą grę... EDIT: Podaj GG na priv, jakby co to pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 moje gg: 10681752 wyskakuje error : ERROR in action number 1 of Create Event for object object0: Error in code at line 2: d3d_start() at position 2: This function is only available in the Pro Edition. czy niezajerestrowane gm ma coś z tym wspólnego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 at position 2: This function is only available in the Pro Edition. czy niezajerestrowane gm ma coś z tym wspólnego?? Przecież jest napisane że to wina iż masz złą wersję. A dokładniejczytaj tą linijkę at position 2: This function is only available in the Pro Edition. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 To mówiłem, że trzeba mieć klucz i dopiero można się bawić w bardziej pogięte funkcje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Uprzedzając pytanie gdzie ściągniesz wersję pr0: Kup se za 15$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 żeby mi to działało muszę ściągnąć jakąś wersję pro za 15 zeta???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 nie 15 zeta tylko 15$ dolarów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi