pop44 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 tak jak w temacie, włączanie się roomu, po wpisaniu tekstu w konsole, jakieś pomysły? przykładowo, wpisuje w konsole "Programowanie" i uruchamia sie dany room na ten temat :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ale w konsoli windows? Do tego są funkcje environment_get_variable, parameter_count oraz parameter_string Dla skrótów windowsowych też to zadziała, zrobiłem to w moim Maze Stategy https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=29394 jest tam source i chyba działa pod GMS, zajrzę i tam i skopiuję. Dobra nie, source jest pod GM8.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czy chodzi Ci o takie "kody do gry" aby szybciej się testowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop44 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 zle to ująłem, obiekt w roomie, z createm tworzącym gm'ową konsole tekstową (button "szukaj" w menu) i po wpisaniu jakiejś wartości tekstowej uruchamia się pokoj, o takiej wartości jaką wcześniej sie wpisało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Daj to do stepa, wywołuj używając "M" na klawiaturze. GML if keyboard_check_pressed(ord("M")) { r_name = get_string("Wpisz nazwe rooma:","") r_index = asset_get_index(r_name) if room_exists(r_index) { show_message("Przechodze do roomu") room_goto(r_index) } else { show_message("Nie ma takiego roomu") } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop44 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 dzięki! :D dokładnie o to chodziło EDIT: w sumie to pracuje na gm 8.1 i funkcja asset_get_index, najprawdopodobniej na nim nie działa, także jednak lipton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 W takim razie przejdź na GM:Studio - jest darmowe :) Gorzej jak masz jakiś projekt otwarty. Da się to oczywiście zrobić, musisz zlistować wszystkie roomy i dopiero wyszukiwać. Chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł? @Edit Ok mam GML if keyboard_check_pressed(ord("M")) { r_name = get_string("Wpisz komende:","") rooms_list = ds_list_create() i = 0 while(room_exists(i)) { ds_list_add(rooms_list,room_get_name(i)) i++ } r_index = ds_list_find_index(rooms_list,r_name) if room_exists(r_index) { show_message("Przechodze do roomu") room_goto(r_index) } else { show_message("Nie ma takiego roomu") } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop44 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Tak swoją droga, to interfejs 6, 7, 8, 8.1 jakos mi bardziej podchodzi i na pewno ma szersze grono fanów, co do programu, operator "i++" jest nieprawidłowy już w samym kodzie.. co moze byc przyczyna, próbowałem naprawic buga, no ale nic mi nie przyszło do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 i++, to i+=1; Co masz na myśli przez lepszy interfejs i większe grono fanów? Da się przejść do kolorów w stylu samego gm8 (którego osobiście nie lubię), a jestem prawie pewien, że większość ludzi wybiera cały czas wspieranego GMSa, niż starego GMa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop44 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 No to juz podchodzi pod bycie fanboyem starszych wersji haha, uzewnętrziona baza danych, z jednej strony wygodna z drugiej mi nie pasi, bo wole postawic na prostote, robiłem coś na GM:S i jest naprawde dobry, ale mimo wszystko wole klasyke, no zaraz myknę ten operator, powrót do GMa jest takie ciezki :) EDIT: No kurcze wszystko śmiga, jak trzeba, dzięki piękne wszystkim co pomogli, rzetelnie i szybko ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi