JuliuszMakeGames Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Witam twoze minecraft 2d i troche jest uciazliwe robienie 50 sprites i z tad moje pytanie czy da sie by tekstury byly na jednym sprite wiem ze jest : GML draw_sprite_part ale jej nie rozumiem (jestem nowicjuszem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Do obiektów najczęściej wykorzystuje się sprite. Teł TileSety, albo backgroundy A co do raw_sprite_part polecam lekturę: Dokumentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuliuszMakeGames Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Do obiektów najczęściej wykorzystuje się sprite. Teł TileSety, albo backgroundy A co do raw_sprite_part polecam lekturę: Dokumentacja Dzienki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Co jest uciążliwego w robieniu 50 spritesów? Zrobisz sobie podfolder w projekcie, żeby ładnie wyglądało i sobie wczytujesz grafiki. A jak Ci tak bardzo zależy to draw_sprite_part() działa w prosty sposób. Podajesz lewy górny róg, a potem szerokość i długość. Wychodzi Ci kwadracik. I to co w tym kwadraciku, to to jest rysowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Lipca 2015 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Można przy dodawaniu sprite pociąć dużą grafikę na mniejsze i samo podzieli na klatki - "add from strip" albo coś takiego będzie w menu z listą klatek sprite'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi