Piedro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Jaka jest wartość domyślnego seeda GM:Studio? Jeżeli jest zależna od czegoś, to w jaki sposób mogę sprawdzić ten seed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Domyślny random seed zapewne ustawiany jest z zegara systemowego. Taki "lifehack" do generowania "losowych liczb". Istnieje też funkcja random_get_seed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Domyślny random seed zapewne ustawiany jest z zegara systemowego. Taki "lifehack" do generowania "losowych liczb". Istnieje też funkcja random_get_seed Podoba mi się mój konkretny domyślny seed (generuje fajny dungeon). Innymi słowy nie mam możliwości poznania jego wartości? To czy jest chociaż jakaś zmienna która ją przechowuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 random_get_seed(); Jeśli nie użyjesz funkcji randomize, to zawsze masz ten sam startowy seed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 random_get_seed(); Jeśli nie użyjesz funkcji randomize, to zawsze masz ten sam startowy seed. dzięki Gnysiu, o to mi chodziło. :3 [EDIT] Ale jazda! ten domyślny seed to... Zero! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Chciałbym tylko zaznaczyć że "fajny seed" w tym momencie dużo Ci nie da. Wystarczy że skorzystasz z jakiegoś randomu przed generatorem (np w menu gry) to zmieni Ci się efekt twojego generatora. Oczywiście możesz ponownie ustalić swój seed tuż przed generatorem. I właśnie to powinieneś robić. Dlatego o tym przypominam. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Chciałbym tylko zaznaczyć że "fajny seed" w tym momencie dużo Ci nie da. Wystarczy że skorzystasz z jakiegoś randomu przed generatorem (np w menu gry) to zmieni Ci się efekt twojego generatora. Oczywiście możesz ponownie ustalić swój seed tuż przed generatorem. I właśnie to powinieneś robić. Dlatego o tym przypominam. ;) Ja na razie nie mam nigdzie "randomize". Używam tylko "random_set_seed(mój fajny seed)" bo o dziwo kedy restartuje grę za pomocą "game_restart()", to seed się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi