pazio Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Witajcie ostatnio próbowałem stworzyć grę wyścigową i jakoś mi to wychodzi ale nie wiem jak zrobić by liczyło mi punkty tak jak jest w Formule1 Przykładowo mamy wyścig grand prix Australii i wygrywa kimi raikkonen i zbiera 25 pnk a potem w następnym wyścigu on(mój ai raikkonen) zajmuje 10 pozycje i zbiera 1 pnk. i oto jest moje pytanie jak zrobić żeby punkty się sumowały i na koniec żeby pokazała się klasyfikacja generalna kierowców :rolleyes: Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zamiast GML score=x użyj GML score+=x Jeżeli używasz klocków, zaznacz "relative" w dodawaniu punktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opisek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 GML //event: start pierwszego wyścigu: //zmienna global.miejsca - liczba miejsc zmienna global.wyscigi - liczba wyscigow global.wyscigi=x; global.miejsca=x; global.max_punkty = global.miejsca*global.wyscigi; global.punkty = global.max_punkty //event ukończenia jednego wyścigu (zmienna global.miejsce - miejsce które zająłeś) global.punkty -= global.miejsce; //event skończenia wszystkich wyścigów; score = global.max_punkty -= global.punkty; UWAGA! Pierwsze miejsce to musi być 0 (wyświetlanie:) GML draw_text(x,y,global.miejsce += 1;) Z miejscami myślę, że sobie poradziłeś, a jeśli zrobiłeś 1st miejsce = 1 to mozesz tak: GML global.miejsce = global.twoje_miejsce -= 1; Chyba rozumiesz... Jak nie to wyjaśnię Ci po kolei albo zrobię przykład. Przy okazji - daj wersję gm, muszę wiedzieć jak robię przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 podaj mi adres e-mail to wyślę ci przykład oczywiście jest słabo dopracowany a ja na razie robię bez zarejestrowanego game makera będę ci bardzo wdzięczny jeśli zrobisz mi mały przykład :rolleyes: najlepiej odrębny bo jeszcze nie łapie się z tymi zmiennymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Nie rozumiem po co robisz bez zarejestrowanego GM, skoro jest za darmo (GM:Studio ofc.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 używam game makera 8 z game maker studio jeszcze nie korzystałem ale jednak przejdźmy do rzeczy wie ktoś jak zrobić te punkty wymienione wyżej zamieszczam link do przykładowej gry (akurat znalazłem mario kart )jak chciałem żeby wyglądały te punkty mario kart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dobrze wiemy o co chodzi. Chcesz aby po wygranym wyścigu zawodnicy dostawali punkty które będą się liczyły w całym turnieju. To jest bardzo proste. Wystarczy te punkty dodawać, ale to ty musisz wiedzieć do czego i kiedy to zrobić. Tu naprawdę nie ma żadnej filozofii. Ty po prostu nie przerobiłeś totalnych podstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 no wiem o tym bo jeszcze tego nie do końca rozumiem ale koniecznie chciałbym zrobić moją formułkę więc proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tu nie ma w czym pomóc bo musisz tylko dodać do siebie liczby! To ty robisz grę i musisz wiedzieć co i gdzie dodać. Kombinuj. Jak znam życie to każdy 'tor' jest u ciebie osobnym room, więc przechodząc pomiędzy nimi zmienne i obiekty Ci się restartują. Podpowiedź to zmienne globalne (global). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 ja właśnie próbowałem robić to za pomocą global ale jak wyświetlało punkty to w innym wyścigu punkty się zerowały i były pokazane nowe wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Nie można zerować punktów za każdym razem, gdy przechodzisz do roomu. Dobrze, że korzystasz z GM 8, w tej wersji masz jeszcze funkcję varlable_global_exists(zmienna). W kodzie tworzenia zmiennych zamiast GML global.zmienna = coś napisz GML if(variable_global_exists('zmienna') = 0) global.zmienna = coś W GM Studio nie ma już takiej funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 oo dobry pomysł a jak ja robię jeszcze tak jak w Formule1 jest klasyfikacja kierowców ale też klasyfikacja konstruktorów to też w ten sam sposób czy nie? :krider: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jasne, każdą zmienną, która ma się nie resetować po przejściu do rooma można tak zrobić. Działa to nie tylko z liczbami, ale też z napisami, tablicami i dowolnymi strukturami danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opisek Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Prosiłeś mnie o przykład. Ok, ale powiedz czy to jest nadal aktualne. EDIT: Przy okazji do przykładu wrzuciłem mechanizm losujący samochód, osiągi itd. (Jeszcze nad nim pracuję - w najbliższym czasie Ci go wyślę.) EDIT: Kody możesz wykorzystać, ale oczywiście chcę do CREDITS'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazio Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 już powoli jarze o co chodzi ale jednak przydałby się przykład dzięki Opisek :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi